Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.09.12. 09:37 sbotond

Narancsos, avokádós, répás saláta

Mi a baj gyakran a salátákkal? Az, hogy nagyon gyakran dögunalmasak: néhány zöld levél (a legrosszabb esetben a tényleg teljesen ízetlen jégsalátából), kevés olívaolaj (még rosszabb esetben ecetes-cukros víz), és némi további zöldféle reszelve, szeletelve. Ebből lesz olyan a végeredmény, hogy inkább fáradtság megenni, az ember ropogtatja, várja, hogy elfogyjon, és nem is igazán érti, miért is eszi ezt éppen, elvégre nem vagyunk kecskék vagy nyulak! Ez a saláta épp azért tetszett meg, mert jó ellenpélda a fenti, unalmas és ötlettelen összeállításokra: nincs is benne klasszikus, leveles salátaféle, viszont markáns, sőt meghökkentő társítású ízek keverednek, különböző textúrák találkoznak.

avocadosalad.jpg

Hozzávalók
Zsenge, fiatal sárgarépa (egy csokor)
2 narancs
2 avokádó, jó érett legyen
1 marék friss korianderlevél
2 ek citromlé
4 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag durvára törve
1 tk koriandermag durvára törve
1 tk őrölt chili
só, bors

A fokhagymagerezdeket mozsárban a sóval eldolgozzuk, hogy egyenletes masszát kapjunk. Hozzáadjuk a köményt, a koriandermagot és a chilit, valamint némi olívaolajat. Ezt a keveréket a répákra öntjük, kézzel alaposan bele is masszírozzuk. Az egészet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, alufóliával beborítjuk, és a 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 25 percre. Ezután levesszük az alufóliát, és így sütjük még 30 percig. Eközben az avokádókat meghámozzuk és felszeleteljük. A narancsot is megpucoljuk és gerezdekre bontjuk. Néhány gerezdet szétnyomunk, és összekeverjük az avokádószeletekkel, hozzáadjuk a citromlevet és némi olívaolajat. Ezt is kézzel dolgozzuk el, néhány avokádószeletet teljesen nyomjunk is szét, ez adja majd az olajjal és a citrom-, illetve narancslével a salátánk sűrű, zamatos levét. Ezért fontos, hogy jó érett legyen az avokádó: ha a közértekben gyakran kőkeményen árult, éretlen fajtákkal próbálkozunk, akkor nem lesz jó a salátánk! Hozzáadjuk a sütőből kivett répákat is (ne forrón, de azért még langyosan), és ráöntjük a fokhagymás levet is, ami a répák mellé lefolyt. Ezután az egészet tálra szedjük, ha szükséges, olívaolajjal még finoman megöntözzük, és a friss korianderlevelekkel megszórva tálaljuk.


3 komment

Címkék: saláta répa narancs koriander avokádó


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr944771668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.10.30. 16:25:41

A jégsalátának valóban visszafogott az íze (nem meglepő, hogy ízetlennek ítéli az az ember, aki szerint a bio eleve ízetlen, az oldalasnak pedig "kellemetlen sertésíze" van, s ezért csak úgy jó, ha háromszoros fűszerkéregbe ágyazzák), nem is az a fő vonzereje, hanem hogy mennyeien ropog.

sbotond 2012.10.30. 23:44:00

A legfőbb bajom a jégsalátával, hogy szinte egyeduralkodó lett pl. a vendéglátásban. Pedig mennyivel ízesebb akár egy igazi fejessaláta zöld levele is, nem is beszélve a borsmustárról, amit akár magában is marokszámra tudok enni! És szintén a vendéglátásra vonatkoztatva írtam, hogy a bio gyakran egyet jelent az ízek hiányával - nem azért, mert a bio ízetlen, hanem mert sokan hülyén értelmezik, mitől is válik egy étterem "organikussá. Én is rengeteg bio dolgot veszek, és azoknak nagyon is van ízük. De az oldalast te komolyan fűszer nélkül szereted?

Intizar 2012.10.31. 14:12:12

Az oldalast AKÁRHOGYAN szeretem. Fűszerezve is, csak sózva is. De kicsit nevetségesnek éreztem, hogy el kell venni a "kellemetlen sertésízét", irtózatos fűszer-cunamival. Én ugyanis azért eszem disznót, mert szeretem az ízét.
A rukkolát én is imádom. A fejes salátát viszont nem szeretem, hiába jó az íze, mert gusztustalanra szottyad össze igen hamar, s ez nékem fáj.
süti beállítások módosítása