Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.01.26. 21:15 sbotond

Fiesta marhahúsos és Rio grande feketebabos burrito

Még New Yorkban vettem egy nagyon szép mexikói (vagy inkább texmex?) szakácskönyvet, mostanáig csak nézegettem, de végre kipróbáltam belőle két receptet is, egy húsos és egy feketebabos burritot. A hozzávalókat a könyv alapján a hülye amerikai csészézős módszerrel adtam meg, birkózzon csak meg vele mindenki, az ounces-t már így is átváltottam. A receptet kicsit kiegészítettem, módosítottam itt-ott, ahol jónak láttam, de ezeket a hangzatos neveket nem én adtam, a szakácskönyvből származnak. A tortilla ez alkalommal gyári volt, már csináltam saját magam is, de idő hiányában ez most elmaradt (főleg azért is, mert legutóbb a saját kezűleg gyártott ugyan nagyon finom lett, de valahogy nem volt elég vékony és száraz). A mexikói konyha számomra egyet jelent a nagy kocsmai falatozással: itt nincsenek kis adagok, a vörösbornál jobban passzol hozzá a sör, méghozzá a csípős ízeket enyhítendő nagy mennyiségben. Egyben kicsit kapcsolódva az előző "kétévesek lettünk" bejegyzéshez, ez a recept visszautal a legelső bejegyzésemhez is, ami anno egy chilisbab volt (amit már nem ártana kicsit updatelni, erre is hamarosan sor kerül). Ezt a receptet azóta megcsináltam vendégeknek is, osztatlan sikert aratott. Azért jó, mert bár minden bizonnyal nem fog bekerülni a konyhaművészet remekei közé, nem nagyon lehet elszúrni, egyszerű, gyors, mindenki szereti, mindenki jóllakik, mindenki boldog...

A marhahúsos töltelékhez
25 dkg darált marhahús
fél csésze szeletelt újhagyma
2 tk aprított fokhagyma
1 csésze barnarizs
1,5 csésze aprított paradicsom
1/2 csésze morzsolt kukorica
12 dkg reszelt cheddar sajt
fél csésze salsaszósz
fél csésze tejföl
kevés chilipor

A feketebabos töltelékhez
fél csésze aprított vöröshagyma
kevés chilipor
1 ek zöld salsaszósz
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1,5 csésze feketebab
fél csésze tejföl

A paradicsomöntethez
fél csésze aprított vöröshagyma
1 csésze aprított paradicsom
1 csésze sűrített paradicsom
1 ek zöldsalsa
1 tk őrölt római kömény
só, bors

12 tortilla
friss, aprított koriander

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd egy kevés olajjal megöntözött serpenyőben a húst pirítsuk meg, ezután adjuk hozzá a zöldhagymát és a fokhagymát és további két percig pirítsuk. A rizst főzzük meg, majd keverjük el az előpirított húsos-hagymás keverékkel, 1 csésze paradicsommal, a sajt felével, ízlés szerint csípős chiliporral és a salsaszósszal.

Közben készítsük el a feketebabos verziót is. Ehhez a hagymát és a fokhagymát közepes lángon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a római köményt. Adjuk hozzá a bab felét, állandó keverés mellett 5 percig sütögessük. A bab másik felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá. Dolgozzuk bele a zöldsalsát, egy kevés chiliport (itt csak óvatosan, tapasztalataim szerint általában akik a feketebabosat preferálják, mert vegák, azok a csípős ízeket se tolerálják annyira) és a tejfölt.

A paradicsomöntethez a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, jöhet bele a fokhagyma, a kétféle paradicsom, a római kömény, a zöldsalsa. Sóval, borssal ízesítsük, és legalább 20-25 percig közepes lángon rotyogtassuk, nagyon gyakran megkeverve, nehogy leégjen.

A tortillákat ezekkel a keverékekkel töltsük meg (egyiket ezzel, másikat azzal), tekerjük fel, és tegyük egy tűzálló tálba, öntözzük meg a paradicsomöntet felével. Süssük fólia alatt 20 percig, majd a fóliát levéve szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és alaposan pirítsuk meg. Ha kész, tegyünk rá még a paradicsomöntetből, némi langyos tejfölt és szórjuk meg aprított korianderlevelekkel.


3 komment

Címkék: marhahús bab mexikói burrito


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr65904741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öltönyös Rabszolga · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu 2009.02.13. 19:35:47

Hű:) 2 éve olvasok Chili és Vaniliát, és végre rátaláltam az igazi kiegészítőjére! Vanilia kisasszony ugyanis kevesebb erőt szentel csúcsragadozói érdeklődésem kielégítésére! HÚÚÚÚS!!! Öltönyös épp kész a Sacher tortájával, és most elégedetten várja, hogy kihűljön. És most itt ragad a húsosfazékban. Holnap tesco-aucha-cora szentháromság, amiből vasárnapra lehet is valami finom az asztalon:)
Szóval: Hajrá, éljen a husi, jövök még vissza olvasgatni!

sflgsdfklhglsdkfhgklésdh 2009.03.17. 20:05:31

cheddar sajt kiloja 5990 jáááj
de egyszer élünk:D

sflgsdfklhglsdkfhgklésdh 2009.03.17. 21:54:57

megcsinaltam csak a marhásat,koriandert nem találtam,meg a salsát is kihagytam,de raktam bele borsot meg köményt,nagyon jo lett!!!
tortilla chipsszel tálaltam,meg raktam rá reszelt cheddart,limeot,paradicsomkockákat meg tejfölt,nagyon fasza
süti beállítások módosítása