Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.08.19. 00:22 sbotond

Gordon Ramsay helyreteszi a kötekedő újságírót

Ha valaki elmegy Gordon Ramsay londoni éttermébe, és ott képes well done, azaz jól átsütve kérni a steaket, az már önmagában szégyen: a hús így elveszti minden ízét, kiszárad kárbavész. Ha viszont ezek után egy ausztrál tévécsatorna munkatársaként erről még riportot és fotókat is csinál, amiket aztán egy fóliába dugva odatolja Ramsay orra alá azzal, hogy a hús túl lett sütve, égett volt és gumiízű, az már végképp hülyét csinál magából. Olyannyira, hogy az amúgy bármitől idegrohamot kapó séf úgy meglepődik egy ekkora képtelenségen, hogy el is felejt dühöngve ordítozni, csak udvariasan annyit mond: "te egy kicsit hülye vagy". Sőt, ezek után még türelmesen el is magyarázza, hogy tönkremegy a jó marhahús, ha a vendég kérésére well done kénytelenek elkészíteni.

 

Az egész sztoriról Anthony Bourdain könyvéből jut eszembe egy részlet, ahol leírja, miként járnak el, ha a vendég így kéri a steaket: "mit tehet a séf, ha talál egy darab rágós bélszínt a végéből, azt a szeletet, amit már többször a sor végére löktek? (...) félreteheti arra az esetre, ha valaki jól átsütve kéri a húst - valami gyökér, aki a húst vagy a halat ízetlenre szenesítve szereti, akinek mindegy, hogy hús vagy cipőtalp, ami a tányérján van. Egy séf normál körülmények között mélyen megveti az ilyen vendéget, amiért arra kényszeríti, hogy tönkretegyen egy remek alapanyagot. De ez esetben erről szó sincs. A hülye állatja még fizet is azért, hogy megehesse azt, ami a szemétben végezné."

Tévedés lenne minderre úgy tekinteni, hogy ezek a szakácsok nem szolgálják ki megfelelően a "véres" hústól rettegő, és inkább azt jól átsütve rendelő vendégeket. Nem, ez inkább a kiszolgálás egy magasabb szintje: a bunkó vendégek edukációja, hátha rájönnek, hogy ha jól átsütve kérik a steaket, magukkal szúrnak ki.

(Amúgy  egyszer volt alkalmam kipróbálni Gordon Ramsay New York-i  étteremét, és minden tökéletes volt).


6 komment · 1 trackback

Címkék: gordon ramsay steak anthony bourdain


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr211321045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gordon Ramsay... és akitől én tanultam 2009.10.07. 14:53:38

Pár hete véletlen ráakadtam Gordon Ramsay műsorára a Pokol konyhájára (Hell’s Kitchen) a tv-ben. Mióta láttam függővé lettem. Időzítve felveszem az összes adást és ha időm engedi megnézem őket. Állítólag hasonlítok Ramsayre. Állítólag én is ilyen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkorsi 2009.08.19. 08:53:16

pont, tegnap olvastam ezt a részt a könyvből :) :)

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.08.19. 13:24:40

azt hiszem, én SOHA nem fogom megérteni azt az elemi dühöt és indulatot, amit egyesekből az övéktől eltérő étkezési szokások váltanak ki.


végképp hülyét csinál magából
te egy kicsit hülye vagy
valami gyökér
mélyen megveti
A hülye állatja bunkó vendégek


Mire ez az acsarkodás, mitől ez az indulat????

sbotond 2009.08.19. 13:40:58

Nos a szakács nyilván valamilyen szinten művésznek érzi magát, az általak készített fogást pedig ha tetszik, műalkotásnak tekinti. Csakhogy a vendéglátás a vendég igényeinek kiszolgálásáról (is) szól: ha a vendég jól átsütve kéri, akkor úgy kell elkészíteni - még akkor is, ha ezzel a marhahús legértékesebb részét valóban tönkreteszik. Ez vált ki indulatokat a szakácsokból.

Hasonló érzésekre példa (bár keményebb végkifejlettel), amikor a neves borász egyszerűen kihajítja a vendégeket pincészetéből, amikor azok cukrot kérnek a borba.

Bárki kérhet nyolc cukrot a kávéjába, ha ez az "étkezési szokása", de ha ezek után reklamál, hogy túl édes lett, arra nem lehet mást mondani, tényleg végképp hülyét csinál magából.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.19. 15:26:28

meglepően higgadtan tette helyre gordon ezt az újságírót:))

@a_medwe: nincs ebben semmi "elemi düh és indulat". egyszerűen nem szeretik elpazarolni a drága alapanyagot a szakácsok. ez itt nem ízlés beli különbség, egyszerüen rosszabb az íze és az állaga az átsütött steaknek. ha valaki mégis így szereti jobban, lelke rajta, csak ne várja, hogy egy chéf, aki a lehető legjobb marhahúst beszerzi, hogy azt a vendégeinek a legjobb tudása szerint elkészítse, nem szívesen "teszi tönkre" azt...

Sjudit84 2009.08.27. 18:48:03

Van aki cukrot kér a borába? eldobom az agyam, ilyenről még sose hallottam:D

Mindenesetre dögöljek meg, én nem szeretem ha a hús rózsaszín marad belül és a félig átsütött "lé" kifolyik belőle mikor kettévágom. Mindenki mondja hogy így marad meg az aroma meg minden...nekem egyszerűen csak nyers. És nem szeretem a nyers húst. Szerintem azért a félig átsütött és a szénné égetett között azért van még a skálán hely...

És ahogy fentebb írták, bár imádom Gordont és elismerem hogy jó szakács, azért nehogymár a nyúl vigye a vadászpuskát...nem ő fizet a vendégnek hogy egyen, hanem fordítva, innentől kezdve ez egy szolgáltatás...kíváncsi lettem volna mikor Gordon a ranglétra alján volt, és minden szar melót ráosztottak,akkoris ilyen nagy volt a szája?

gusson 2011.07.11. 20:48:13

Szóval, aki nem szereti véresen a marhát, az bunkó. Ez igen! Kicsit megcsúsztak agyilag ezek a szakács népek.
Kedvelem Ramsay-t és Bourdain-t is, de el-elvetik a sulykot néha.
Az ízekről áradozó láncdohányos séf (pl. Anthony Bourdain) meg külön érdekesség.
süti beállítások módosítása