Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.02.07. 02:03 sbotond

Torkos csütörtök: a zabálás pirosbetűs ünnepe

Ismét elérkezett a hazai vendéglátás ünnepnapja, a Torkos csütörtök. Maga a koncepció - egyen sokat vendéglőben féláron - és a program leírása alapján reális képet kaphatunk az átlagos étteremlátogató igényeiről, s a vendéglősök ehhez igazodó szolgáltatásairól. Alapelvárás, hogy ha a derék polgár étterembe megy, akkor olyan adagot kapjon, amitől nemcsak jól fog lakni, de a rosszulétig eheti magát. Nem véletlenül gyakoriak a hazai étlapokon a "fatányéros" névre végződő fogások, aki ilyet rendel, biztos lehet benne, hogy egy olyan, disznó-marha-pulyka és krumpli-rizs egyveleggel megpakolt tálat kap (ezeket amúgy jellemzően maradékokból pakolják a fatányérra), amely garantálja a kívánt rosszullét elérését. A másik fontos elvárás, hogy legyen akciós, gazdaságos, 50 százalékos leértékeléses. A legviccesebb, (és ez már az alapanyagokkal függ össze, amelyeken ugye a hazai vendéglősök java különösen szeret spórolni), hogy a METRO áruházlánc kedvezményt nyújt a Torkos csütörtökben résztvevő vendéglőknek az alapanyagok árából - a takarékos, de falánk vendégsereg számára tehát az áruházlánc legsilányabb, sajátmárkás termékeiből készítik majd a szorgos szakácsok az asztalra kerülő ételeket.



A szervezők honlapjukon a következőkkel dicsekednek: "Az akció hatására - a résztvevő éttermek körében az akció után közvetlenül végzett kutatás tanúsága szerint - nem csupán a vendéglátóhelyek forgalma nőtt meg erőteljesen, hanem bevételük is javult." Kérdés, hosszú távon jó-e ez a hazai gasztronómiának? A jelenlegi hazai éttermi kultúrát konzerváló kezdeményezés garantálja, hogy húsz év múlva is vastag műbőrkötésű, 40-50 oldalas étlapokból válogathassunk olyan fogásokat, melyeket aztán a konyhán a mélyhűtő aljáról kikapart, vagy az említett áruházláncból beszerzett alapanyagokból ütnek majd össze negyedóra alatt. Már most is fényévekre vagyunk akár a hegyeshalmi határon túli vendéglátástól is, nem kéne ezt még fokozni…

Amúgy érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan nézne ki egy hasonló analógiára elgondolt akció borászok részvételével: "Piás péntek, igyon ma féláron annyit Gere Attila boraiból, amennyit csak bír!" Hülyén hangzik, nem?

Én inkább az említett éttermek tömeges csődjére szavaznék, egy igazi, országos vendéglátós apokalipszisre: ha a külsőleg minőséginek mutatkozó, de valójában képzetlen személyzettel dolgozó, igénytelen vendéglátóhelyek kénytelenek lennének lehúzni a rolót, üszkös romjaikon előbb-utóbb talán nagyobb számban megjelennének a régóta várt, színvonalas éttermek is. Mindehhez két dologra van szükség, több igényes étteremlátogatóra, és minőségi alapanyagokra.
Ma Magyarországon ezek egyike sem adott.

55 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr89328894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olda 2008.02.07. 06:52:26

nolám, egy józan hang a félárú világban....

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.02.07. 07:19:40

Hat. Mondjak a baratok, hat Horasz, hat te szeretsz enni miert nem mesz, olcso. Hosszas magyarazkodasba kerul, hogy elmagyarazzam, nem szeretek tomegben, a mapi napra kitalalt es kvazi tomegetekezetetes jegyeben elkeszitett vackokat kajalni, olyan emberek mellett akik az ev csak ezen napjan mennek etterembe.

Lehet, hogy sznobnak hangzik, de hala a jo IStennek nem kell ilyen akcio ahhoz, hogy elmenjek egy etterembe.

torkos bandi 2008.02.07. 07:20:37

hú, de értesz hozzá. ez az igazi fikázzunkörökké mentalitás! nyiss jó éttermet, csináld jól, ne csk ugassál. az éttermek listáját megnézted, szakértő?

0xFFFF 2008.02.07. 07:30:31

torkos bandi ! Mindegy is az a lista, a legjobb helyeken is odabasszák a maradékot frissként. Az egyen étteremben, aki szuicid alkat. Ki tudja milyen betegségben szenvedett az, aki elkezdte enni a kaját, amit kihoztak.

velúr · http://napielet.hu/ 2008.02.07. 07:34:25

A kulturáltsághoz annyi, hogy az egyik étteremben (Debrecenben) azért nem lehetett előre asztalt foglalni torkos csütörtökre, mert tavaly verekedés tört ki emiatt. Ugyanis sérelmezték az asztalhoz nem jutó vendégek, hogy ott üres asztal áll foglalt cédulával, és jól lefejelték a pincért.
Idén nincs foglalás, lesz sorban állás, majd ott fognak bunyózni a torkosok.

zorrobomber 2008.02.07. 07:43:31

Nem tudom hogy ott is maradékból főznek -e, de úgy érzem muszáj megemlítenem hogy múlt hétvégén fenségeset ebédeltem a debreceni Nagyerdő egyik éttermében. Van ott több elvileg exkluzív étterem is, de a többire biztosan igaz amiket itt leírtál.

mizie 2008.02.07. 08:00:30

Én nem tudom, te miből indulsz ki, de azért a listán nagyon sok jó hely van (án pesti vagyok, de gondolom vidéken is) és az hagyján hogy az egyik barátom egy I. osztályú helyen dolgozik és ő is azt mondja nekünk hogy semmi szemétkedés nincsen, de eleve semmi értelme annak amit írsz.

szerencsére sok hely nem ilyen szűklátokörű, mint ahogy lefested. és tényleg vevőcsalogatónak csinálják.

