Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.03.11. 15:34 sbotond

Thai zöld csirkecurry – Keith Floyd emlékére

Visszagondolva a főzés terén tett kezdeti lépésekre – még mindig a blog indításának ötéves évfordulója kapcsán – vettem újra kézbe a Keith Floyd szakácskönyvemet, ezt vettem meg ugyanis először, és egy ebben található recept elkészítése hozta meg az első sikerélményt. Floyd azóta 2009-ben meghalt, úgyhogy sajnos a műsoraival sem nagyon találkozhatunk már a tévében. Pedig nekem ő volt máig az abszolút kedvencem. Sosem nevezte séfnek magát, hiszen nem vett részt semmilyen hivatalos képzésben, viszont ahogy a képernyőn bemutatta a receptjeit, abból mindig érezhető volt az a fajta életöröm, ami miatt én is szeretek főzni. Talán ő az egyetlen tévés szakács, aki főzés közben folyamatosan ivott, így néha a végeredmény inkább kicsit kaotikus lett, mint gusztusos. A kedvenc részem az volt, amikor Svédországban a helyiekkel állt neki ráklevest készíteni, de közben annyi vodkát ittak, hogy a rákok simán kievickéltek a túltöltött fazékból, miután élve beledobták őket. Szintén jó volt a szemüveges borszakértővel közös műsora, amikor francia és olasz borvidékeken kóstoltak borokat, és Floyd ezekhez főzött különböző ételeket – itt is alig tudta kivárni a borok bemutatását a kóstolás előtt. Mindezzel együtt Floyd egyszerű, szerethető, és kifejezetten finom recepteket mutatott be (kivétel volt talán a csokoládémártásos fácán), és a szakácskönyvében is ilyeneket gyűjtött össze, úgyhogy nagy szerepe van abban, hogy ez lett az egyik hobbim. Az ő emlékére készült ma ez a thai zöld csirkecurry a Floyd főz című könyvéből. Floyd egyébként sok időt töltött Thaiföldön, Phuketen még egy éttermet is nyitott.

Hozzávalók
fél kiló tanyasi csirkemell
3 ek. szezámolaj
3 ek thai zöld chilikrém
60 ml kókusztej
3 ek halszósz
3 ek kimagozott és feldarabolt thai chilipaprika
3 ek barnacukor
1 csésze zöldborsó
1 ek zöldbors
friss bazsalikom
3 ek kókuszkrém

Az olajat serpenyőben felhevítjük, a zöld currykrémet nagy lángon előpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, 2-3 percig sütjük. Ekkor jöhet hozzá a kókusztej, a halszósz, a chili és a cukor, ezt így kb. 5 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a zöldborsót és a zöldborsot, még párat keverünk rajta, aztán tálaláskor adjunk hozzá tányéronként egy-egy kanál kókuszkrémet és szórjuk meg friss, csíkokra tépett bazsalikomlevéllel.

Legközelebb egy újabb Floyd-recepttel folytatjuk, méghozzá egy grillen készült étellel.Addig is nézzétek meg Thaiföldön készült sorozatának egyik epizódját!


4 komment

Címkék: thai csirke curry keith floyd


A bejegyzés trackback címe:

http://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr684309715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.25. 17:58:59

3 ek green curry paste, 3 chili paprika és mindössze 6cl (0,6 dl) kókusztej? Azbesztel bélelt ízlelőbimbókkal és szájjal lehetne csak elfogyasztani.
A recept azonban nagyon jól hangzik - ki is próbálom a közeljövőben!

sbotond 2012.04.25. 23:06:41

@Andrass9: A curry pasztát előpirítjuk, így sokat veszít a csípősségéből - közben nem is szabad a serpenyő fölé hajolni: olyan a gőze, mint a paprikaspray. És a kókuszkrém is sokat elvesz az erejéből, ami sokkal töményebb, mint a kókusztej, viszont nem teszi túl híggá a kaját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.07. 23:06:27

Értettem.
Visszatérek, miután megcsináltam. Nagyon sok Thai curryt eszem.

Trnk Zsuzsa 2016.07.30. 15:38:22

Nem világos, hol szerepel a zöld curry krém a leírásban? És a chilikrémet mikor teszed hozzá?
Üdv.