Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.11.24. 00:36 sbotond

Empanadita almás, cheddar sajtos, csirkés töltelékkel

Egy következő fejezet az aprófalatos vacsorából, szintén Martha Stewart könyvéből. Mivel ilyen töltött tésztát még nem sütöttem, kicsit izgultam a végeredmény miatt, de szerencsére egész tűrhető lett a külseje, a töltelék íze pedig minden várakozást felülmúlt. Érdemes hozzá nem túl intenzív ízű, tejfölös vagy joghurtos fűszeres mártogatóst is adni. Az elkészítés legérdekesebb fázisa számomra az volt, amikor villával nyomkodva lezártam az összehajtott tésztaszéleket. Amúgy a cím leírásakor gondolkodtam, hogy most  így egyes számban empanadita maradjon-e, vagy jobb lenne empanaditákat írni, de az valahogy furcsán hangzik.

Hozzávalók
1 alma apró kockákra vágva
1 evőkanál citromlé
1 ek vaj
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb csirkemell, nagyon apróra vágva
2 tk friss rozmaring, apróra vágva
8 dkg cheddar sajt lereszelve
1 tojás
1 ek tej

A tésztához
3 és fél bögre liszt
3/4 tk só
1 ek cukor
6 ek margarin
12 ek vaj
fél csésze jeges víz

Az almát a citromlével összekeverjük. A vajat serpenyőben melegítjük, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kb. 3 percig üvegesre pirítjuk közepes lángon. Hozzáadjuk az alma és a citromlé keverékét, további két percig kevergetjük kisebb lángon. Ezután jöhet hozzá a csirke, folyamatos kevergetés mellett megsütjük. Ha kész, hozzákeverjük a cheddar sajtot és a rozmaringot, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, a margarinnal és a vajjal alaposan összedolgozzuk, hozzáöntve óvatosan a jeges vizet is. Formázzunk belőle gombócot, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára. Szaggassunk belőle 8 cm átmérőjű köröket, tegyünk a közepükre egy-egy adag csirkés keveréket, majd a kör szélének egyik felét kenjük meg a tejjel felvert tojással, és hajtsuk félbe.

A villa fejével óvatosan nyomkodjuk körbe az összeillesztett tésztarészeket, s végül a tetejüket is kenjük meg a tojásos keverékkel. 190 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tészta teteje szép, aranybarnán csillogó nem lesz. A sütőből kivéve ne engedjük, hogy az éhesen várakozók azonnal beleharapjanak, és mi is álljunk ellen a kísértésnek, mert a közepe igen forró (viszont az illata kétségtelenül erre ingerel).


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr34785217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.