én pl azért foglaltam helyet már 1 hete hogy féláron végre kipróbálhassam a homárt, amit már régóta szerettem volna. (azóta megnéztem 'szegénykéket' ahogy az akváriumban úszkálnak)

szóval lehet h van 1-2 hely ahol "minőségi aro cuccokból" főznek, de azokon a helyeken mindig is ilyenekkel főztek, oda meg eleve nem foglalok.

És pesten a jobb helyekre már 1 hete nem lehet asztalt foglalni, a rosszabbakba pedig lehet. ez vajh miért van? (amúgy a rossz-jó arány sztem 30-70%)

koschwarz 2008.02.07. 08:06:56

hát így is lehet nézni a dolgot...meg lehet MINDENEN siránkozni, ami ebben az országban történik, ilyenek vagyunk mi, magyarok, mindenben a negatívumot látjuk (már aki).

én meg azt látom, hogy most elmegyek egy olyan étterembe, ahová normál árak mellett egyébként nem ülhetnék be. és még így sem lesz olcsó.

biztos sok minden jobb az imádott "nyugaton", de aki evett már külföldön étteremben, az tudhatja, hogy egyáltalán nem biztos, hogy olyan húdejó minőséget kapott.

azzal egyetértek, hogy a "mennyiség a minőség előtt" attitűdről le kellene szoknia a magyarnak (meg arról is, hogy a szállodában a svédasztalos reggelinél megtömje a szállodai köntös vagy a mackófelső zsebét).

Anthonz 2008.02.07. 08:59:19

Baratocskam te total el vagy tevedve. kar hogy ilyen faszsagok amiket irsz eljutnak az index-ig, bar valojaban nem csoda. Ha jartal mar etteremben meg ilyesmi akkor nem irnal ilyeneket, de sebaj maradj otthon, igy jartal.

User1 2008.02.07. 09:06:04

Attól, hogy pár hely esetleg tényleg ezt csinálja, nem kellene általánosítani. Ez olyan, mintha azt írnám, azért van osztálybuli, mert a lányok meg akarják magukat dugatni.

Fogd fel a másik oldaláról, az étterem be akar mutatkozni olyanoknak is, akik arra járnak, a fél ár miatt akkor már be is ugranak. És nyilván, ha jó, akkor elkezdenek oda is járkálni.

Egyébként meg nem lenne hülyeség ez borral sem.

Luigicar 2008.02.07. 09:06:48

Teljesen egyetértek a Bogarmester postjával. Ha megnézi az ember a listát, egyetlen olyan étterem sincs rajta, ami közel áll ahhoz a szinthez, amit a (szándékosan nem nyugatit írok!) nálunk fejlettebb gasztronómiai kultúrával rendelkező népek étteremnek fogadnak el. (Pécsi Susogó, Bock Bisztró, Segal, stb. a list nem teljes természetesen) Sajnos ma itthon szinte beszerezhetetlen az, ami a jó konyha alapja: a friss és válogatott alapanyag. Az egyszerű liszttől kezdve a zöldségeken át a minőségi húsokig. Ráadásul ezt folyamatosan produkálva. Enélkül pedig nem lehet jó konyhát vezetni. Egy jó étteremben naponta változik aszerint a menü, hogy milyen alapanyagokat kaptak aznap. Ha nem kap friss halat, akkor nincs aznap halétel. Akit esetlg érdekel még a téma szintén hasonló blog a "Bűvős Szakács" itt az indexen. Sokat lehe tolvasni, mitől is jó egy konyha. Szóval azt gondolom, hogy egy ilyen torkos csütörtök tényleg csak a jelenlegi mennyiségi közétkeztetést szolgálja, és nem azt, hogy a magyarok is eljussanak végre arra szintre, amikor nem attól jó egy étterem, mert sok kaja van a tányéron, és el tudjunk szakadni az "all you can eat" gondolatvilágától. Talán akkor ennyi elhízott, kövér embere sem lesz.

papugaja 2008.02.07. 09:10:31

Érdekes a cikkben írt felvetés, de nem értek vele egyet.

Egyrészt ez nem "all you can eat" akció, hanem féláras.

Másrészt a vendéglátóhelyek jó része így is a METRO-ból szerzi be az alapanyagot, meg a piát (vagy legalább egy részét), mert az is egy nagykereskedés. Sok tekintetben semmivel sem silányabb, mint bármelyik piaccsarnok áruinak minősége. Aki minőségi alapanyagot akar beszerezni, az ott is, itt is megtalálja. Aki nem, az meg nem.

Harmadrészt ahol Torkos csütörtökön maradékot adnak, ott máskor is maradékot adnak. Ahol friss a kaja, ott máskor is friss. A maradékfelhasználás komoly baja a hazai vendéglátásnak, ki kellene irtani, de semmi köze ehhez az akcióhoz. A fagyasztott félkész ételek felhasználásával semmi bajom. Megkönnyíti a konyha munkáját, gyorsítja a kiszolgálást. Ha jól bánnak vele, minimális, észrevehetetlen hátrány éri a vendéget, viszont gyorsabban megkapja a kajáját, és olcsóbb is. Mert kevesebb a hulladék és a fajlagos költség (idő, energia, mosogatás...). Valamit valamiért.

