Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.09.21. 22:29 sbotond

Borjúmáj fügével

 A máj azon alapanyagok egyike, melyeket (szinte) soha nem használok. Az ok ebben az esetben, hogy nyers állapotában nagyon nem tetszik, nem is szívesen nyúlok hozzá. Találtam viszont egy receptet Gordon Ramsay titkos szakácskönyvében - először elsősorban a mellé köretként javasolt polenta miatt tanulmányoztam át - ahol egy érdekes párosítás keltette fel a figyelmem: borjúmáj fügével - füge részben mártásként, részben félbevágva sütve. Mindehhez mondjuk szerintem a lisztbe forgatott, olajban kisütött polenta sok, így friss fodrossalátát adtam hozzá - bocs Gordon. Ha túléltük a nyers máj lehártyázásának fáradtságos és kissé gusztustalan folyamatát, már csak percekre vagyunk a finom vacsorától. A nagyszemű só nem helyettesíthető apró, finomított sóval, mert csak ez olvad el a kész májon lassan, fokozatosan. A hentesnél egyetlen, kb 4 cm vastag szeletben vegyük meg a borjúmájat, a vékony szeleteket csak elrontani lehet.

Hozzávalók
400 g borjúmáj
6 füge
olívaolaj
mogyoróolaj
fehérborecet
balzsamecet
citromlé
nagyszemű só
frissen őrölt bors
liszt

A májat hártyázzuk le, majd vágjuk három egyforma darabra, és forgassuk meg könnyedén lisztben. Két fügének vájjuk ki a belsejét, villával dolgozzuk pépesre. Az olívaolajat, a mogyoróolajat, a citromlevet és a fehérborecetet keverjük el sóval borssal ízesítve, majd ebbe jöhet a fügepüré, alaposan vegyítsük el. Öntöttvas serpenyőben 3 ek olajat hevítünk, a vastag májszeleteket oldalanként 2,5 percig hirtelen megsütjük. Ugyanennyi ideig süssük a félbevágott fügeszeleteket. Ha kész, tányérra szedjük, óvatosan megöntözzük balzsamecettel. A fügepürés vinaigrette-et a serpenyőben maradt húsléhez keverjük, majd a májszeletek köré öntjük.


2 komment

Címkék: füge balzsamecet borjúmáj


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr171398281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.28. 15:42:53

Nagyon tetszik a párosítás, már csak borjúmájat kell hozzá szereznem :)

sbotond 2009.09.28. 21:15:45

Akkor irány a Fény utcai piac! Én mostanában kezdtem ott vásárolni, és nem akartam elhinni, amikor egy csomó mindenre rákérdeztem, van-e, és mindig igen volt a válasz. Borjúmájat is ott kaptam, méghozzá 17:55-kor!