Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.08.16. 11:47 sbotond

Petatou

Következzen hát a Les Halles szakácskönyvből egy előétel, ez alkalommal is francia címmel, elvégre ha az angol szakácskönyvben is így szerepelt, én se fogom átírni krumplira. Az az igazság, hogy a fogás elkészítésével voltak nehézségeim, nem állt úgy egybe a massza, ahogy kellett volna, inkább szétterült (utólag rájöttem, hogy a hozzávalókat nem helyesen adagoltam, így túl híg lett), úgyhogy kicsit csaltam a végén, és több karikát pakoltam egymásra. Az ízén mindez nem változtatott, tényleg finom ételről van szó. Az alapmassza receptje továbbá szerintem hasznosítható krumplipüré készítésekor is.

Hozzávalók

  • Fél kiló krumpli
  • 10 dkg olívabogyó (zöld, magozott)
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek friss bazsalikomlevél, apróra vágva
  • 5 dkg kecskesajt

A krumplit forrástól számítva 20 percen át főzzük héjában, sós vízben, majd hideg víz alatt lehűtjük, meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívabogyót, a kakukkfüvet, az olívaolajat, sózzuk-borsozzuk, és alaposan összetörjük, összedolgozzuk. Ezután a tejszínt óvatosan felforraljuk, majd ha kihűlt, a felvert tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük, sózzuk, borsozzuk. Nagy részét keverjük a krumplihoz, kb 4 evőkanalat tegyünk félre. Kb. 7 cm-es átmérőjű fémgyűrűvel hengereket formázunk a krumplis masszából, a tetejére vágunk egy-egy karika azonos méretű kecskesajtszeletet a fémformával, ezt ráhelyezzük, végül a maradék tejszínes keveréket a tetejére kanalazzuk. Sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük az így kapott hengereket. Mindeközben készítsünk hozzá dresszinget: apróra vágott bazsalikomlevelet keverjünk el olívaolajjal, sóval borssal (én kis turmixgépet használtam). A megsült formákat az így kapott szósszal tálaljuk.


1 komment

Címkék: krumpli kecskesajt olívabogyó


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr11618426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laico · http://socialhistories.blog.hu/ 2008.08.16. 21:47:25

elképesztően jól néz ki, és még a neve is kellően elegáns!