Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2007.06.14. 02:03 sbotond

Gasztrokörkép: mit esznek a politikusok?

Ideje, hogy egy pillantást vessünk azok étkezési szokásaira, akik a politika fortyogó üstjét kevergetik. Az első látásra könnyű feladat kivitelezése során folyton falakba ütköztem, a politikusok nagy része nem teregeti ki, mi kerül otthon az asztalra, honlapjukon is csak a legritkább esetben osztják meg kedvenc ételeiket, receptjeiket a néppel. Szívós kutatómunkával  azért sikerült egy körképet összeállítani, a teljesség igénye nélkül. A gasztroportrék két csoportra oszthatóak, először következnek azok, akikről tényleg megtudtuk, mivel csillapítják legszívesebben éhségüket egy hosszú plenáris ülés után, utána pedig azok, akiket csak a róluk szóló hírek alapján köthetünk egy-egy ételhez. A Húsosfazék politikusaink gasztronómiai rátermettségét több jellemző figyelembevételével értékelte: számítanak az említett, illetve fellelhető ételek, de az is, ki mennyire közlékeny a témában.
 

Juhász Ferenc - Habart savanyú belsőségleves

Az MSZP alelnökéről a honlapján elhelyezett receptek alapján kiderül, nem kíméli a gyomrát, és a konyhában már nincs oda a reformokért: hagyományos, zsíros kelkáposztás tarja áll kedvenc fogásai élén. Az ételt szafaládéval és kockákra vágott füstölt tarjával dúsítva gondoskodik arról, hogy véletlenül se maradjon éhen. Halászléből a gyorsat szereti, nem bíbelődik sűrű alaplé lefőzésével, a halfejet-farkat 35 perc főzés után leszűri, mondván "az ízeket már megnyertük, többre nincs szükség." Hááát, azért szerintem ezzel Baján vitatkoznának.
 
Juhász Ferencet illeti a Bizarr kategória különdíja a habart savanyú belsőségleves receptjéért, ami egyebek mellett sertésszív, nyelv és vese dermesztő egyvelegéből áll. A recept olyan sokkoló részeket is tartalmaz, mint például "Figyelem! Kockázás előtt a nyelvről a külső felületet le kell húzni vagy hámozni, ha jól megfőtt, akkor könnyen megy." Ezt Hannibal Lecter is megirigyelné, horror na!
Mindenesetre Juhász Ferenc tárta elénk gasztronómiai szokásainak leggazdagabb tárházát, az őszinteséget pedig még a sertésbelsőségek világában tett utazás ellenére is díjazzuk, méghozzá öt ponttal.

 

 


Dávid Ibolya - Rácponty

Első blikkre öt receptet véltünk felfedezni Dávid Ibolya személyes honlapjának
receptrovatában, de ebből kettő öltözködési tanácsokat tartalmaz, egy forró ice teát ajánl meleg időre, a következő pisztáciát az édes fehérborhoz, és csak az utolsóval lakhatunk tényleg jól, az viszont egy hagyományos, de rendkívül ízletes fogás, a rácponty.
Bár csak egy receptet találtunk tehát, az jó választásnak bizonyult. Persze biztosan akadnak még továbbiak a konyhafiókban, ha azok is felkerülnek a honlapra, a négy pont kúszhat még feljebb!
 
 

 
 

 
Szekeres Imre - Jászapáti toroskáposzta

Nagy csalódással vettük tudomásul, hogy Szekeres Imre honlapjáról eltűntek a gasztroinfók. Pedig az oldal látogatói korábban megtudhatták, hogy Szekeres Imre ugyan a reformkonyha híve, mióta elhatározta, hogy családja kedvéért ledob néhány kilót, a jászapáti toroskáposzta csábító hívogatásának a mai napig nem tud ellenállni.
Bár ezek az értékes tudnivalók már nincsenek fenn személyes honlapján, a Húsosfazékról továbbra is megtudhatják, mit kell főzni a honvédelmi miniszternek, ha például le akarják beszélni arról, hogy radart építsen valamelyik hegyre.

