Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.10.30. 09:00 sbotond

BBQ oldalas memphisi módra

Nem titok, hogy az oldalas iránt a Charles Vergos' Rendezvous étterem keltette fel az érdeklődésemet Memphisben: azelőtt nem voltam oda ezért a húsért, ennek az oka egyszerűen az, hogy itthon sok helyen rosszul készítik el. Ha kicsit is érezhető rajta az a jellegzetes, kellemetlen sertésíz, akkor máris el van rontva az egész. Márpedig ez csak alapos fűszerezéssel és technikás sütéssel érhető el. A Memphisben megtapasztalt ízeket próbáltam most Dobogókőn rekonstruálni, s ebben segített, hogy a már említett étteremben vettem egy csomaggal Vergoék saját, titkos fűszerkeverékéből. A sütés után ugyanis itt nem különböző folyékony szószokat, hanem száraz fűszerezést alkalmaznak, a kész húst alaposan beszórják vele, és így eszik meg - természetesen kézzel. A másik fontos feltétel - és ez már minden oldalas barbecuezásban közös - a lassú, hosszan tartó sütés a lefedett grillen, alacsony hőmérsékleten, passzív sütéssel. Ez azt jelenti, hogy az izzó faszén nem közvetlenül a hús alatt helyezkedik el, hanem a sütő egyik oldalába van bepakolva. Megdöbbenve olvastam egyébként, hogy az egyik legmenőbb hazai főzős újság úgy ajánlja a barbecue megoldását, hogy az oldalast előbb megfőzi a konyhában, és csak a végén teszi a grillre húsz percre. Mindezt arra hivatkozva, hogy kinek van ideje több órát a grillsütő mellett tölteni. Na így nem érdemes nekiállni: egyrészt kifőzzük a finom ízeket a húsból, másrészt így nem tudja az a csodás füstös íz átjárni az oldalasunkat a csontjáig, amiért annyira lehet szeretni ezt az ételt. A barbecue igenis ráérős tevékenység, szépen betesszük a húst, aztán kényelembe helyezzük magunkat, bontunk egy üveg bort, és ráérősen olvasgatunk vagy csak nézzük a tájat: hihetetlen gyorsan eltelik az a pár óra, és még jól is érezzük magunkat. Másképp nem is érdemes nekiállni!

bbqoldalas.jpg

Előkészítés
A húst bedörzsöljük fűszerkeverékkel, ez lehet házi keverésű rozmaringból, koriandermagból, mustármagból, kevés barnacukorból és borsból, de választhatunk egy jó minőségű, amerikai BBQ-keveréket is, már itthon is egész jókat kapni. Így pihentetjük egy vagy két napig. Sütés előtt be is sózzuk, úgy szoktam számolni, hogy egy kiló húshoz kell egy csapott evőkanál só.

Sütés
Előkészítjük a grillt, beizzítjuk a faszenet, és a sütő egyik felébe pakoljuk. A rácsot a legmagasabb pozícióba állítjuk, ráteszünk fémedényben egy pohárnyi vizet, majd a faszénnel ellentétes oldalra betesszük a húst. Külön rápirítás céljából nem kell a faszén fölé tenni, az első félórában úgyis nagyon nagy a hő az egész sütőben. Rácsukjuk a fedőt, és egy órán át sütjük így. Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen túl nagy a hő, ne égjen oda az elején a hús, ha kell, szellőztessük a sütőt. Ezután ráérünk bekeverni a kencét is, ehhez egy edénybe öntsünk almalevet, paradicsomszószt, mustárt, almaecetet, worchestershire-szószt, frissen aprított rozmaringot és egy fej félbevágott fokhagymát. Ha kész, és már egy órája sül a hús, nyissuk fel a grillsütő fedelét, és kenjük meg a kencével a húsunkat.

bbq2.jpg

Utána ezt félóránként ismételjük meg. Úgy három, négy óra múlva lesz kész a húsunk, még utoljára kenjük át a kencével a tetejét, és ekkor szórjuk meg - már a tányéron - a száraz fűszerkeverékkel vastagon. komolyabb köret nem is kell hozzá, legfeljebb némi saláta. A csontoknál vagdossuk be késsel a húst, hogy utána kézzel nekieshessünk.


Szólj hozzá!

Címkék: amerika bbq oldalas charles vergos


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr914878516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása