Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.08.14. 23:07 sbotond

Lapin aux olives

"Nem kérnek egy kis nyúlhúst? Úgy elszaporodtak nekem ezek a dögök!" Az Örökség c. cseh filmben az itt idézett néne folyton nyulat süt, részben ez is arra inspirált, hogy végre tegyek egy próbát a nyúlhússal.

Ezt az olivás nyulat készítettem el főételként a Les Halles szakácskönyvből, igazából magával a nyúlhússal eddig nem voltak se túl jó, se túl rossz tapasztalataim, de ritkán ettem mostanáig, magam pedig még sosem dolgoztam vele. Ahhoz képest, hogy milyen szapora jószágokról van szó, nem könnyű beszerezni, én a Nagycsarnokban vettem nyúlcombokat, az első hentesnél érdeklődtem a földszinten, de mondta, hogy csak lenn van az alagsorban, menjek le, és keressem meg ott a Pisti nevű hentest, a küldetés sikerült, Pisti repertoárjában tényleg szerepelt a nyúlhús is.

Hozzávalók

  • 2 nyúlcomb
  • 1 hagyma
  • 1 répa
  • 1 zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • petrezselyem
  • egészbors
  • fehérbor
  • liszt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 ek paradicsomszósz
  • 1 ek vörösborecet
  • 2 csésze csirkealaplé
  • 25 dkg magozott olívabogyó


A nyúlcombokat egy nagy fazékba tesszük a durván felvágott hagyma, répa, zeller, illetve a fokhagyma, a babérlevél, a petrezselyem, a rozmaring és az egészbors társaságában (utólag jöttem rá, hogy ezeket jobb lett volna fűszerzacskóba tenni). Mindezt leöntjük 3,5 dl fehérborral, és legalább 2 órán át állni hagyjuk.

Ezután a nyúlcombokat kivesszük, megszárítgatjuk, a zöldségeket és a folyadékot különválasztjuk. A combokat sózzuk, borsozzuk, majd egy negyed csésze lisztbe forgatjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd beletesszük a vajat, ezután pedig a nyúlcombokat, a húst barnára pirítjuk - oldalanként úgy 3-4 percig, végül kivesszük a fazékból. A zöldségeket is alaposan megpirítjuk, amíg barnák és karamellizáltak nem lesznek, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és egy ek lisztet, fakanállal jól összedolgozzuk mindezt. Kevés további főzés után jöhet hozzá az ecet és a marináláshoz használt folyadék (azaz a korábban használt bor). Nagy lángon főzzük el a felesleges levet, amíg a szószunk meg nem áll a kanál hátulján. Ekkor jöhet bele a csirkealaplé, és a nyúlcombok, mindezt egy órán át főzzük. Ha kész, dobáljuk bele az olívabogyókat, és kevés friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


3 komment

Címkék: nyúl paradicsom zeller fehérbor sárgarépa


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr81616464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.15. 08:42:55

Hú, ez a nyúl felér egy közösség elleni izgatással!
Nem maradt belőle véletlen? Szívesen bevállalom, a nyúl a gyengém! :)

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.08.15. 09:36:50

Sajnos nem, ijesztően gyorsan elfogyott:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.16. 13:55:46

A nyúl nem egy lassú állat:)