 

 
 


Orbán Viktor - Saját készítésű kolbász

Felesége elmondása szerint Orbán Viktor csatateret hagy maga után a konyhában, ha egyszer fakanalat ragad. Sajnos azt nem sikerült kikutatni, mit is főz ilyenkor, ehhez még be kell pótolni egy fontos mulasztást, Lévai Anikó szakácskönyvének alapos átböngészését. Az mindenesetre nem titok, hogy Orbán Viktor minden évben fesztiválon kolbászt tölt.
A kolbászról ugye jobb nem tudni, mi kerül bele, viszont a fűszerek összeválogatásának és adagolásának titka apáról fiúra száll, e hagyományok ápolása nemes gasztronómiai cselekedet, a rendszeres konyhai ténykedéssel egyetemben három pontot érdemel.
 
 
 
 

Gyurcsány Ferenc - Töltött paprika (na de kinek a szakácskönyvéből!)

A miniszterelnök blogján külön bejegyzést szentel a töltött paprikának, ráadásul nem is akármilyennek, hanem egy Orbánné receptje alapján készült változatnak! Na igen, egy jó töltött paprika képes képes hidat verni a lövészárkok felett, ez a szép a gasztronómiában.
Mielőtt könnybe lábadna a szemünk, itt is felbukkannak kibékíthetlennek tűnő ellentétek: "Lévai Anikó receptje több ponton is eltér attól, ahogyan én, és hozzáteszem attól is, ahogyan édesanyám, Katus készíti. A legnagyobb különbség a rántás körül van. Anyám a rántással kezdi, és a rántást önti fel, hígítja paradicsomlével. Lévai Anikó ezt fordítva csinálja. Ő a paradicsomszószban megfőzi a zöldpaprikába töltött húsgombócokat, a végén ezeket kiveszi, és utólag rántja be a paradicsomszószt. Ez kicsit bonyolultnak tűnik. Én eredetileg természetesen anyám receptje szerint készítettem az ételt."
Ha valaki eddig nem tudott dönteni a kétféle módszer között, most már világos az útmutatás: jobboldali szavazóknak ezentúl csakis utólag ajánlott berántani a szószt, a baloldaliak pedig mindig a rántással kezdjék!





Kovács László - Virsli

Kormányülésre, díszebédre Kovács László ajánlata fejenként két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel.
 És hogy mit helyettesítene dermet virslikkel? Olyan fogásokat, mint a mandulával töltött angolna, a pácolt fogasfilé vagy a borjúsült háziasan, pirított borjúmájjal és sonkás tört burgonyával. Ha még egy pofa sör lenne a virslihez, majálisra elfogadnánk, így viszont szinte a mínusz tartományba landol a gasztrométer.


 

Selmeczi Gabriella - sóskifli

A kifliügy óta tudjuk, hogy Selmeczi Gabriella, ha a Tescoban jár, nem utasítja vissza a felé nyújtott kiflicsücsköt.
Ha már nekiállunk kajálni a Tesco pékségében, a sós helyett inkább a baconkockákkal  és sajttal megszórt stanglira szavaznánk. A sóskifliért így egy pontnál nem jár több!

 

Várjuk olvasóink véleményét is, ki mit gondol politikusaink gasztronómiai szokásairól, hogyan értékelné ezeket, esetleg tud-e további adalékokat a témához.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr1198335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doctorpepper · http://csakapufin.blogspot.com 2007.06.14. 11:23:03

jó ötlet, és vicces Juhász Ferkó nagy magyarázós arcát látni a miner-en:) a sok padliszán meg egyéb finomság között:)

Ajsa 2007.06.14. 13:45:25

Nagyon jó:)!!!

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2007.06.14. 14:50:34

Javaslom folytatásként: Mit isznak a politikusok?
Az is húzós lenne.
süti beállítások módosítása