Nem mindegy tehát, hogy akár akció keretében, akár máskor melyik éttermet választjuk. Ezért érdemes megnézni a listát, és olyan helyre menni, ami már elnyerte a bizalmunkat. Én tudom, hogy hova mennék, de nem mondom meg. Így is sokan lesznek, mert jó hírű hely. ; )

Mindezek mellett ráférne egy kis nevelés a fogyasztókra. Tapasztalatom szerint máig fontos szempont étteremválasztáskor, hogy nagy adagot adnak-e. Szeretjük teleenni magunkat, pedig ez butaság.
Egy kisebb (persze annyival olcsóbb) adag előtt indokolt lehet az előétel, utána pedig a vendég szívesebben fogyasztana desszertet, mint feszülő hasfallal. Én az étkezésben, italfogyasztásban is a harmonikus változatosságot szeretem, és erre próbálok rávezetni másokat is.

Ez az én véleményem.

Alfdam · http://alpha.blog.hu 2008.02.07. 09:13:04

Na ez friss színsznobizmus egyenesen a javából. Szánalmas vinnyogás a fazék aljáról.

""Piás péntek, igyon ma féláron annyit Gere Tamás boraiból, amennyit csak bír!" Hülyén hangzik, nem?"

Az az ország, ahol mindenkinek Gere meg Bock bort kell fogyasztania, mert az állintellektüel sznobhuszárok azon sírnak, hogy "Ebben A Zországban" nincsen minőség. Vagy épp ez az? Az aljanép ne igyon ötputtonyost, igyon az, aki megteheti, a többi meg EGYÁLTALÁN ne igyon semmit? Meg ne is egyen. Dögöljön meg, mert majd felgyújtjuk az összes éttermet, a felépülő gasztronómiai utópiára már úgy sincs pénze, de ne is legyen, meg sem érdemli...

Drag 2008.02.07. 09:25:39

Nem akarok hazabeszélni, de azért gondoltam ezt beírom.
Metro-s vagyok. Én is veszek Metro márkás cikkeket és elárulom neked, hogy nagy része ugyanolyan jó minőségű, mint bármelyik másik, sőt. Már csak azért is, mert jórészét a legnagyobb cégek gyártják, és nem gyakori hogy átállítják a futószalagot. PL: Met.. Téliszalámi = Pick…, Chips = Chio.., stb.
A célja a torkos csütörtöknek az, hogy reklámot csináljanak maguknak az éttermek. Nem egy nap „extra” bevételéből fognak megélni (gondolom nullszaldósak), hanem abból, ha utána visszamész. Ezért fontos nekik, hogy elégedet legyél. Persze valakinek, semmi sem jó.

Darkman 2008.02.07. 09:30:02

"azzal egyetértek, hogy a "mennyiség a minőség előtt" attitűdről le kellene szoknia a magyarnak (meg arról is, hogy a szállodában a svédasztalos reggelinél megtömje a szállodai köntös vagy a mackófelső zsebét)."

Zalakarosi szállodákban sajnos többször volt alkalmam megtapasztalni, amikor az elegánsan felöltözött osztrák idősebb házaspárok nájlonzacskózták a rántott húsokat és dagadó zsebekkel távoztak a szobájukba. Nem egyszer és nem kétszer...

Luigicar 2008.02.07. 09:32:19

Alfadam! Egyáltalán nem kell mindenkinek Gere meg Bock bort innia! A Pista bácsinak is lehet kiváló bora, ha azt úgy készíti és gondozza, hogy tesz bele cukrot, meg nem kénezi agyon, stb. A minőség csak relatíve drága, és főleg csak nálunk. Nyugaton már rákényszertítették a termelőket a fogyasztók, hogy csak olyan technológiákat használjanak ami nem árt sem a terméknek, sem az egészségnek!Egy bor pl. nem attól jó, mert rá írták 2000 puttyonyos! De azt is el kell fogadni, hogy egy bornak pl. azért annyi az ára, mert a készítéséhez pl. sok szőlő kell, és évekig kell gondozni, amíg eladható lesz. Az aszú erre a legjobb példa. Aki a tescóban vesz 600 Ft-ért tokaji aszút, az lehet büszke magára, hogy hú, de ügyes vagyok, de az is tény, hogy amit meg fog inni, annak nem csak az aszúhoz, de még a borhoz sem lesz sok köze. Egyébként visszatérve az éttermekhez:
buvosszakacs.blog.hu/2007/09/13/kremek_kremje#more164489

Tanulságos.

Luigicar 2008.02.07. 09:34:13

ha azt úgy készíti és gondozza, hogy tesz bele cukrot, meg nem kénezi agyon, stb. A minőség csak relatíve drága

Természetesen helyesen: "NEM tesz bele cukrot...."

trex 2008.02.07. 09:36:22

velúr · napielet.hu/ 2008.02.07. 07:34:25

Elárulod, melyik étteremben agyalták meg a pincért?

