Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.05.10. 08:53 sbotond

Libamájfalat pálinkás eperzselével és almás zellerhabbal

A libamáj az egyik legfinomabb konyhai alapanyag, akár a legegyszerűbben elkészítve (zsírjában kisütve, hidegen kenyérre kenve némi sóval) is vetekszik a legbonyolultabb előételekkel. Természetesen emellett igen sokoldalúan is felhasználható: nagyon jól párosítható sokféle ízzel, az édes hozzávalók éppúgy jól kiegészítik, mint az erőteljes fűszerek. Egyben ez a legfontosabb hungaricumok egyike, még Gordon Ramsay is megemlítette a Hell's Kitchen valamelyik epizódjában, hogy a magyar libamáj az egyik legjobb a világon.
 
Most a közelgő, május 20-22-i Libamáj Fesztivál alkalmából debütál ez az alapanyag a Húsosfazék oldalán is. Igyekeztem olyan fogást készíteni, amely egyszerre magában hordozza az egyszerűen elkészített, kenyérre kent verzió rusztikusságát, illetve a többféle, akár ellentétes ízek kombinálásában rejlő lehetőségeket. A libamáj mellé egyaránt terveztem egy édes-savanykás, gyümölcsös ízt, és egy nagyon visszafogottan kesernyés zöldséget. Legszívesebben egressel vagy rebarbarával próbálkoztam volna, de ezeknek most nincs szezonja, így esett a választásom az eperre. A zöldségek közül pedig adta magát a zeller, amelyet almával kombináltam, így jobban passzol a libamájhoz. Az alapkoncepció része volt, hogy hazai hozzávalókat fogok párosítani a libamájjal, így esett a választás az eperpálinkára (pl.: armagnac helyett). A fogás elkészítésekor a decemberben kapott szifont is használtam az almás zellerhabhoz, ami így lett egész könnyű, levegős.
 
 
Hozzávalók
1 db hízott libamáj (kb 35 dkg)
1 csomag leveles tészta
1 fej hagyma
rozmaring
25 dkg eper
5 cl eperpálinka
2 dl tejszín
1 közepes zeller
1 alma
1 csomag zselatin
20g vaj
balzsamecet
 
A hagymát felaprítva vajon üvegesre pirítjuk, közben a májat a hidegről kivéve felkockázzuk, majd a hagymához adva hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majorannával fűszerezzük, végül a tűzről levéve pürésítjük, hozzákeverjük a pálinka felét, és hideg helyre tesszük.
 
A leveles tésztát kinyújtjuk, kisebb korongokat szaggatunk belőle, melyeket kivajazott sütőformákba illesztünk. 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó, ha kis tésztakosarakat kapunk a végén.
 
A zellert és az almát megpucoljuk, előbbiről a fás részeket eltávolítjuk, majd zubogó vízbe téve, nagyon kevés sóval ízesítve puhára főzzük, leszűrjük és botmixerrel nagyon alaposan eldolgozzuk, a tejszínnel elkeverjük. Ha kihűlt, a szifonba töltjük, s jöhet a patron.
 
Az epreket megtisztítjuk, párat félrerakunk díszítésnek, a többit turmixgéppel csak egész durván felaprítjuk. Közben a zselatint a tasakon megadott módon vízben felmelegítjük, hozzáadunk két teáskanál cukrot (több nem kell, nem cél, hogy az édes íz domináljon). Ha kész, a lapos tálba helyezett eperre öntjük, hozzáadjuk még a maradék pálinkát, lazán elkeverjük, és a hűtőbe tesszük.
 
Tálaláskor a libamájat kiskanállal a tésztakosarakba töltjük, a tetejét szépen eldolgozzuk. Az eperzseléből kis korongokat vágunk ki, a tésztakosárral közel azonos méretben, s ez kerül egy eperszelettel díszítve a libamájas tészta mellé. Közvetlenül tálalás előtt a szifonból nyomunk még a tányérra egy adag almás-zelleres habot, s mindhárom falat mellé kerül egy-egy csepp balzsamecet, melyet előzetesen főzéssel érdemes sűríteni. Alternatív tálalási mód, ha ezeket az összetevőket egymásra tornyozzuk.
 
 
További recepteket, tippeket olvashattok a Libamáj Fesztivál házigazdájától, Buday Pétertől itt, az esemény legfrissebb híreit pedig keressétek a Facebook oldalukon. És mindenképp látogassatok el a Budai Várba május 20-22-én, ahol számtalan formában kipróbálhatjátok ezt a nagyszerű alapanyagot (további információk itt)!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál libamáj liba


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr432890996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása