Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.11.08. 17:37 sbotond

Vérengzés Balástyán - videóval

 Vérivás, mészárlás és az ország legnagyobb böllére a balástyai böllérfesztiválon. Sokkoló képek és videó csak erős idegzetűeknek!

Régóta vártam már arra, hogy végre életemben először részt vehessek egy disznóölésen. Ha az ember nap mint nap eszik szalámit és sonkát, nem tehet úgy, mintha ezek a fán teremnének: egyszer az életben látni kell, hogyan lesz a röfögő jószágból szalonna. A Balástyai Böllérfesztiválnál keresve sem találhattam volna jobb alkalmat erre, disznón kívül juhot és marhát is öltek, ráadásul csak nyolckor álltak neki, így nem kellett hajnalban kelni.
 
Már előző este ellátogattunk a fesztivál színhelyére, ahol a kedves és rendkívül vendégszerető helyiek böllérkoktéllal fogadtak minket, ez egy fél liter forraltbor és egy feles vegyespálinka hozzáadásával készül. Minden békés volt, csak a sötétben baljósan csillogó méretes vaskampók emlékeztettek arra, hogy holnap itt sok ártatlan állatot fognak lemészárolni.
 
 
Az éjszakát a Hotel Orchideában töltöttük, a szállás teljesen rendben volt, és ráadásul nagyon közel a böllérfesztiválhoz. Reggel egyedül próbáltam regenerálódni a szálloda bárjában egy nagy adag kávéval, rajtam kívül csak egy morcos tekintetű bajszos figura ült ott, amikor elkezdődött hétkor a híradó, mérgesen csatornát váltott: Koós János énekel; megnyugodva letette a távirányítót, és rágyújtott.
 
 
A helyszínen kilenc riadt tekintetű malac,  egy egykedvű birka és egy fiatal szürkemarha várakozott utánfutók platóin a reggeli borús időben a böllérekre. Alig érkeztünk meg, máris kaptunk pálinkát és frissen sült, házi lekváros buktát, mintha csak vendégségben lennénk.
 
 
Már ekkor kitűnt a tömegből az a hatalmas böllér, akit a többiek csak Husinak szólítottak, bal kezében egész nap ott volt egy hosszú, vékonypengéjű kés.
 
 
Még a disznóölés megkezdése előtt ettünk reggelit, nem nagyon lehetett válogatni, egy tányér, rajta egy hurka, egy sültkolbász és egy sült császárszalonna három kenyérrel, kell az energia!
 
A polgármester köszöntője után ágyúszóra vette kezdetét az öldöklés. A balástyaiak tényleg nem vicceltek, sorban gyors egymásutánban ölték le a rózsaszín yorkshire-it, mangalicát, egy feketeszőrű, egy foltos és még négy másik malacot.
 
 
A mangalicánál először besült az állatot fejbelövő, csőszerű eszköz, sokan kegyelmet kiáltottak, de a mester hamar megbütykölte a szerszámot, és amikor a malac is azt hitte, megúszta a dolgot, villámgyorsan lelőtte.
 

Balástyai vérengzés from Bogarmester on Vimeo.

 
A legsokkolóbb pillanat kétségtelenül az első disznó leölése után bemutatott vérivás volt, Husi poharat kért, a frissen leölt állat nyakából teletöltötte vérrel, majd ünnepélyesen, nagy ováció közepette elfogyasztotta, arca boldogságtól és a ráfröccsent vértől csillogott.
 
 
Az eseményen több hatóság is képviselte magát, a tűzoltók, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség emberei egyaránt leöltek egy-egy disznót, külön öröm volt látni a tűzoltóságot nagy lánggal disznót pörzsölni.
 

A szürkemarha leölése előtt kicsit aggódtak a szakemberek, mert az állat bár fiatal volt, de szarvai már így is fenyegetően meredeztek a bámészkodók felé. Persze gond nélkül végeztek vele, mire odaértem, Husi már ki is véreztette. Ezután lánccal felhúzták, és nekiestek egy nagy szekerceféleséggel. A nyúzás és a bontás nem tűnt túl egyszerűnek: a hatalmas hentes először felnyitotta az állat bőrét, majd még több réteget vagdosott és hajtogatott jobbra-balra, mire eljutott a húshoz.

 
 A fesztivál sátraiban nagyon sok finomságot lehetett kapni, mindegyikből volt kóstoló is, én hoztam haza egy rúd szarvasgombás vaddisznószalámit (az egyik legjobb szalámi, amit valaha ettem, a kisteleki Balatoni József kezemunkáját dicséri), egy nagy üveg kiváló mézet, és persze hurkát. Ebédre töltött káposztát ettünk, csak fél adagot kértem, de az is két óriási darab volt, ráadásul még csülköt is főztek bele, abból is jutott a tányérba rengeteg. A Vám- és Pénzügyőrség többféle nagyon finom pálinkát kínálgatott,az áfonyáról már lecsúsztunk, de volt még náluk szőlő, tényleg rendkívül jó volt.
 
 
Balástyára biztosan jövőre is visszatérünk, az egyik legjobb fesztivál az országban, és a falu is nagyon szimpatikus volt: a legvendégszeretőbb hely, ahol mostanában jártam.

28 komment

Címkék: disznó marha juh balástya disznóölés böllérfesztivál


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr981509314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.11.08. 21:57:00

hát vazze, innen hazajönni volt nehéz szerintem... :) a szürkebocika igen szimpi nekem.

T101Robby 2009.11.08. 22:26:32

Hát igen azért látszik, hogy az a dagadtgeci büdös disznó aki ott pompázik fehérben véres pofával az a legnagyobb állat köztük!Én öt vágtam volna le persze elöször fellogattam volna fejjel lefelé és és utánna valami tomba szart basztam volna a nyakába hogy érezze!
Hát igen primitiv faj az ember akinek már rég nincs helye a földön!

Gvtisavar Djavakhi (törölt) 2009.11.08. 22:28:30

azért az utolsó elötti kép az odapörköl keményen

peetig 2009.11.08. 22:37:34

@T101Robby: szeretném megkérdezni, hogy normális vagy?

Ha nincs értelmes mondanivalód, akkor inkább ne is kommentelj.

Még soha nem voltam disznóölésen, de azért egyszer mindenképpen el kell mennem. A frissen töltött, jól fűszerezett házikolbásznak pedig nincs párja!

phaidros 2009.11.08. 22:37:46

Szómiszó, külsőre nincs különbség a böllérgyerek és az alanyok között. Persze belsőleg sem, de az default feature. :)

phaidros 2009.11.08. 22:39:52

@T101Robby: a teljes képpel van a probléma Nálad. Az emberiség elég hosszú utat járt be, mire a táplálkozási lánc csúcsára került. Sokáig erősen az alján volt. Nem ettől nincs helyünk a Földön, hanem egymástól.

T101Robby 2009.11.08. 22:56:06

Kedves peetig!Ha szerinted a helyes komment az lenne ami dicséri ezt a primitiv szokást akkor valszeg te is csak egy humanista ember vagy akinek a saját életén kivül semmi nem fontos!Egyszer legyél a malac helyében!De mivel én már láttam sajnos élöben is tudom hogy miröl beszélek!De ha téged sért, hogy valaki primitivnek tart ezért akkor az a te személyes problémád!

Kedves phaidros!Igazad van!De amikor az ember kerül a táplálék lánc aljára véletlenül(cápatámadás,kroki,medve,oroszlán,stb.) akkor érdekes modon rögtön elkell kezdeni pusztitani ezeket az értékes állatokat csak mert megölt egy embert!Erre volt már példa az utobbi évtizedekben mint tudjuk!Sajnos az állatok nem tudják ezt megbosszulni!
Akkor is az ember a legnagyobb állat!Ez van!

sbotond 2009.11.08. 23:02:28

@T101Robby: Emlékszem, nagyapám is mindig ezt mondogatta, miközben nézte az esti híradót: "nincs nagyobb állat, mint az ember" :))))

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.08. 23:03:13

@T101Robby: amíg nem tudunk napfényből, esőből és kövek nyalogatásából megélni, mint a növények, addig értelmetlen kritizálni a húsevést. Az pedig így néz ki. Mi vagyunk a tápláléklánc csúcsán, törődj bele :)
Mondjuk a fairség jegyében én nem ítélem el azt az állatot, amelyik megeszik egy embert. Ott és akkor ő nyert.

Vegaaa 2009.11.08. 23:05:17

@T101Robby: emlékeztetnélek a bejegyzés elejére.

"Ha az ember nap mint nap eszik szalámit és sonkát, nem tehet úgy, mintha ezek a fán teremnének"

attól hogy szépen be van csomagolva a termék, attól még ugyanazt csinálják az állattal, mint amit a képeken és a videon láttál (nagyüzemben ez ráadásul sokkal csúnyábban néz ám ki).
a vérivás sem egy nagy dolog. én például szeretem a sült vért. azis csak annyi hogy meg van sütve és tesznek hozzá egy kis hagymát.

Bazsa_a_filmkritikus 2009.11.08. 23:18:40

Az az állatot fejbelövő csőcserű eszköz hasonlított arra, amit Javier Bardem használt a "No country for old men"-ben?

forumuser 2009.11.08. 23:19:05

Valaki magyarázza már meg, mit lehet ebben élvezni - mármint azon kívül, hogy jókat lehet enni és inni.
Ha a disznót (vagy más állatot) jól tartják és a lehető legkíméletesebben vágják le, aszondom, rendben van, hiszen mindenevők vagyunk. De miért jó ezt nézni?

Vegaaa 2009.11.08. 23:23:10

@trollkotze: te is megnézted, nem?:)

gyémánttengely (törölt) 2009.11.08. 23:24:56

Kedvencem a levesből kikandikáló csirkeláb. :D

forumuser 2009.11.08. 23:25:49

@Vegaaa: Megnézem kíváncsiságból, de nem élveztem. Egyébként voltam gyerekkoromban disznóvágáson, akkor se értettem, hogy mi benne olyan nagy élmény.

sbotond 2009.11.08. 23:30:36

@trollkotze: na, hát én is kíváncsiságból mentem, mert még sose voltam, viszont mindenki mesélt róla...

Maestro 2009.11.08. 23:57:40

@T101Robby: bizony a kolbász/szalámi/sonka/rántotthús ezekből az állatokból van, úgyhogy ha nem vagy vega akkor csönd, ha meg igen, akkor megérdemled...

én mondjuk nem bírom a perzselést és az abálást, a húsfeldolgozással viszont nincs bajom, minden évben megyünk disznót vágni, nekem nem a friss, hanem a rendesen megfüstölt kolbász jön be...

Maestro 2009.11.08. 23:59:34

a fehérruhás böllér meg a legnagyobb arc

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.09. 00:18:12

@trollkotze: A kérdéssel megválaszoltad a felvetést. Enni inni remek dolog. Amúgy meg vágáson én is gyermekként voltam még, de akkor tetszett, hogy mikor a házi gizda belevágott a baltával a disznaj hólyagjába, az egész arca olyan lett hiretelnjében :D

Mansyn 2009.11.09. 00:27:14

Hát baszki vasárnap este márt lusta vok olvasni de a képek magukért beszélnek, főleg az utolsó előtti.

Mansyn 2009.11.09. 00:28:15

ó elnézést márt héfő van :D

Unommáazegészet 2009.11.09. 01:01:26

@T101Robby: Akkor ne egyél húst. Nem kritizállak érte, de te se kritizálda húsevőket, mert álszent dolog. Assisi Szent Ferencek még mindig vannak, de háborúk is, ez a világ rendje. De azt meg értsd meg, hogy az ember biológiailag mindenevő. Indiában nem esznek húst, éheznek, mint állat, az ő dolguk. Azt meg egyenesen vésd a fejedbe, hogy AGRESSZIÓ NÉLKÜL NINCS ÉLET ÉS NINCS FEJLŐDÉS, CSAK KORCSOSULÁS A BIOLÓGIÁBAN!!!!!! S ENNEK RÉSZE AZ EMBER IS!!

marcivagyok 2009.11.09. 01:21:16

szerintem fantasztikus, hogy a szerző, illetve a hozzászólók hogyan bírnak elmenni ilyen összejövetelekre, majd látván a lehetetlent
(megemlítve, hogy a nagyüzemi állattartás ennél is durvább)
nyugodt szívvel esznek - vesznek.

eljött az ideje, hogy az emberek kinyissák a szemüket, és lássák, hogy mi történik.

veg-tv.info/Earthlings

Bergeroth 2009.11.09. 01:51:23

Nem értem mit vannak itt egyesek kiakadva. Szerintetek a vízből, szójából,ízfokozóból, adalékanyagokkal teletömött párizsi egészségesebb, mint egy frissen készült hurka, kolbász, tepertő, akármi? Nem hinném.
Aki ezt elítéli az egy álszent pöcs. A gyesznó' pl. a kezdetek óta haszonállat volt és csakis a húsáért tartották/tartják.
Maga a művelet lehet, hogy sokkoló, de minek nézi, aki nem bírja? Inkább frissen készült kajákat eszek egy ilyen vágáson, mint a kémcsővekben összerakott mindenféle felvágottaknak csúfolt valamikkel lakjak jól.
Eddig két ilyen vágáson voltam összvissz., de mindkettőnél mondtak egy imát a malackáért, mielött levágták.

okostojgli (törölt) 2009.11.09. 08:32:56

@T101Robby: "Hát igen primitiv faj az ember akinek már rég nincs helye a földön! "

Bakker, te vagy E.T.?

Void Bunkoid 2009.11.09. 08:50:36

Bírom amikor ezek a pacifista/emós/hippi népek nekiállnak hőzöngeni meg leállatozni a henteseket.

De azért suli után / meló ebédszünetében begyűrik az arcukba a bigmeket, pedig az is húsból készült. És még van pofájuk meg is ideologizálni, egyik ilyen ismerősöm "vega" létére simán megevett bármilyen junkfoodot, és arra hivatkozott hogy mert az "más"...

Captain Awesome 2009.11.09. 15:24:18

"eljött az ideje, hogy az emberek kinyissák a szemüket, és lássák, hogy mi történik."

ezen jót röhögtem :D ember, mi az, hogy mi történik? szerinted hány évszázada eszünk disznót?

amúgy a növényeket meg lehet ölni? az nem gáz? hol van az a fejlettségi szint, ami alatt nem gáz elpusztítani az életet? ki határozza meg ezt a szintet? a vegák?

tudomásul kéne venni, hogy a természet rendje az, hogy az erősebb/ügyesebb/okosabb élőlény megöli és megeszi a gyengébb/ügyetlenebb/butább lényeket. évmilliók óta így van, és még nagyon sokáig így lesz. majd ha tiszta energiából tudunk bármilyen anyagot létrehozni, akkor majd nem fogunk élőlényeket enni. ez viszont nem valószínű, hogy mostanában lesz..
süti beállítások módosítása