Zs 2008.02.07. 09:39:18

Nem hiszem, hogy le kellene mondani a a magyarnak a "vastag muborkotesu 40-50 oldalas etlaprol" es atadni a helyet a nagy tanyeron kis adag eteleknek, amikhez szotar kell, hgoy megertsd mit rendelsz. Igen is szukseg van olyan helyekre is, ahol a szamunkra hagyomanyos eteleket ehetjuk. Viszont sokan igenis azert fognak elmenni ezen a napon esetleg egy maik tipusu etterembe, hogy kvazi"buntetlenul" kiprobaljanak valami mast mint a megszokott... valoszinuleg nem oda fog senki menni, ahova nap mint nap beter, csak azert mert most felaron van...

papugaja 2008.02.07. 09:42:45

A krumplileves, az legyen krumplileves...

zs 2008.02.07. 09:45:51

MAXIMÁLISAN egyetértek veled, és ne foglalkozz a fatál-pártiakkal, ld. torkos bandi és tsi! Hajrá :)))

zs 2008.02.07. 09:48:22

Hopp, látom, épp előttem lett egy másik hozzászólás hasonló néven, csak jelzem, "Zs" nem ugyanaz "zs"-vel :))) (és mellesleg: IGENIS LE A VASTAG MŰBŐR 40-FÉLE ÉTEL ÉTLAPOKKAL :)))

muty 2008.02.07. 09:57:52

Tudom, hogy nem "divat" ez mostanában, de nyugtassatok meg, hogy van köztetek olyan, aki tudja, hogy nagybőjt van. Tegnaptól. 40 napig.

Ha a szervezők odafigyelnek lehetet volna ez a bevételnövelés egy héttel korábban. Akkor farsangi időszak volt.

torkos bandi 2008.02.07. 10:04:23

Hát jó.
A fatányérosokon rendszerint frissensültek vannak, ott nehéz maradékozni, ha mégis az van, az nagyon feltűnő. Ha fonnyadt a borjúbécsiden a panír, küldd vissza, reklamálj, ne általánosítsál (vagy csinálj saját éttermet). De lehet természetesen a jó magyar konyhából elmenni a megdonalc és egyebek irányába is, persze. Sőt. Ott nemigen kapsz maradékot. Egyébként nálunk sem. A nyersanyagok beszerzésének, feldolgozásának, tárolásának módját szigorúan szabályozza az ún. HACCP, amit egyébként igen sok európai országot megelőzve kellett az éttermeknek bevezetniük. Nézd meg lécci a Sohóban (London) mennyinek van ilyen szabályzata.
De, ha jó ízekre vágysz, akkor bátran ajánlhatom az osztrák vagy német konyhát. Jaj, elbasztam, ha kapsz egy kétméteres svájnhaxét, az is az adagproblémáidat súlyosbítja, de legalább íze nincsen.
Egyébként étterembe járni: döntés. Ne menjél.
Torkos csütörtökön féláron jót enni: döntés. Ne menjél.
Megbízható tudásbázis híján faszságokat írni: döntés. Írtál.
Megbízható tudásbázis híján Index címlapon embereket befolyásolni: döntés. Megtettétek.

Ez az egész annyira madeinhungary. Szidjad már az osztrák vendéglőst lécci, de ne a saját tányérodba kakáljál. Ez az emlékem, mikor egy időben divat volt hedlájnokat hozni: MÉREG A BALATONBAN!
Beleömlött egy ü hipó... mondjuk anno ezt sikerült levetetni az Origó címlapról.

Ja, és még valami. Pl a töltött képoszta csöppet sem egészségtelen étel. A csirkepörkölt sem.

A végére egy találós kérdés: a piros paprika mióta jelzi a magyar konyhát?

torkos bandi 2008.02.07. 10:08:58

A nagyböjt nem azt jelenti, hogy nem táplálkozol. Ja, és csak a keresztény hívők tartják. Ha. De egyébként igen, hamvazószerdától (tegnap) az van.

SeDo 2008.02.07. 10:19:23

1. Sehol nincs meghirdetve, hogy degeszre kell zabalnod magad barhol is. A dolog arrol szol, hogy 50%-al olcsobban kiprobalhatsz egy ettermet.

2. En a budapesti listat neztem, es azon kapasbol lattam tobb ettermet is, ami kifejezetten jo szinvonalu. Szoval az biztos, hogy nem igaz, hogy csak gagyi helyek vesznek benne reszt.

3. Mivel egy jobb etterem kiprobalasa ket szemely eseten legalabb 7000-8000 forintos tetel, a magam reszerol, nem szivesen megyek uj helyre, mert ez az osszeg azert nagyobb annal, mint amennyit 'kockaztatni' szeretnek, egy esetleges csalodas eseten.

4. A METRO ugyanolyan aruhaz, mint a tobbi. Lehet kapni szar, es jo termekeket is. Nem latok semmi osszefuggest a szar ettermek, es a METRO kozott.

Ha fentiektol eltekintunk, akkor mindennel egyetertek

nA 2008.02.07. 10:20:18

muty: böjt idején 3x lehet enni egy nap és egyszer jóllakni. Simán belefér, csak jól kell beosztani :)

koschwarz 2008.02.07. 10:27:12

"Zalakarosi szállodákban sajnos többször volt alkalmam megtapasztalni, amikor az elegánsan felöltözött osztrák idősebb házaspárok nájlonzacskózták a rántott húsokat és dagadó zsebekkel távoztak a szobájukba. Nem egyszer és nem kétszer..."

biztosan így van, én is az általánosítás hibájába estem.

muty 2008.02.07. 10:28:16

tudom mi a nagy böjt, tudom hogy lehet enni, csak nem elegáns ilyenkor szervezni egy ilyen akciót. egy héttel korábban jobb lett volna. Ennyi!

