Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.05.01. 22:58 sbotond

Etyeken már tudják, milyen a jó vidéki fogadó!

Nem várt meglepetésben volt részünk ma, amikor Etyekre látogatva véletlenül a Rókusfaly fogadó mellett elhaladva úgy döntöttünk, beülünk egy kései ebédre. Igazából azzal az elhatározással érkeztünk a faluba, hogy megnézzük a helyi majálist, és egy sörpadon ülve eszünk egy jó pecsenyét. A pecsenyékről viszont lekéstünk - ha voltak (nagyon majális se volt szerintem), úgyhogy sétálni indultunk, így találtunk rá a pofás kis fogadóra az út egyik kanyarulatában. A panorámás teraszon majdnem minden asztal foglalt volt. Már az étlapot kinyitva láttam, hogy ez nem egy a szokásos falusi vendéglők közül (amúgy azokat is nagyon szeretem, vidéki kisvendéglőkben bármikor lecsúszik egy hagymás rostélyos vagy egy cigánypecsenye). A választható ételek listája rövid, ahogy illik, jól összeválogatott, eredeti fogásokkal. Ami különösen tetszett az étlap összeállításában, hogy az láthatóan megfelelt a külföldi minőségi vendéglátóhelyeken már egyre inkább terjedő alapelvnek, mely szerint a hozzávalók az étterem 20 km-es körzetéből származzanak, és a kínálat az aktuális idényzöldségekre és az évszaknak megfelelő fogásokra épüljön. Ha végignézzük az étlapot, e követelménynek a Rókusfalvy fogadó megfelel: nem kínálnak kardhalat, argentin bélszínt, meg egyéb ide nem illő hülyeségeket, van viszont például  etyeki szélben szárított sonka vöröslencse-salátával, illetve bárányfasírt, szaftos sült, kelkáposzta-főzelékkel, meg mindenféle házi savanyúságok. Külön kiemelendő a házi bodzaszörp, melyet a vendég maga készíthet el, kap hozzá egy üveges, békebeli szódát is. Még mielőtt választottunk volna, ropogós kis kenyérfélét hoztak ki zöldfűszeres túrókrémmel (talán kecsketúróból). A heti kínálatból választottam főételt, borjúnyakat kacsamájjal, erdei gombával és tojásos nokedlivel. A hús és a köret körül egy nagyobb rész paprikás szaft, és egy vékony csík olyféle zöld mártás volt, amilyennel a pécsi Enotékában is többször találkoztam. Már az első falatnál biztos voltam benne, hogy hozzáértő szakács dolgozik a konyhában: a hús puha, rendkívül zamatos és finom (az olyan húsoknál mint a borjúnyak, gyakran előfordul, hogy megfelelő ízesítés hiányában érződik az a durva húsíz, a másik eset, hogy ennek megelőzése érdekében agyonsózzák, itt viszont tökéletesen eltalálták a fűszerezést), mindezt a gomba és a kacsamájdarabkák intenzív íze koronázta meg.

Ezt követően csokoládétortácska következett narancsfagylalttal, pont ahogy én szeretem: semmi tészta, csak csupacsoki, ami nincs túlédesítve.

Azon túl, hogy az ételek nagyon finomak voltak, a kiszolgálás is teljesen rendben volt. Külön tetszett a berendezés: minden a fogadó stílusához illeszkedő, a székekre tett kis szőttesektől kezdve a hamutálon át a presszókávéhoz adott kis mázas tejescsuporig. Mindezek alapján egyértelmű, hogy Rókusfalvy Pál jól döntött, amikor abbahagyta a tévézést, és borászkodásba kezdett, majd fogadót nyitott, elvégre sokkal jobb itt ebédelni és borozgatni, mint tévét nézni.


Szólj hozzá!

Címkék: etyek étterem etteremteszt


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr411098024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása