Öt napot töltöttünk el nemrég Münchenben, ahol a Deutsches Museumtól kezdve a folyón kiépített szörfpályán át az egyetemnegyedig és a hangulatos főtérig nagyon sok érdekesség volt, de az egyedi hangulatú, hatalmas sörházak nyűgöztek le a legjobban. Eredetileg el akartam menni olyan csúcséttermekbe is, amelyeket a Feinschmecker listájáról kinéztem, de aztán inkább minden este a sörözőket választottam. A hosszú padokon nagy asztaloknál ülve a hangulat tökéletes, a literes korsó az alapértelmezett sörkiszerelés, és mindehhez csodás sültek, ezerféle kolbász és virsli, pehelykönnyű krumpligombóc és csodás sörperec társul, a háttérben a szokásos brummogó bajor zene szól. Több sörházat is kipróbáltam, ezek közül a három kedvencemet mutatom most be, mindegyiket bátran ajánlom mindenkinek, aki Münchenben jár.
A harmadik helyezett: Hofbräuhaus
A legnagyobb müncheni sörház, ha az összes férőhelyet beszámítjuk a földszinttől az emeletekig, egyszerre 3500 ember tud itt sörözni, vacsorázni. Érdemes végigsétálni a földszinten: az egymásból nyíló hatalmas termek és az udvaron található kert méretei megdöbbentőek, mégis otthonosan érezhetjük magunkat, bárhol is ülünk le.
A csülök, ami alapvetően nem tartozik a kedvenceim közé, itt kiválóan van elkészítve: az amúgy vastag, zsíros bőr kicsi tepertővé sül össze a hús tetején, hozzá saját szaftját és finom krumpligombócot adnak.
Érdemes persze a különböző wurstokat és a nagy pereceket is kipróbálni. Délután hat után élőzene is van. Persze a hely hírnevének megfelelően nagyon sok a turista: izgatottan fotózgató japán nyugdíjasok és hangoskodó kopasz angolok vannak mindenfelé, de a hely olyan nagy, hogy egész jól elnyeli a turistatömegeket. A kiszolgálásra néha kicsit várni kell. A törzsvendégeknek saját külön bejáratú, lakattal elzárt korsója van, több ilyen nagy korsós állványt is látni a termekben.
Csináltam itt egy rövid videót is, ami persze a csodás illatokat sajnos nem tudja visszaadni, de a hangulatból valamennyit talán igen.
A második helyezett: Augustiner-Bräu
A kipróbált sörházak közül az étel itt volt a legfinomabb: a gombás sertéssülttől kezdve a káposztasalátával és krumplival tálalt fehér kolbászon át a smarniig több mindent is kipróbáltam, de az Augustiner egyszer sem okozott csalódást.
A sörök szintén nagyon jók itt, a kiszolgálás gyors és udvarias (az egyik pincér pedig pont úgy nézett ki, mint Derrick segédje, Harry Klein).
Sajnos a kerti részre egyszer sem tudtunk kiülni a rossz idő miatt, pedig biztos nagyon jó lehet a nagy fák alatt sörözgetni. A hely egyik külön érdekessége a piros bábukból álló, hatalmas csillár.
Kevesebb a turista, és több a törzsvendég, mint a Hofbräuhausban (kedvenc jelenetem volt, mikor két öregúr leült egy asztalhoz, és a pincérnek csak annyit mondtak: zwei).
Az első helyezett: Weisses Bräuhaus
Nekem ez a sörház jött be a legjobban a kipróbáltak közül: nem olyan nagy, mint az előző kettő, de nagyon hangulatos. Sok a törzsvendég, és egész kevés a turista. Leültünk egy asztalhoz, ahol már egy idősebb helyi társaság iszogatott, amikor megkaptuk a sörünket, rögtön koccintottak velünk, és beszélgetni kezdtek. Bejött egy csapat hangoskodó angol, akikre viszont az egyik öreg rögtön rászólt, hogy fogják be a szájukat.
A bajorok egyik kedvencét, Kronfleisch-t ettem, ami tulajdonképpen egy húsleves volt a marha rekeszizmából főzve, hozzá frissen reszelt tormát és krumplit adtak.
A konyha a folyosó felé nyitott, így bárki benézhet, hogyan készülnek az ételek. A kiszolgálás nagyon gyors és udvarias.
Természetesen rengeteg további sörház van a városban, amit még érdemes lehet kipróbálni, például a Löwenbräu-ba még mindenképp el fogok menni, ha legközelebb arra járok, és akkor még ott vannak a külsőbb utcákban levő nagyobb sörcsarnokok is, muszáj lesz tehát párszor visszatérni ide! Az imént felsoroltakat elhelyeztem egy térképen is.
München legjobb sörházai nagyobb térképen való megjelenítése
Na mit szól hozzá?