Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.08.21. 23:53 sbotond

Kacsamell narancsmártással és szárnyasbabbal

Az alábbi fogás ma este félig bevásárlás közben, félig az étel elkészítésével egyidejűleg született (nagy kedvem volt főzni, és borzasztó éhes voltam, de nem volt időm recepteket keresgélni). Az ilyen receptek néha nagyon jól sikerülnek, valamivel gyakrabban pedig egy "fujj, már megint mit csináltunk" elmormolása közben a vécébe kotorjuk az egészet. Szerencsére most az előbbi változat valósult meg, a vacsora nagyon finom lett. Legelőször a kacsamellet vettem meg, aztán a Culinarisban felfigyeltem a szárnyasbabra mint lehetséges köretre, majd vettem némi kandírozott narancshéjat, két friss narancsot és egy üveg narancslekvárt a szósz elkészítéséhez. A sült kacsamellhez nagyon jól passzolt ez a gyümölcsös szósz.



Hozzávalók

  • 2 kacsamell
  • 5-8 dkg kandírozott narancshéj
  • 4 ek narancslekvár
  • 2 narancs
  • 4 ek crème fraîche
  • 2 ek brandy, de még jobb lett volna narancslikőr
  • 2 csomag szárnyasbab


A kacsamellet megtörölgetjük, lehártyázzuk, zsíros bőrét bevagdossuk úgy, hogy a vágás a húst már ne érje. Bőrös oldalával lefelé vasserpenyőben 20 percig sütjük, közben a kisülő zsírral néha meglocsolgatjuk a hús felfelé néző részét. Ezután megfordítjuk a húsos oldalt még három percig sütjük. Közben a szószhoz a kandírozott narancshéjakat forró vajban kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lekvárt, a narancsok kifacsart levét és a gyümölcshús egy részét is, majd a brandyt vagy likőrt, óvatosan melegítjük. A szárnyasbabot forró vízben 3-4 percig roppanósra főzzük.


8 komment

Címkék: kacsa narancs kacsamell narancsmártás szárnyasbab


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr87626942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.08.22. 14:43:34

20 percig sütjük a kacsamellet a vasserpenyőben? Erről nem tudom elhinni, hogy ne száradt volna ki - legfeljebb csak ha nagyon kis lángon sült - bár akkor meg nagyobb lángon rövidebb ideig sütöttem volna, s inkább pihentettem volna tűzről levéve vagy sütőben.

Fent az a 3 csík a szárnyasbab? Nem emlékszem, hogy találkoztam volna vele valaha. Bab vagy borsó inkább? Milyen ízű?

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.08.22. 15:13:12

Pedig így van, nem szárad ki, sajnos este fotóztam, nem nappali fénynél, de így is látszik, hogy nem szürke szikkadt, hanem rozéra sült. Amúgy ekkor nem a hús sül maga, hanem a vastag zsíros bőrét sütjük töpörtyűszerűre! A módszer a Szakácsok Könyvéből származik. A húsos oldala már csak 3 percet sül, szóval tényleg nem szárad ki.

A szárnyasbab olyan, mintha a borsót hüvelyestül úgy ennénk, hogy a borsószemek még nem is fejlődtek igazán ki. Amúgy itt egy link róla: www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/szarnyasbab.html

zs 2008.08.22. 15:52:17

És itt még egy (a szárnyasbabról)

www.nosalty.hu/?q=node/1117

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.08.22. 16:11:54

Én is szépen kisütöm a bőrét ropogósra, de annak nem kell 20 perc - no meg lehet egy rózsaszín kacsamellett szárazra is sütni, a kettő nem szinoním kifejezés. Utóbbit sikerült is már elérnem pl. egyszer, amikor 100 helyett véletelnül 150°C-ra volt állítva a sütő: gyönyörű rózsaszín volt a hús, csak száraz ;) Szóval nekem kicsit hiányzik ehhez a 20 perces sütéshez a hőmérséklet a receptből!

Hmm, szóval akkor a szárnyasbab olyan mint a cukorborsó (Zuckerschoten), csak kicsit máshogy néz ki?

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.08.22. 16:41:35

De nem sütőben sütöm, hanem a tűzhelyen, serpenyőben. És ott is csak közepes lángon, mert nem az a cél, hogy a bőr felszíne azonnal megpiruljon, hanem hogy az alatta levő vastag zsírréteg minél inkább kiolvadjon. És tényleg rengeteg zsír kisül így, amit utána másnap kenyérrel meg lehet enni :)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.08.22. 20:42:21

Gondoltam, hogy alacsony közepes hőmérséklet lesz a titka, csak a receptből hiányzik ;) Magyarul erre a serpenyős zsírvisszalapátolgatásra mit ír a szakácsok könyve kifejezésként? Csak mert németül sautieren, franciául sauté - magyarul nem tudok rá ilyen frappáns kifejezést.

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.08.23. 11:28:10

Akkor most elővettem a könyvet, és szó szerint bemásolom a vonatkozó részt: "a kacsamellet bőrös oldalával lefelé, olaj nélkül tegyük a serpenyőbe. Lassú tűzön annyi zsírt olvasszunk ki, amennyit lehet, olykor locsoljunk a hús tetejére is. 20 perc elteltével a bőr ropogóssá válik. Fordítsuk meg a húst, és 2-3 percig süssük a másik oldalát is." Ennyi

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.08.23. 16:12:32

Köszi szépen! Hmm, sauté, igaz azt habzó vajjal szokás inkább. Csodálom, hogy a könyv sem ír hőmérsékletet.