Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.04.24. 22:33 sbotond

Kacsamell gránátalmamártással és édesköménypürével

A kacsamell kiváló alapanyag, a hús szép vörös és egyenletes textúrájú, s a tetején elhelyezkedő vastag zsírréteg sütés közben megóvja a kiszáradástól, s kellemes tepertős ízt kölcsönöz neki, ha ügyesen sütjük meg. Jól illenek hozzá a gyümölcsös mártások. Hasonló receptem volt korábban a libamell szedermártással. Mostanra továbbfejlesztettem a hússütési technikát, s a Szakácsok könyvére hallgatva a következő eljárást végeztem el: a szokásos módon bevagdaltam a zsíros bőrt, majd az öntöttvas serpenyőmben bőrös részével lefelé lassú tűzön 20 percig sütöttem. Ezután még 3 percet kapott a másik oldala, és kész is. A technika bevált, a zsír teljesen kisült, és a bőrnek finom tepertőíze lett. A hús szépen rozéra sült, de nem eresztett véres levet. A gránátalmás szósz kiváló kiegészítőnek bizonyult, akár az édesköménypüré (ez utóbbi zöldség maga egyébként a Lou Lou-ban elköltött vacsora során keltette fel az érdeklődésem, persze ott sokkal professzionálisabban készítették el). A gránátalma feldolgozásakor kiskanállal vájjuk ki a magos, értékes részt, ügyelve arra, hogy a kis elválasztó hártyákat kiszedjük, mert az bizony keserű, kukában a helye. Az alábbi recept saját kreálmány.



Hozzávalók
1 nagyobb kacsamell bőrével együtt
1 kisebb édeskömény
1 ek olívaolaj
50 g vaj
1 dl vörösbor
1 gránátalma
1 vaníliarúd
1 ek szójaszósz
só, bors


Az édesköményt egy kisebb fazékban az olívaolajon puhára dinszteljük, majd kicsit hagyjuk hűlni, és szitán átpasszírozzuk. Jobb íze lesz, ha engedjük, hogy kicsit odakapjon az edény alján, én legalábbis szeretem azt a sültes zöldségízt. A kacsamell bőrét beirdaljuk, de a húst már ne vágjuk be, sózzuk borsozzuk. Alacsony lángon, bőrével lefelé serpenyőben 20 percig pirítjuk, majd a húsos felén 3 perces sütéssel zárjuk le a folyamatot. Közben a szószhoz vajat olvasztunk egy edényben, hozzáadjuk a bort, majd a felét elfőzzük. Beledobjuk a kettévágott vaníliarudat és a szójaszószt, majd a gránátalma kivájt, puha részét. Óvatosan forralva sűrítjük, majd a felszeletelt hússal és a pürével tálaljuk. A foodstylist ismét a barátnőm volt.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr96441031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagygombócos · http://www.nosalty.hu/?q=node/587 2008.04.24. 22:51:30

Gratulálok a fotókhoz, nagyon jók, nagyon nagyot fejlődtél!

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.04.24. 23:11:00

köszi, persze az is jó, hogy hasznos segítségem akadt a tányér beállításában (mellesleg itt figyeli mellettem egy késsel, hogy mit írok róla, muhaha). Jó, tényleg én kértem meg, hogy segítsen.