bugris 2008.02.07. 10:29:16

muty 2008.02.07. 09:57:52

Megvan erre az ideológia, két nappal megtoldották a "hagyományos" farsangot.
www.nlcafe.hu/cikk.php?id=219&cid=29676
Csak itt, csak önöknek. ;)

Petya bá' 2008.02.07. 10:30:07

Teljesen egyetértek a posttal. Ugyanigy látom én is. Megnéztem a bp-i éttermek listáját, egy olyan hely nincs rajt, hova szívesen elmennék (vagy ahova jelenleg járok és elégedett vagyok vele). De ha lenne, akkor se mennék most, mert nincs kedvem a tömegben órákat várni egy sietve összedobott ételre. A másik a közönség.... Na, akik ilyenkor jutnak el étterembe, azok mellé se szívesen ülnék le. Sznobizmus? Lehet. Szeretek jót enni, olyan emberek társaságában, akik elsajátították az éttermi viselkedés kultúráját.
A jó minőségű étel-ital pedig bizony drága, minimum 3-5 ezer forintba kerül egy ilyen étkezés egy főre. Tudomásul kell venni, hogy 1000-1500 forintért (vagy olcsóbban) csak konyhai hulladékot lehet kapni. Akinek nincs ennyi pénze, jobban jár, ha otthon főz magának. A vidéki gasztronómia helyzete még sokkal siralmasabb, az éttermek 98%-a még mindig a rántott hús-pacal-resztelt máj-mirelit sült krumpli-ízes palacsinta kínálatnál tart, szándék sincs, hogy ezen túllépjenek. Na ja, amíg a tisztelt közönség csak ezt óhajtja... Lehetőleg minél nagyobb adagban, hogy hányásig jól lehessen lakni. (Nemrég olvastam, esküvőszervezők nyilatkozták, hogy az esküvők 90%-ában is ragaszkodnak a megrendelők a rántott hús vonalhoz.Elképesztő az elmaradottság.) A borkultúráról (pontosabban annak hiányáról) is oldalakat lehetne írni... De mit várjunk, amikor saját fogyasztásra is, ajándékba is az emberek többsége max. 300-400 forintos bort hajlandó venni... Na meg a Tokaji Kereskedőház Rt. szutyok aszúi, melyeken kívül vidéken más Tokajit gyakorlatilag nem lehet kapni... Ezek után nem meglepő, hogy az éttermek gyakorlatilag 2 bort tartanak (fehér, vörös folyóbor, silány minőségben, kétes forrásból), de a tisztelt közönségnek úgy látszik ez is megfelel. Brrrrrr. Hát igen: csaló éttermesek és primitív, disznó, kultúrálatlan vendégek így találnak egymásra és így legitimálják egymás létezését. Ex!

Luigicar 2008.02.07. 10:31:24

Torkos Bandi! Én elhiszem, hogy védeni kell a mundért, meg a piacot, de azért lássuk már be, hogy ez a belterjes hazai gasztronómia ami most uralkodik, nem vezet sehová. Persze, rendezhetünk magunknak szakácsolimpiát, meg isteni cukrász válogatottunk van. Csak éppen sehol nem jegyzik őket a világban. Ha külföldre megy dolgozni egy jobb étterembe egy magyar szakács, vagy cukrász, kezdheti az alapoknál.
Az hogy a magyar konyha a töltött káposzta-paprikás csirke- sertés perkelt combóban tud csak gondolkodni kiábrándító! Pedig a magyar konyha nem ilyen (volt) A szocializmus tette ilyenné. A századelőn még pl. parmezánt használtak (tömb sajtot, nem a METRO-s előre lereszeltet brrr.) , kagylót, sokféle halat, polentát, rizottót készítettek. Ismered az Ínyes Mester Szakácskönyvét? Ezek mind alapreceptként szerepelnek. Amíg nálunk a fúziós konyha azt jelenti, hogy van az étlapon pizza, sushi, meg steak, addig miről beszélünk? Ismered a Hagyomány és Evulóció kezdeményezést? Erre van szükség itthon, nem torkos csütörtökre. Persze, nem lenne rossz kezdeményezés a torkos csütörtök. Ha magasabb lenne nálunk a vendéglátás színvonala... Csak az a baj, hogy azok az éttermek, akik részesei, nem tesznek semmit azért, hogy a magyar gasztronómia kultúra változzon. Ez így nem más, mint egy jólszervezett markting akció a bevétel növelése céljából. Annak viszont ügyes.

Dezsőjóska 2008.02.07. 10:32:47

Üdvözlöm a torkos csütörtököt!
Amit a blogoló leírt az pusztán fikázás! Lehet, hogy a gebines időkben ez így ment, de mostanság hála istennek egyre több tisztességes ember nyit éttermet. Az együnk-amennyi-belénk-fér mentalitás sajnos tényleg áll, de ez ellen mit lehet tenni? Ötletet még nem hallottam.

Továbbá, ha arra buzdítod a jónépet, hogy senki ne menjen étterembe, akkor szerinted spontán majd kialakul itt a "gasztronómiai utópia"?

Butaság amiket összeírtál, ennyi!

torkos bandi 2008.02.07. 10:46:38

Fikázó - ígyvan sajnos, túl régen, hogy le lehetne vele számolni. Bár még a tizes években is volt szakácskönyv, ahol ezt írták:
- a jó kolbászba (ez meg ez kell), pirospaprikát ne tegyünk, bár egyre több helyen divat.

Petya bá - mi a baj a pacallal? Franciák is szeretik!

