Ennek a remek savanykás orosz levesnek a receptjét egy magazinban olvastam, és rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez. Az eredmény igen meggyőző volt, megérte több órán át főzögetni. Amúgy amellett, hogy nagyon finom, az íze és tartalma alapján szerintem másnaposság esetére is jó lehet - nem véletlen, hogy az oroszok egyik kedvenc levese. A sokféle összetevő révén igen laktató ételről van szó, egy kisebb tányérral ettem csak, de mintha egy háromfogásos ebéd lett volna. Hideg téli napokon a gőzölgő fazékban rotyogó leves kevergetése, majd elfogyasztása egyaránt kellemes élmény.
Hozzávalók
50 dkg lapocka
leveszöldségek
2 ek paradicsompüré
20 dkg hagyma
14 dkg ecetes uborka
20 dkg virsli
2 dkg kapribogyó
4 dkg fekete olívabogyó
korianderlevél
tejföl
citrom
olaj
só, bors
A húsból és a leveszöldségből főzzünk egy levest a szokott módon. A főtt húst vágjuk kockára, a levest szűrjük le szitán. A hagymát vágjuk vékony szeletekre és forró olajon pirítsuk aranybarnára, majd keverjük hozzá a paradicsompürét, s így további egy percig pirítjuk. Erre jöhet a húsleves, forraljuk fel az egyveleget. Tegyük hozzá a felszeletelt uborkát, a felkarikázott virslit, a kapribogyót és a fekete olívabogyót. Mindezt kis lángon még 25 percig főzzük. Tálaláskor tegyünk bele egy karika citromot, némi tejfölt, és szórjuk meg korianderlevéllel.
Na mit szól hozzá?