Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.01.20. 17:56 sbotond

Bélszínérmék fehérboros erdei gombával

Nemrég három újabb Gordon Ramsay könyvvel gazdagodott a szakácskönyv-gyűjteményem (a korábbival együtt így már négy van), ezek egyikében találtam egy olyan receptet, mely igazán illik a Húsosfazék első születésnapjához. Csakis kifogástalan minőségű húsból lehet elkészíteni, ezért tegnap elég sokat mászkáltam, mire találtam olyan bélszínt, mely valamennyire megfelelt erre a célra (arról nem is beszélve, hogy pl. fővárosunkban tegnap hiánycikk volt a petrezselyemzöldje). Egy nagyjából félkilós darabra van szükség, melynek elvékonyodó végét levágjuk, majd a húst egy éjszakával a felhasználás előtt kevés frissen tört borssal meghintve, olívaolajjal megkenve folpackba tekerünk, amelyre pedig egy réteg alufólia kerül. Mindezt próbáljuk úgy formázgatni, hogy tökéletes hengeralakot kapjunk. Ha ez megvan, tegyük a hűtőbe, és felejtsük el legalább egy napra.


Hozzávalók

  • 1 salottahagyma
  • 1 fokhagyma
  • olívaolaj
  • 10 dkg erdei gomba
  • fehérbor
  • petrezselyem
  • 4 ek tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 500 g bélszín
  • reszelt parmezán
  • só, bors

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd kevés olívaolajon öt percig pirítjuk. Két további evőkanál olívaolajat adunk hozzá, s ezután jöhet bele az erdei gomba (télen nincs friss, így szárított vargányát használtam, melyet előtte egy órával víz helyett fehérborba áztattam). A gombát hét percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fehérbort (amelyben a gomba ázott - ha szárítottból készítjük), s folyamatos keverés mellett rotyogtatva a mártást sűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, az apróra vágott petrezselymet, majd a tojássárgáját. Letakarva pihentetjük, amíg előkészítjük a húst. A bélszínt óvatosan 4 cm-es karikákra vágjuk - egy félkilós darabból három érme jön ki. Olajjal megkenegetjük, befűszerezzük, és egy nehéz vasserpenyőben kevés olívaolajon 2-3 perc alatt hirtelen megpirítjuk, a sütőt közben 200 fokra melegítjük. A húsok tetejére szedjük a gombát, megszórjuk reszelt parmezánnal, és öt perc alatt a sütőben készre sütjük, azonnal tálaljuk. Ha jól csináltuk, omlós, zamatos lesz a bélszín, melyhez az erdei gombás szósz intenzív ízt kölcsönöz.


4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr71304710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ledó Anita 2008.08.27. 21:56:49

Szia.
6 főre szeretném elkészíteni az ételt, de nem látom hogy a felsorolt hozzávalók hány főre értendőek.

Köszönöm.

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.08.28. 09:35:08

A fenti mennyiség két nagyétkű embernek elég, szóval hat főre hárommal szoroznék, és akkor biztos mindenki jól fog lakni.

Szőrmók 2009.08.17. 21:13:20

Szia,

Annyit szeretnék a recepthez hozzátenni, hogy a petrezselyem helyett metélőhagymával csinálta a receptet Gordon.:) Egyébként extra finom kaja kipróbáltan.

sbotond 2009.08.20. 15:15:25

Megnéztem, és ír egy kanálnyi petrezselymet is és metélőhagymát is (utóbbi látható is a képen nálam is, csak nem írtam oda a hozzávalókba)