Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.12.30. 20:39 sbotond

Tormás burgonyakrémleves garnélával

Ha valaki még napjainkban is képes felidézni a kádári "a krumplileves az legyen krumplileves" mondást, annak mindenképpen érdemes lenne kipróbálni ezt a változatot, majd keresni egy jobb szófordulatot. Krumpliból ugyanis lehet olyan ünnepi ételt is főzni, ami már nyomokban sem emlékeztet a menzáról ismert kádári alaplevesre. Ebben a receptben nem is a garnéla jelenti azt a legfontosabb pluszt, ami a leginkább feldobja és teljesen megújítja a jó öreg krumplilevest, hanem a torma. Az ereje a főzés közben elszáll, de az íze nagyon jól kiegészíti a burgonyát, és a rákhoz is passzol. A receptet az Ínyenc magazinban találtam, csak egy hiba volt benne: leveskocka szerepelt a hozzávalók között, ezt természetesen igazi alaplével helyettesítettem.

Hozzávalók
16 garnéla
2 salottahagyma
1 sárgarépa
75 dkg burgonya
2 ek vaj
1 liter zöldség- vagy csirke alaplé
2 dl tejszín
1 ek reszelt torma
só, bors

A hagymát apró kockákra, a krumplit és a répát nagyobb darabokra vágjuk, mindezt a felhevített vajon kicsit megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével és sóval, borssal fűszerezzük, 20 percig főzzük. A tormát lereszeljük és a leveshez adjuk, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet hozzá a tejszín fele, ismét elővesszük a mixert, és nagyobb fokozaton habosítjuk. A garnélát vajon kb. két percig pirítjuk serpenyőben. A levest a tányérba szedjük, a maradék tejszínből egy keveset öntünk hozzá, majd a tetejére teszünk 2-3 garnélát. Kevés frissen őrölt borssal megszórjuk.

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr291633672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.