Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.09.10. 00:14 sbotond

Főzés Nizzában: Szent-Jakab kagyló fehérboros mártással

Mostanáig nem sok tengeri alapanyagokkal dolgozó recept jelent meg a Húsosfazékon, ennek oka egyszerű: ha lehet, igyekszem friss alapanyagokat használni, és például a kagyló esetén ez Budapesten, távol a tengertől nem egyszerű. Tudom, lehet kapni, de van ugye az a szabály, hogy 20 km-nél messzebb a tengertől már nem ajánlott, vagy nem az igazi, vagy kockázatos lehet ilyen ételeket fogyasztani. Most viszont az elmúlt hetet Nizzában töltöttem, és mivel csak 600 m-re laktunk a tengertől, ráadásul volt konyha is, végre kipróbálhattam a kagylósütést. Szent-Jakab kagylót vettem, kisebbek voltak, mint amit korábban láttam, de a lényeg, hogy abszolút frissek. Egyszerűen és gyorsan akartam elkészíteni, köretként is csak friss baugette-et szeleteltem mellé. Egyébként csak most volt időm utánanézni, és szerintem azt elszúrtam, hogy a kis narancssárga izéket nem szedtem le, mert azt külön szokták felhasználni. Szóval ez nem benne biztosan az év végi bestof összesítésben, de akkor, ott a strandolás után, éhesen nekem nagyon ízlett így.



A mártáshoz vajat olvasztottam, egy ideig hevítettem, majd kisebb lángra véve aprított petrezselymet adtam hozzá és egy kevés fehérbort, melynek egy részét elfőztem. A legvégén kevertem bele egy kis crème fraîche-t is. A serpenyőt szárazon nagy lángra tettem, majd amikor már forró volt, beletettem a letörölgetett kagylókat, és hirtelen megpirítottam mindkét oldalukat. A kagylókat óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük állapotukat: akkor jó, ha a belseje még érezhetően lágyabb, nem szabad túlsütni. Amikor már szép színt kaptak kevés fehérbort öntöttem hozzá, mely habozva elillant, ekkor már tálaltam is, megöntözve a gyorsan összeütött mártással, nagyon kevés citromot még cseppenthetünk a tetejére, és sót is csak a végén tettem rá.

A narancssárga részét mindig le szokták szedni, vagy nem? Ezt még továbbra sem tudom, mert győzött a falánkság, ott voltak a friss kagylók, és nem volt kedvem a netet böngészni a nizzai lakás akadozó wifijén keresztül.


1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr721372252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2010.05.17. 21:12:57

Legtöbbször ikrával együtt tálalják a Szent Jakab kagylót. Szerintem a legfinomabb egyszerűen grillezve, vagy pedig zsemlemorzsával gratinírozva. A lényeg, hogy olyan finom a kagyló, hogy semmi speciális ízesítés nem kell hozzá!
süti beállítások módosítása