Kisisa 2008.02.07. 10:53:08

Mi megyünk ma párommal étterembe. Két héttel ezelőtt foglaltam helyet, több éttermet végighívtam, és már nem nagyon volt hely.
Szerintem van jó étterem Budapesten, amit érdemes kipróbálni, csak sajnos az idén lemaradt a listáról. Olyan helyre megyünk most, ahol még nem voltunk. Remélem nem lesz csalódás. :-)

Mindenesetre nem tudom, itthon milyen az éttermi kínálat, mert ahova mi járunk, ott minden finom, laktató, és éppen elég mennyiség ahhoz, hogy a nadrág még begombolva se nyomja a hasat. :-) Bár a Wasabiban egyszer sikerült kerekre ennem magam. :-)

Igazából tényleg azzal a hozzáállással van a baj, hogy most olcsóbb, akkor el kell menni, és tele kell zabálni magunkat. Hülyeség. Mi értelme megenni az ételt, ha 10 perc múlva a porcelánbuszban látod viszont?

Rá lehet fogni sokmindenre ezt a mentalitást, de igazából szerintem ez az ember sajátja. Felhalmozás. Csak attól, hogy teleeszi magát az ember, másnap nem fog jóllakni ebédnél.

Igazából, ez a torkos csütörtök tényleg arra jó, hogy olyan helyre menj el, ahova eddig anyagi okok miatt nem mentél volna. Teszem azt, Gerbaud étterem. Megnéztem az étlapjukat, és két heti kajapénzbe kerülne minimum, ha ott ennénk. Normál napon. Féláron is drága, de még sosem voltam ott, és lehet, hogy jó.

De aki nem teheti meg egyáltalán, hogy étterembe járjon, az most sem fog menni szerintem.

jorda 2008.02.07. 10:58:17

Nem fikázás a cikk,sarkítva,de valós dolgokat feszeget!
Vajon a legkisebb,legszarabb "étteremben" is minek van 200 fajta választék? Tíz elég lenne,ha az valóban kiváló,az adott vendéglőre,szakácsra,tájvidékre jellemző lenne !
Legjebb példa erra az olasz kisvendéglő,ahol étlap sincsen.Kijön a tulaj és elmondja mit főzött mára.Abban biztos lehetsz,hogy az egyedi lesz és finom!
A mai okos vendéglős már kitalálta azt is,hogyan lehet speciális "szűkített",csak a torkos csütörtökre vonatkozó étlapot bedobni.Ehhez meg Metró gazdaságos,csökkentett minőségű alapanyagokat szerez be!
A mai Mo-on a vendéglátás címszó alatt a szakma megcsúfolása és a vendégek átverése folyik.

DarkJedi 2008.02.07. 11:02:52

Torkos bandi: A stílus maga az ember;)

A HACCP meg egy dolog, az meg egy másik, hogy betartják-e az éttermek.
Tapasztalatom - helyszíni ellenőrzés -, hogy magasról ...nak rá sok helyen.

Aki nem evett még jó étteremben, az nem fogja észrevenni, hogy a fatányérosát maradékból dobták össze, mert nem tudja mit kellene várnia.

Elvárni nagy adagokat egy étteremben lehet, de szerintem azt nem étteremnek, hanem kifőzdének kell hívni. (Mielőtt felhördül valaki, ez nem pejoratív elnevezés, hisz a minőséget nem, csak a hely jellegét definiálja!)

A félkész lefagyasztott alapanyagos dolgok megint egy olyan téma, hogy lehet rá igény, amit ezáltal kiszolgálunk, de ne akarjuk minőségi étkez(tet)ésnek nevezni, ugyanis a különbség csak azért nem tűnik fel a fogyaztónak, mert a legtöbb helyen ezzel a megoldással kapja a kaját, így nincs összehasonlítási alapja.

Petya bá' 2008.02.07. 11:03:42

Nem a pacallal van bajom (bár én nem szeretem), hanem azzal, hogy 10 vidéki étteremből 9-ben kizárólag ilyen jellegű ételeket kínálnak. De ne legyünk igazságtalanok: Bp. sem áll a helyzet magaslatán. A jó színvonalú éttermeket itt is hamar össze lehet számolni...

koschwarz 2008.02.07. 11:04:11

egyébként meg én mindig is úgy tudtam, nem is annyira az ételből van a bevétel, hanem az italból. most azt konkrétan nem tudom, hogy ilyenkor az ital is olcsóbb-e. mindenesetre szerintem nem nagyon állja meg a helyét az a cikk szerinti feltételezés, hogy ilyenkor kapásból a legrosszabb minőségből főznének az éttermek. ha én éttermes lennék, semmi rációt nem látnék ebben: egyrészt minek kockáztassam az étterem hírnevét, másrészt ha éttermesként nem engedhetném meg magamnak, hogy egy ilyen akcióban részt vegyek, akkor nem veszek részt.

amelyik étterem meg eleve olcsó alapanyagot használ, annál meg úgyis mindegy.

bottokar 2008.02.07. 11:06:30

1. Valóban, honnan jött a "telezabálás"? Nem lehet ugyanazt a három darab kétinches scallopot enni ötezer helyett kétezerötért?

2. Igen, jó ötlet lenne a jobb borokat egy adott napon féláron kóstoltatni, hátha csökken az igény az édes vörösre és nő az igényesebb borokra. Azt azonban ne várja senki, hogy mostantól mindenki Chateau Chevalt fog inni.

