Mi lehetne jobb nyitó bejegyzés, mint a könnyen elkészíthető, finom chilis bab. Ezt az ételt ezerféleképpen el lehet készíteni, például itt rengetegféle változat megtalálható. Az enyém egy amerikai alap chili recept, ezt tetszés szerint tovább lehet bővíteni attól függően, hogy éppen milyen kiegészítők vannak a hűtőben.
Az étel elkészítése pofonegyszerű, megfelelő sorrendben egy nagy fazékba kell dobálni a hozzávalókat, aztán alaposan összerottyantani, és már kész a kiadós, zamatos chili.
Először megpirítunk kevés olajon két nagyobb fej, apróra vágott vöröshagymát, aztán erre rádobunk úgy 60 dkg darált marhahúst, beszórjuk feketeborssal. Közben összetörjük és felaprózzuk a fokhagymagerezdeket, és ezt is beledobjuk a fazékba. Ezután jön a friss erőspaprika. Ha a hús már jó, fűszerezzük római köménnyel, oregánóval, kevés cayenne borssal, kevésbé erős chiliporral, majd pár percet kis lángon főzzük. Lassan beledobálhatjuk a hámozott paradicsomokat is, meg néhány babérlevelet, sózni is ekkor kell. Két deci marhahús alaplevet is hozzáöntünk. Teszünk még három deci sört is a fazékba, a maradékot pedig igyuk meg (érdemes persze ezen kívül még egy sört meginni főzés közben, akkor jobban fog menni a fűszerezés). Amíg a sört kortyolgatjuk, forraljuk fel a fazék tartalmát, hogy a felesleges nedvességtartalom elpárologjon. Ha még mindig túl híg, tegyünk bele egy-két evőkanál kukoricadarát. A végén tegyünk bele három konzerv babot és három, különböző színű kaliforniai paprikát (sárgát, zöldet és pirosat). Még közepes lángon 10-15 percig főzzük, és kész. Tejföllel és reszelt cheddar sajttal tálaljuk.
Na mit szól hozzá?