Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2010.04.10. 19:09 sbotond

Medvehagymás, sonkás házitészta

Minden húsvétkor sokkal nagyobb sonkát szoktam venni, mint amennyi elfogy, mert a maradékból nagyon sokféle kaját lehet még csinálni, és ha már egyszer nekiálltunk sonkát főzni, érdemes azt minél többféleképp felhasználni. Mivel a reggeli sonkázásokhoz egy nagy adag medvehagymát is vettem, nem volt kérdés, hogy a frissiben rögtönzött étel másik fő hozzávalója ez lesz. A medvehagyma a tésztába beledolgozva és feltétként egyaránt kiváló, és frissessége nagyon jól passzol a sonka füstös ízéhez.

Hozzávalók
300 g 00-ás liszt
3 tanyasi tojás
medvehagyma
1,5 dl tejszín
15 dkg főtt füstölt sonka
1 ek olívaolaj
só, bors
2 dl fehérbor

A medvehagyma egy részét nagyon apróra vágjuk, és a liszttel, tojásokkal összekeverjük, majd alaposan eldolgozzuk, sima tésztává gyúrjuk. Arra kell ügyelni, hogy a kis medvehagyma-darabkák folyamatosan eresztik a levüket, ezért több liszt kell a gyúródeszkára és a kezünkre, folyamatos utánpótlással. Annak érdekében, hogy a tésztánk szép homogén színt kapjon, érdemes a szokásos fél óránál hosszabb időre, 2-3 órára is hűtőbe tenni folpackba csomagolva a kész tésztagolyót. Utána a tésztát az ismert módon elkészítjük (nézd meg erről egy korábbi videómat itt!), tagliatelle formában a legjobb szerintem erre a célra.

A feltéthez a sonkát kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd a fehérborral felöntjük, egy jó részét elpároljuk. A medvehagyma maradékát nagyobb kockákra vágjuk, és a sonkás, boros keverékhez adjuk, rövid ideig pároljuk. Kisebbre vesszük a lángot, és hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és kész is.

A tészát zubogó, sós vízbe tesszük, egyszer megkeverjük, majd 4 percig főzzük. A főzőléből egy kanálnyit a tejszínes sonkás szószhoz adunk, majd a leszűrt tésztát is összeforgatjuk, és tányérra szedjük. 


4 komment

Címkék: húsvét sonka tészta medvehagyma tagliatelle tésztagép


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr541910246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

starfokker 2010.04.10. 22:15:29

nagyon jól néz ki a tésztád!:)

babakonyha 2012.04.12. 11:20:42

Tojás nélkül is el lehet készíteni a tésztát?

sbotond 2012.04.13. 11:23:26

@babakonyha: Durumlisztből lehet tojás nélküli tésztát készíteni, de az egy egész más technika, még nem próbáltam. Viszont a bolti olasz tészták nagy része tojás nélküli durum.