Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2010.07.01. 00:16 sbotond

"Adhatom nagyobb üdítővel?" A nagy Big Mac-kísérlet, videóval!

Három levegősre puffasztott zsemle, két hús, két kenet szósz, sajt, uborka. Ebből áll a legnagyobb gyorsétteremlánc legismertebb terméke, milliók ebédje. Szereted? Én nem. Ha beleharapsz, valami természetellenes vágyat érzel, hogy minél gyorsabban eltüntesd minél nagyobb falatokban, aztán órákon át úgy forgolódik a gyomrodban, mint valami próbareggeli. Magára valamit adó gasztroblogger le sem írja a nevét, nem is vesz tudomást a létezéséről. De mégis miért eszik ezt annyian nap mint nap világszerte, milyen titkok húzódnak meg a Big Mac világuralma mögött? 

A furcsa bohóc fémjelezte gyorsétterem szíve, lelke a Big Mac - ha ezt meg tudom csinálni otthon, meg lesz fejtve a titok. Nagyjából e gondolatmenet alapján kezdtem el a neten kutakodni, vajon hogyan próbálták mások házilag klónozni a Big Mac-et? Egész sok használható alapanyagot találtam, így belevágtam egy saját kísérletbe. Én magam nem ettem annyit a tripla szendvicsből, hogy a végeredmény tesztelésére egyedül vállalkoztam volna, úgyhogy egy szakértő zsűrit válogattam össze erre a feladatra, akik megfelelő referenciákkal rendelkeznek a Big Mac-fogyasztás terén. Egybehangzó véleményük az volt, hogy a titokzatos szószt sikerült tökéletesen rekonstruálni, viszont a hús túl finom lett.

A Nagy Big Mac-kísérlet from Bogarmester on Vimeo.

Na igen, zsírral szépen átszőtt hátszínt használtam, amit kétszer daráltattam le a hentessel. Tény, hogy finomabb, ízesebb és szaftosabb lett, mint a mekis hungarocellhús, de annak a reprodukálásához már tényleg egy élelmiszeripari diploma, és egy labor kellett volna.

De akkor nézzük, miből is állt az én Big Mac-em!

A szósz - a Big Mac lelke
2,5 dl majonéz
1 dl ezersziget öntet
1 dl sweet pickle relish (ezt alább leírom, micsoda)
1 fél fej nagyon apróra vágott hagyma
1 ek ecet
1 ek mustár (ha lehet, akkor az az édeskés, nagyon sárga amerikai)
1 ek cukor
1 kk só

A hús
Kétszer ledarált marhahátszín
só, bors "csak ennyit teszünk hozzá" - emlékeztek erre az óriásplakátra?

Egyéb
Hamburgerzsemle - ezt lehetetlen otthon előállítani
Jégsaláta
Ecetes uborka

A szószhoz valókat alaposan összedolgozzuk, majd állni hagyjuk. A sweet pickle relish egy eléggé elterjedt szósz, ami az USA-ban készen kapható, nálunk viszont nem, így nekem muszáj volt ezt is házilag összedobni. Ami ebbe kellett: csemege uborka, só, aprított hagyma, ecet, cukor és egy fűszerkeverék mustármagból, feketeborsból, szegfűszegből, babérlevélből és szárított gyömbérből.

A húsból kis golyókat gyúrunk, majd ezeket sütőpapíron vékony korongokká dolgozzuk, a videón látható módon. Utána újabb réteg sütőpapírral lefedjük, és a fagyasztóba tesszük. Így majd egyben a forró vaslapra tudjuk tenni őket, anélkül, hogy szétesnének. Amúgy a mekiben teljesen fagyasztva veszik elő a sütéshez. A kész húskorongokat nehéz vasserpenyőben mindkét oldalán pár percig sütjük, közben érdemes le is nyomni, nehogy felemelkedjen a széle. A szendvics összeállításánál nagyon fontos a sorrend: az alsó szekcióba kerül a hús, a felsőbe az uborkakarikák. Ha minden együtt van, kicsit megnyomkodjuk, és már tálalható is fel is lehet falni!

"Szia, gyere máskor is!"


5 komment

Címkék: hamburger hátszín big mac


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr62122121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

revolver 2010.10.16. 12:56:41

mik az arányok a relish-hez?

GentleSpecter 2010.12.08. 02:16:54

A relish receptjét tényleg leírhatnád részletesen. Köszi.

sbotond 2010.12.16. 17:10:50

Elnézést, régóta adós vagyok a relish leírásával, íme:
Annyi apróra vágott (akár turmixgéppel durvára mixelt) üveges uborkára (itthon legegyszerűbb csemegét használni) van szükségünk, amennyivel egy kb. fél literes edény megtelik. Ehhez jön egy fél ek só, egy fej felaprózott hagyma, egy fél ek fűszerkeverék mustármagból, feketeborsból, szegfűszegből, babérlevélből és szárított gyömbérből, kb 1,2 dl ecet és ugyanennyi cukor.

GentleSpecter 2010.12.28. 00:21:24

Köszönöm, kipróbálom mindenképpen! :)

pio 2011.11.27. 22:24:21

Kipróbáltam, isteni lett!

Viszont találtam sweet pickle relish-t, az óbudai Culinarisban lehet kapni, az ára mondjuk borsos egy ezres körül van egy üveg Heinz féle, de az 3 dl, ami elég három jó nagy adaghoz (adagonként nekem 15 burger jött ki:) ).

Ilyen: www.ehomedelivery.com/shop/pantry-1/pickles-relishes/pickle-relish/heinz-sweet-relish-10-oz.html
süti beállítások módosítása