Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.08.06. 15:50 sbotond

Könyvajánló: Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook

Alább röviden bemutatom azt a szakácskönyvet, amelyben a soron következő két receptet találtam. Szerzője, Anthony Bourdain a brutálisan őszinte Kitchen Confidential szerzőjeként (vagy a TV Paprika műsoráról A bolygó amerikai c. műsorból) lehet ismerős, de akár a bulvárhírekből is, elvégre legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy utálja Jamie Olivert: "valahányszor a műsorát nézem, vissza akarok menni az időben még iskolás korunkba, és jól megverni". A könyv címe Les Halles Cookbook, és a szerző ebben a New York-i azonos nevű étteremben terítékre kerülő fogások elkészítését mutatja be, konyhai stratégiákkal és speciális technikákkal megfűszerezve. Elsősorban bisztró jellegű receptekről van szó az étterem jellegének megfelelően, tehát gyorsan összeüthető ételeket találhatunk ebben a gyűjteményben. Ha gyorsan főznénk valamit a könyből, a választást nehezíti, hogy a receptek nagyobb hányadához nem tartozik fotó, az ételek neve pedig stílusosan franciául van feltüntetve (tudom, tanuljak meg franciául, de azért ennek mondjuk még így is megvan az az előnye, hogy nagyon profi hangzású menüsort állíthatunk össze, ha vendégeket hívunk, legfeljebb akkor égünk majd be, ha fel is kell olvasni).

Nagyon részletes leírást olvashatunk az általam is már néhány kísérletnek alávetett alapléfőzésről, de az egyes tematikus blokkok (marha, borjú, bárány, halak, stb.) előtt is érdekes tippeket kapunk a szerzőtől. A könyv külön erénye a végén található, nagyrészt francia szakkifejezéseket ismertető fogalommagyarázat, ezek közül a laikus hobbiszakács is betanulhat néhány olyan terminus technicust, melyet a megfelelő pillanatban benyögve már profinak tűnhet. Desszertből csak keveset találunk a műben, de azok mind a francia bisztrókonyha fontos alapédességei, a crème brûlée-től kezdve a csokoládé mousse-on át a clafoutis-ig (mely hangzása alapján engem inkább emlékeztet valami ritka bőrbetegségre). A receptek tehát a robusztus francia bisztrókonyhának megfelelően nehezek, esetenként zsírosak (a vaj nagyon gyakori, de a kacsazsír is rendszeres hozzávaló), s ennek megfelelően nagyon ízletesek, vegetáriánusoknak és a light ételek kedvelőinek nem ajánlottak.


2 komment

Címkék: könyvajánló anthony bourdain les halles


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr65603692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Preston · http://www.prestonline.hu 2008.08.07. 01:46:59

Az első szabály ami eszembe jutott: értesítem az érintetteket, hogy adtam nekik díjat.

Szóval értesítelek...

Lennének még szabályok, de ezzel a műsorszámmal nehezen lennének összeegyeztethetőek, úgyhogy maradjunk abban, hogy értesítettelek :-)

További szép napot :-)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.08.15. 08:17:33

Spec. a Kitchen Confidential könyve alapján készítettek egy nagyon jó sorozatot is - sajnos 13 epizód után beszüntette az amerikai adó, mert nem nézték (akkor még) elegen. Nagyon ajánlom, nagyon élvezetes és nagyon jó sorozat ;)
süti beállítások módosítása