Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2007.10.10. 22:49 sbotond

Étteremteszt: a győri Schweizerhof

Sok jót hallottam már a győri Schweizerhofról, kapva kaptam hát az alkalmon, amikor elutazhattam a városba, és kipróbálhattam ezt a jó hírnévnek örvendő éttermet. A hangulatos kis utcában található ódon épület főbejárata egy folyosóra nyílik, innen balra fordulva egy kisebb, otthonos helyiségbe lépünk. A falakon korábbi illusztris vendégek képei, sokan a falra kerültek művészektől, politikusokon vagy éppen a helyi Audi gyár prominensein át egészen Habsburg Ottóig (legutóbb a veszprémi Oliva étteremben találkoztam hasonló "dicsőségfallal"). A hely belső kialakítása és berendezése egyszerű. Az étlap biztató, a lazán összefűzött kis papírlapokon az előételeknél, főételeknél és a desszerteknél csupán néhány fogás szerepel (s a kínálat állítólag igen gyakran változik), sikerült tehát elkerülni a végeláthatatlanul hosszú választék itthon igen gyakori hibáját. A pincér mindvégig a lehető legjobban végzi a dolgát, nem túl tolakodó, nem szegezi nekünk félpercenként a "sikerült már választani?" kérdést, de azonnal megjelenik, ha szeretnénk rendelni vagy kérdezni valamit. A mosdóba menet egy nyitva hagyott ajtón át bepillanthattam a konyhába is, ami kifogástalanul tiszta és rendezett volt.


Az előételek közül a márványozott kacsamájat próbálom ki tokaji borzselével. A máj krémes és könnyű, ízét jól kiegészíti a borzselé, kellemes előételnek bizonyul. Ezt követően főételként báránykaraj érkezik saját szaftjában, friss zöldségekkel. A bárányt enyhén provokatív szándékkal rendeltem, mivel ezt a hazai éttermekben rendszeresen elszúrják: vagy kiszárad, vagy egyenetlenül sütik meg. A Schweizerhof ebből a szempontból jól vizsgázott, a bárányt felszelve a hús középen szép rózsaszín, fűszerezése visszafogott. A köret szintén igen egyszerű, nyársra húzott, pirított zöldségek.


A Schweizerhof láthatóan biztosra megy: stabilan tartja azt a színvonalat, mely egy igényes hotel éttermétől elvárható, anélkül, hogy túlvállalná magát - s ez elég is ahhoz, hogy kiemelkedjen a hasonló hazai intézmények sorából. Adalék: a HVG A la carte kiadványában 2000-ben az ország legjobb éttermeként szerepelt a Schweizerhof, (Esterházy Péter kritikája az éttermeket rangsoroló ezredfordulós kiadványról itt olvasható), ezzel szemben a Népszabadság Top 100 kiadványában egyáltalán nem szerepelt - ennek egészen biztosan nem a szolgáltatások színvonalbeli változása, sokkal inkább a napilap rangsorolásának elhibázott metodikája az oka (a Bűvös Szakács kritikája a Népszabadság kiadványáról pedig itt található).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr88192869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása