Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2007.12.30. 00:54 sbotond

Változatok a szilveszteri malacpecsenyére: hogyan süssük házibuliban, illetve mit készítsünk az ínyenceknek?

Szilveszterkor malacot kell sütni, már gyerekkoromban hozzátartozott a sülő malacpecsenye illata az év utolsó estéjéhez. Ezek az éjféli malacvacsorák aztán nagyon hiányoztak, úgyhogy pár éve elhatároztam, ha van lehetőség, mindenképpen sütni fogok malacot, bárhol is legyek szilveszter este. A fogadalom nagyon bevált, egyrészt a sülő malac felett érzett felelősségérzet mindig megakadályozott a teljes és végzetes lerészegedéstől (ami korábban bizony előfordult olykor), másrészt mindenki nagy örömmel esett neki a frissen sült, illatozó pecsenyének, az ilyenkor szokásos chipshez és ropihoz képest ez igazi felüdülés volt. Az alábbiakban két receptet is leírok, az első kifejezetten a házibulikhoz passzol, a másodikat az ínyencek figyelmébe ajánlom.

Házibuliban elkészíthető malacsült

Legalább két nappal a buli előtt vegyünk egy minimum kétkilós bőrös malachúst a hentesnél (minél később tesszük ezt meg, annál kisebb az esély, hogy nem kapunk megfelelő malacot, egyszer kénytelen voltam én is egy csülökszerűséggel beérni, és az nem az igazi). Amint a hentestől hazaértünk, a húst sóval, borssal, római köménnyel, majoránnával és cayenne borssal bedörzsöljük, ügyelve arra, hogy a bőrét ne érje só. A bőrét beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a zsírjába már ne vágjunk bele. Így tegyük a hűtőbe, a fűszereknek elég ideje lesz átjárni az egész húst a buli estéjéig. További szükséges hozzávalók a kenegetéshez egy darab erdélyi szalonna és egy doboz sör. Ha eljött a nagy nap, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tegyük be egy tepsiben a malacot, ha akad még néhány hagyma, répa a hűtőben, azt is nyugodtan dobjuk mellé. A szalonnát tegyük egy tálkába, és öntsük rá a sört (a kenegetős sörre amúgy ajánlott nagyon vigyázni, velem számtalanszor előfordult, hogy lenyúlták, pedig preventív céllal mindig a lehető legócskább fajtát veszem, de valahogy mégis mindig lecsapnak rá). A malacot 20 percenként kenegessük végig a sörbe mártott szalonnával, különös tekintettel a bőrére. Úgy két óra múlva, ha szép pirosra sült, kész is, vegyük ki, és szeleteljük fel, nehogy kézzel tépjék szét. Köretről ne is álmodjunk, sima fehér kenyeret adjunk mellé, meg némi savanyúságot a háziak kínálatából (csalamádé, savanyú uborka, stb.) Ha eleget ettünk a pecsenyéből, már bátran ihatunk, az elfogyasztott zsírmennyiség jótékony pokrócként védi meg gyomrunkat a további megrázkódtatásoktól.

Lakkozott bőrös malac zöldségkörettel ínyenceknek

Sokakat ismerek, akik kifejezetten utálják a szilvesztert, és ilyenkor inkább szűk baráti társaságban visszahúzódnak otthonukba a petárdák, papírtrombiták és a konfettit szóró, maszkos mókamesterek elől. Az alábbi, bonyolultabb, de az ínyencek igényeit még inkább kielégítő receptet nekik ajánlom. A mellékelt képen is ez látható, próbaképp nemrég elkészítettem. Nagy előnye, hogy a sült közepén sem találkozhatunk azzal a jellegzetes húsízzel, ami sokakat egyenesen taszít.


Hozzávalók a pecsenyéhez

  • 2 zöld hegyeserős csípős paprika
  • Kakukkfű, majoránna és rozmaring (frissen, 2-2 ág)
  • 3 fej hagyma
  • 2 fokhagyma
  • 1 kávéskanál római kömény
  • só, bors
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 kg bőrös malackaraj
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • olivaolaj
 
Hozzávalók a lakkozáshoz
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dl hús alaplé
  • 1 csillagánizs
  • 6 szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt chili
 
Hozzávalók a körethez
  • 20 dkg cukkini
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 köteg újhagyma
  • friss gyömbér
  • 2 ek olivaolaj
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • kevés pirított földimogyoró
 

A recept különlegessége, hogy a karaj közepébe éles késsel lyukat fúrunk, s ebbe a következő töltelék kerül: 1 fej hagymát és az egyik csípős paprikát egészen apróra vágjuk, kb. 8 gerezd fokhagymát a kés élével szétnyomunk, majd tovább aprítjuk, ehhez jön a római kömény, bors és a szójaszósz. A nyílást egy gerezd fokhagymával zárjuk le. Természetesen ebben az esetben is még előző nap befűszerezzük kívül is a húst, a fenti recepthez hasonló módon, s a bőrét is ugyanúgy beirdaljuk. A megmaradt paprikát és a friss fűszernövényeket a meghámozott és gerezdekre vágott hagymával és fokhagyma társaságában egy tepsibe tesszük, erre jön a keverékkel már megtöltött malachús, s aláöntjük az olajat és a fehérbort. Alufóliával letakarva egy órán át pároljuk. Amíg a malac húsa puhul, dobjuk össze a lakkot! A cukrot egy fazékban enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vörösbort, az alaplevet, a chilit, a szegfűszeget és némi borsot, majd folyamatosan keverve, kis lángon forraljuk, amíg besűrűsödik. Ha még jut idő a köret elkészítésére is, a cukkinit és a sárgarépát vágjuk ujjnyi szeletekre, az újhagymát karikákra, a gyömbért reszeljük le és olajban egy kicsit süssük át, majd adjuk hozzá a cukkinit, a répát és az újhagymát, 2-3 percig pirítsuk. Ezután jöhet hozzá a szójaszósz és a bor, majd a mogyoró. A malachúst kivesszük a tepsiből, és sütőrácson még 45 percen át (ill. amíg szép piros nem lesz a bőre) pirítjuk, közben gyakran megkenjük sütőecsetet használva a lakkal. Ha kész, szépen felszeleteljük, szedünk rá a pecsenyeléből, és a zöldségekkel körítve tálaljuk.


2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr7278736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2007.12.30. 11:33:06

már csurog a nyálam ,idén erről már lemaradtam ,de majd jövőre megcsinálom

phalacrocorax 2008.01.19. 23:43:54

hahó, mit szólsz a Bűvös Szakács mozsáros posztjához? én egyből a te mozsaradra gondoltam, nálad olvastam ugyanis először igényes leírást erről a szép és hasznos eszközről :)
süti beállítások módosítása