Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2013.01.17. 10:07 sbotond

Clam Chowder, avagy egy finom emlék San Franciscóból

Vannak olyan külföldi utazások során kipróbált ételek, amelyekre egy életen át emlékezni fogok. Egy ilyen meghatározó élmény volt nekem San Franciscóban a clam chowder kipróbálása a kikötőben, a Fishermen's Wharf egyik teraszán ülve. Ott szinte mindenhol forró, kivájt cipóban tálalják fel ezt a krémes, zöldséges kagylólevest. A nyüzsgő kikötő, az égen köröző, hangoskodó sirályok, a tenger illata és a szomszédos stégekről átkiabáló fókák adták meg a tökéletes körítést ehhez az ételhez. San Franciscóban készítettem ezt a kis videót, talán ez megmutat valamit abból, milyen szuper ez a város!


Sajnos mindezt otthon az étkezőben már a legjobban elkészített recept sem tudja persze visszaadni, de egy próbát megér, úgyhogy átolvastam jónéhány leírást, és elkészítettem azt, amelyik emlékeim szerint a legközelebb állhat a kedvenc amerikai városomban kipróbált verzióhoz.

clamchowder.jpg


Hozzávalók

1 bögre aprított hagyma
1 bögre aprított zellerszár
2 bögre kis kockára vágott krumpli
2 konzerv (vagy üveges) kagyló (levével együtt!)
1/2 bögre vaj
1/2 bögre liszt
1/2 liter tejszín
másfél tk só
fél tk őrölt bors
2 ek vörösborecet
rozscipó (opcionális)

A kagylók levét leszűrjük, egy fazékba az aprított zöldségekre szórjuk, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. Eközben egy másik edényben a vajat felolvasztjuk a tűzhelyen, a lisztet hozzáadjuk, folyamatosan keverjük, s közben hozzáöntjük a tejszínt is. Addig főzzük folyamatos keverés mellett, kis lángon, amíg sima és sűrű nem lesz (a liszt oldódjon fel rendesen, ez fontos). Ha ez megvan, jöhetnek hozzá a már puhára főtt zöldségek, lével együtt. Ekkor tesszük csak bele magukat a kagylókat, a vörösborecetet, sózzuk borsozzuk, átmelegítjük, és tálalhatjuk is. Ha vettünk rozscipót, azt melegítsük meg sütőben, vájjuk ki a belsejét, és abban tálaljuk.


3 komment

Címkék: amerika leves san francisco kagyló


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr955023128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.18. 09:22:06

nem hangzik rosszul, lehet ki is próbáljuk itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.18. 11:10:29

Elég gyakran készítem itthon magam is, de inkább a NewEngland-i változatot. Ebben nincs ecet, viszont bacon alappal készül. A kisütött bacon vagyszalonnán kell a hagymát megpirítani. Kagyló pedig nem mindegy melyik. A boltokban kapható kagylókonzerv az esetek többségében a feketekagyló (mussels) húsa, míg a clam chowder szigorúan fehér kagylóból (clam vagy vongole vagy Spisula solidissima). Nagyon más a textúrája és az íze is. Persze ezt a kagylót a nyugati parton nem nagyon találják, ez az Atlanti óceán és a keleti part kagylója.

sbotond 2013.01.18. 11:14:10

@Andrass9: Igen, én is azt olvastam, hogy alapvetően New England ennek a levesnek a származási helye, és onnan vették át a SFO-iak. Amúgy a kagylót az Ázsia boltban vettem hozzá, a nagy hipermarketekben kaphatóval az a bajom, hogy iszonyú pici kagylók vannak az üvegben, és borzasztó savanyúak, de ez az Ázsia centeres bevált.
süti beállítások módosítása