3. Úgy emlékeztem, a Jardinette pl színvonalas étterem, nem hiszem, hogy amiatt, hogy most beszálltak az 50%-os akcióba, kidobott cserkészkolbászból készítik a tiramisut.

koschwarz 2008.02.07. 11:10:05

"A mai okos vendéglős már kitalálta azt is,hogyan lehet speciális "szűkített",csak a torkos csütörtökre vonatkozó étlapot bedobni."

hát jorda, nagyon képben lehetsz. én ilyet még nem tapasztaltam.

"Ehhez meg Metró gazdaságos,csökkentett minőségű alapanyagokat szerez be!"

tudod miért fizetsz kevesebbet tesco-gazdaságosért? mert az van ráírva, hogy tesco, nem az hogy pick. merthogy ugyanaz és ugyanott gyártják.

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.02.07. 11:13:37

Lehet, hogy félreérthető volt, de nem CSAK a Torkos csütörtök napjára vonatkozik, hogy silány alapanyagokból dolgozik a legtöbb étterem, az év minden napján így van ez sajnos....

DarkJedi 2008.02.07. 11:17:35

bottokar: Régebben néhányszor ebédeltem Chez Daniel-ben, az is korrekt volt, nem tudom most milyen a színvonal.
Nekem inkább a futószalagos tempóval van gondom, ezen akcióban.

Luigicar 2008.02.07. 11:18:19

"tudod miért fizetsz kevesebbet tesco-gazdaságosért? mert az van ráírva, hogy tesco, nem az hogy pick. merthogy ugyanaz és ugyanott gyártják."


Ha ez tényleg így van (ahogy nincs) akkor elég hamar befoganak csődölni a nagy márkák. Már biztos kezdenek is csomagolni. :)

Ezért is lehetett 200 Ft alatt igazi PICK virslit kapni Tesco csomagolásban szilveszterkor. Nyami, de fincsa volt :)))) Van is mélyhűtőben belőle....

pali 2008.02.07. 11:35:12

Udv.
Alapvetoen lesajnalni az embereket, mert elmennek torkos csutortokon etterembe, felaron, szerintem sem a legjobb hozzaallas (zabalas pirosbetus unnepe).
Abbol indulsz ki, hogy csak azert mennek, hogy jol telezabaljak magukat felaron, (mert az jo) merthat magyarok vagyunk, es egy magyar igy viselkedik.
Magam reszerol jelzem, nalam nem igy van.
Szeretek etterembe jarni, jo helyekre, kellemes kornyezetben finomat enni/inni, orulok ha azt mondhatom egy etteremnre, hogy ez igen, es ajanhatom masoknak is.

Ha a listan van olyan etterem, ami felkelti az erdeklodesemet, miert ne mennek el most?
Ha rosszul sul el, valoszinuleg nem a mikorral van gond- hanem alapvetoen a hellyel.

Javaslom, esetleg a kovetkezonel nezz ki egy jo ettermet (ha talalsz megfelelot) es menj el torkos csutortokon. Utana ird meg szemelyes tapasztalataidat.
Bar nagyon valoszinu, hogy nem vetemedsz arra, hogy ekkor menj :)

A blog egyebkent tetszik
Udv

Petya bá' 2008.02.07. 11:47:14

Sajnos a szocializmus 40 év alatt tönkrevágta a gasztronómiai kultúrát a nagyüzemi étkeztetéssel, a lakótelepeken kialakított hodályokkal, ahol mesterségesen alacsonyan tartott árakon (állami dotációval) ehetett a jónép - igaz, nem túl jó minőségű ételeket, de legalább nagy adagban. A népesség egy része erre szocializálódott, ma is ezt sírja vissza, ezt keresi. Nekik nem lehet megmagyarázni, hogy jóbarát, hagyd a töltött káposztát, próbálj ki mást, egy kis halat, tenger gyümölcseit (az most más kérdés, hogy nincs étterem, ahol aznapi fogást kínálnának, érdekes módon Bécsben van, pedig úgy rémlik, ott sincs tenger...), egyél egy olasz pastát, ízleld meg az indiai ételeket, igyál az ételhez illő, jó minőségű bort (igen, az édes vörös csak nőben az igazi, borban el kellene végre felejteni), az előételről se feletkezz meg, ha lehet egyél inkább többféle, de kisebb fogást, úgy is jól fogsz lakni a végére, stb. A hagyományos ételekkel sem lenne gond, jöhet a húsleves és a velőscsont is, de hol találni ma olyan miliőt, mint a Színbádban? Hol az alázat, amivel egy aranysárga tyúkhúslevest régen elkészítettek (minőségi alapanyagból - de ez is probléma, hogy ilyet se nagyon lehet beszerezni, a bolti hormonos húsból nem lesz jó, tanyasi, házi csirkét meg a törvények miatt nem szerezhet be a vendéglős), hol van az alázatos pincér aki kiSZOLGÁLJA a vendéget, elbeszélget vele? Egyáltalán idő hol van minderre? A két háború között - Krúdy világában - mindez megvolt még... Akkor lett volna jó étteremben vendégnek lenni...

koschwarz 2008.02.07. 12:11:25

"Ezért is lehetett 200 Ft alatt igazi PICK virslit kapni Tesco csomagolásban szilveszterkor. Nyami, de fincsa volt :)))) Van is mélyhűtőben belőle...."

vazz, 200 forintos virslit nem is vennék soha :))) abban több csirkeszem van, mint szója :)))

koschwarz 2008.02.07. 12:15:25

"...A hagyományos ételekkel sem lenne gond, jöhet a húsleves és a velőscsont is..."

most hogy így mondod, gyerekkorom óta nem ettem velőscsontot.

pali 2008.02.07. 12:30:30

Petya bá' : oceanbargrill.com, nem aznapi, de itthon igy is a leheto legfrisebb azthiszem

koschwarz 2008.02.07. 13:08:20

ott ettem már és ahhoz képest hogy nem vagyok halas, kifejezetten ízlett.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2008.02.07. 16:25:56

Húslevesből le kell főzni vagy ötven litert és másnapra már nem jó. necces, nagyon necces, hogy elmegy aznap, főle á la carte. Tehát drágán kell adni. Akkor meg pláne nem.
Kérdezzetek már meg egy vendéglőst, ő mit gondol erről!

DarkJedi 2008.02.08. 08:51:53

És azoknak, akik azt képzelik, hogy a TCS rólunk szól, értünk van, a vendéglős pedig reklámnak fogja fel, és nem a hasznát nézi:
prohardver.hu/tema/szamtech_boltosok_memoarjai_azaz_amikor_kiborulunk/hsz_6191-6191.html

Farky 2008.02.09. 12:26:30

Aki főzött már otthon két tojásnál többet, az nagyjából érezheti, hogy egy 40 oldalas étlapból mennyi lehet a frissen készült.

Szerintem még jó ideig szükség van nagy és kiadós fogásokra, mert egy igen széles réteg egyszerűen ezt várja el, ha étterembe megy. Ami viszont hiányzik a fogyasztók többségéből, az a tudatosság és a tudás. Egy üveges unclebens mártást nem nagy kunszt túlszárnyalni bármilyen étteremben, vagy a darált madárcsőrből és csűdből készülő mirelit pulykaropogóst.

Amíg olyan cikkeket lehet olvasni, hogy valaki órákon át várakozik egy fogásra, ami utána nem az amit rendelt, stb. addig az ilyen szolgáltatást nyújtó éttermeknek bizony biztos piaca lesz.
-Jónapot foglaltunk xy névre.
-Sajnos nincs asztal, mert....
-Köszönjük, viszlát.

Amíg a konfliktuskerülő vendégek zöme nem küldi vissza a hideg ételt, a rágós húst, vagy az agyonsózott / agyonhabart csirizes mártást, addig bizony ez lesz.

Kati 2008.02.11. 00:47:10

Vendéglátós vagyok, szeretek étterembe járni, tavaly vendégként vettem részt a Torkos Csütörtökön. Idén mint szakmabeli. Nem étteremként, hanem kávézóként vettünk részt, így nincs akkora haszonkulcsunk, mint az éttermekben, így az 50% bevétek nem fedezi az összes költséget. Ha igényes vagy és minden terméket kínálsz, akkor valószínű buksz rajta. Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen egy napra szóló menüt kínáltak (ez teljesen normális és megengedett).

A vendégek egy kis része szemét állat: türelmetlen, önző, kötekedős. Persze neked mosolyogva kell kiszolgálnod, de ez nem változtat a tényen, hogy az. Pláne ilyenkor. Van, hogy ez mégis meglátszik a pincéren, akkor érdemes erre is gondolni. És a bár pincérnek el kell viselnie a vendégek hülyeségeit, de nem azért van hogy elviselje a vendégek hülyeségeit! Ez nem egy átlagos nap, nem átlagos a forgalom a legtöbb helyen, mert máskor általában vannak nyugosabb időszakok amikor kicsit rendbe lehet szedni mindent, míg ezen a napon előfordulhat, hogy wc-re sem nagyon tudsz kimenni és nem látod a végét a rendeléseknek. Sok hely nincs felkészülve arra, hogy ekkora forgalmat bonyolítson le mint wwa a TCS, sokszor fizikai akadálya van, pl mert nem elég nagy a konyha. Ezt meg lehet úszni, ha nincs sokféle termék, de akkor meg azt róják fel a vendégek, hogy kicsi a válszték. Ördögi kör. Az, ha valahol felemelik az árakat az gáz, inkább ne is venne részt az egészben.

Metro: a termékei többnyire jók. A cikkírónak foglama sincs, mi minden beszerezhető onnan, mert valamiért nála az alapanyag az csak friss és romlandó dolog lehet, de olyanok, mint hogy tej, tejszín, cukor, liszt (tisztítószerek, fűszerek) stb. jó áron van és sokszor kifejezetten érdemes bevásárolni belőlük (illetve kicsit gondolkodjon is el, hogy miért is van sok boltban kiírva, hogy "kereskedelmi mennyiségben nem vásárolható"). Az, hogy olcsó néha csak annyiból adódik, hogy 2-3 héten belül lejár egy-egy dolog szavatossága, és otthonra lehet , hogy nem veszel 20 liter tejszínt, ami csak 4 hétig jó, de egy étterembe igen. Egyébként metróba járni jó, kivéve akkor amikor tele van a Tescos vásárlókkal (péntek este, szombat, vasárnap), akik kihasználják, hogy van egy Bt-jük, vagy egyéni vállalkozók, vagy a szomszéd Manci néninek van kártyája és be tudnak jutni. A dolgozók rendesek, kedvesek, segítőkészek. Nem lehet összehasonlítani a normális élelmiszerboltokkal, leszámítva persze a sarki kisboltot, bár a Metrónak annál nagyobb a választéka és jobb a nyitva tartása. Szóval a Metróról ne nyilatkozzon akinek nincsen raálátása, hogy mire is való.
süti beállítások módosítása