A Kitzbühel környéki túrákban nem a gyönyörű táj a legjobb és nem is a friss levegő, hanem azok a kis hütték, amelyek váratlanul felbukkannak a hegyoldalak mögül, és ahol forró levessel, saját készítésű sajtokkal és jéghideg sörrel várják a kirándulókat. Tegnap is sikerült véletlenül egy olyan kulináris élménnyel gazdagodni egy eldugott kis fogadóban, amit szerintem sosem fogok elfelejteni. A 2000 méteres Kitzbüheler Horn alatt fekvő Hornköpflhüttéről először azt hittük, nincs is nyitva, egy lélek sem volt a környéken, csak egy nagy kutya futott felénk, ahogy közeledtünk a jellegzetes osztrák faházhoz.
Odabent azonban barátságos vendéglátók fogadtak, és több túrázó is ott ebédelt már. Az ajtó előtt ki volt írva az aznapi ajánlat: Tiroler Kasspatzl'n. Ez a háromféle osztrák sajttal és hagymával sütött nokedliféle nagy kedvencem, úgyhogy rögtön rendeltem is egy adaggal. A konyha felől végig hallani lehetett a Spätzl sercegését, és az illatok is egyre erősebbek voltak. Még sistergett, amikor a forró serpenyőben kihozták.
Jellegzetes osztrák krumplisalátát és további zöldeket meg paradicsomot szolgáltak fel mellé. A Spätzl lelke a jóféle sajt, ezért nehéz az Alpokban talált ízeket otthon rekonstruálni. Persze mindehhez hozzátartozik még egy jó túra ebéd után a heverésző tehenekkel teli hegyoldalon, és ha még bírjuk, egy szép szelet Apfelstrudel friss tejszínhabbal - de utóbbiról már a következő posztban fogok mesélni.
Hozzávalók a tésztához
- 300 g liszt
- 3 tojás
- só
- fél deci tej
- 1 dl víz
Feltét
- 120 g vaj
- 1 nagy hagyma
- 100 g Bergkäse
- 120 g osztrák sörsajt
- 50 g valódi ementáli sajt
- feketebors
A tésztához valókat összekeverjük, és zubogó vízbe szaggatjuk. A hagymát ropogósra sütjük serpenyőben, majd félretesszük. A kifőtt galuskát serpenyőbe szedjük, hozzáadjuk az apróra darabolt sajtokat és a vaj egy részét, nagy lángon, hirtelen összesütjük. Rátesszük a maradék vajat, és a hagymával együtt elkeverve fejezzük be. Ha a képen látható formát szeretnénk elérni, még serpenyőstül pár percre felső pirítással sütőbe tesszük. Krumplisalátával és zöldsalátával tálaljuk.
Na mit szól hozzá?