Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.03.15. 08:00 sbotond

Forradalmi kokárdapizza március 15-re

Nem túlzás kijelenteni, hogy a pizza a fejlett világ kedvenc étele - a Facebook-on közel 7 millió követője van. A pofonegyszerű recept alapján készülő alapverzió Nápolyból indult világhódító útjára, de a zöldségekkel és húsokkal megpakolt, vagy akár csak fokhagymás olajjal megkent lapos kenyértészta már a görögök és rómaiak számára sem volt ismeretlen. Természetesen nagyon sokféle elkészítési móddal találkozhatunk, köztük olyan riasztó összeállításokkal is, mint a hawaii, vagy a songoku (sonka-gomba-kukorica). Meg kell még említeni az extrazsíros, serpenyős változatot, ami már amerikai hatás. Nekem a vékonytésztájú verzió jön be legjobban, kevés, de minőségi feltéttel: a tészta körben emelkedjen fel, de a közepe legyen egész vékony! Most is egy ilyet raktam össze, március 15. alkalmából egy kokárdára hajazó kialakításban. Bár a Margheritával Petőfiék még nem találkozhattak (erről a fajtáról 1889 óta beszélhetünk, amikor a legenda szerint Savoyai Margitnak egy Rafaelo Esposito nevű nápolyi vendéglős az olasz trikolór színeiben pompázó pizzát szolgált fel), de ebből a színösszeállításból ők is tuti szívesen betoltak volna egy-egy szelettel a múzeum felé menet.

Hozzávalók a pizzatésztához
500 g 00-ás liszt
1 csomag szárazélesztő (7g)
3,5 dl langyos víz
½ ek só
2 ek olívaolaj
1 tk cukor

Hozzávalók a szószhoz
1 konzerv hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 babérlevél
1 tk oregánó
1 tk cukor
1 ek olívaolaj
só, bors

Feltétek
friss paradicsom
olasz mozarella (szarvasi nem játszik)
bazsalikom

A szárazélesztőt fél pohár langyos vízben a cukorral együtt elkeverjük, majd 15 percen át hagyjuk felfutni. A lisztet tálba öntjük, közepébe gödröt formázunk, ide öntjük a maradék vizet, az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd liszttel megszórt felületre borítva sima felületű tésztává gyúrjuk. Kilisztezett tálban, letakarva másfél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, mindegyikből gombócokat formázunk, és rövid ideig hagyjuk tovább kelni. Ujjainkkal a felesleges levegőt kinyomkodjuk a tésztából, majd két kézzel forgatva kerek formára nyújtjuk. A sütőt a legnagyobb fokozatra tekerve melegítsük elő. Még így sem lesz elég forró, kéne egy kemence a konyhába! A tésztát megkenjük paradicsomszósszal, majd ízlés szerint megpakoljuk a feltétekkel (itt fokozottan érvényes “a kevesebb néha több” szabály!), majd 7-8 percre a sütőbe dugjuk.

A pizzaszósz elkészítéséhez az olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 5 percig pirítjuk, lehetőleg üvegesre, de nem barnára. 

Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, szétnyomkodjuk a paradicsomokat, majd felforraljuk, jöhet bele a cukor, só, oregánó, babérlevél. Kis lángon, lefedve 20 percig főzzük. 


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: paradicsom tészta pizza bazsalikom mozarella


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr602740360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petőfi Sándor - FÖLTÁMADOTT A TENGER… 2011.03.15. 09:58:55

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMFöltámadott a tenger,A népek tengere;Ijesztve eget-földet,Szilaj hullámokat vetRémítő ereje.Látjátok ezt a táncot?Halljátok e zenét?Akik még nem tudtátok,Most megtanulhatjátok,Hogyan mulat a nép.Reng és üvölt a tenger,Hánykódnak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása