Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.12.02. 18:46 sbotond

Kacsamell aszaltszilvás lilakáposztával és szalonnás lencsével

Ezt a mai ebédet tulajdonképpen hirtelen felindulásból készítettem: még reggeli közben néztem végig, milyen csúnyán bánt el "Laci bácsi" egy kacsamellel (bő olajban sütötte ki a hízott kacsa amúgy is vastag zsírral borított mellét, közben cukros meggybefőttből készített mártást hozzá), meg milyen borzasztó körettel tálalta (rizs gyömbérrel és ketchuppal (!) elkeverve), és tulajdonképpen ez hozta meg a kedvem ahhoz, hogy egy kifejezetten hagyományos tálalásban készítsem el ezt a húsfélét. A kacsamell amúgy nagy kedvencem, a blog olvasói találkozhattak már vele ennél sokkal különlegesebb feldolgozásban is, de egy ilyen téli naphoz szerintem jobban ízlik egy ilyen tartalmas verzió. Ami fontos, hogy ha rozé kacsamellet szeretnénk sütni, kerüljük el az óriási, vastag zsírréteggel borított, hízott fajtákat (ezekbe főleg a piacokon lehet belefutni), jobb erre a célra a szupermarketekben vákumfóliában beszerezhető pecsenye-kacsamell.

kacsakaposzta-w.jpg

Hozzávalók
1 pecsenye-kacsamell
20 dkg lencse
zöldséglé
1 kis fej lilakáposzta
10 dkg aszaltszilva
1 ek fehérborecet
1 tk cukor
1 fej hagyma
friss rozmaring
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 ek tejföl
só, bors

A kacsamell bőrét bevagdossuk a hús megsértése nélkül, nagyszemű sóval és a felaprított friss rozmaringgal beszórjuk, majd mindkettőt óvatosan a vágásokba nyomkodjuk. Öntöttvas serpenyőben bőrös felével lefelé fektetjük, és nagyobb lángon sütni kezdjük, nem teszünk alá semmi zsiradékot, hisz a bőrből épp elég olvad ki a sütéshez. Addig sütjük, amíg szép pörcösre nem sül a bőr, aztán a másik oldalát hirtelen nagy lángon, csak 1-2 percig sütjük, hogy színt kapjon. 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Eközben a káposztát csíkokra vágjuk, kevés olajon apró kockára vágott hagymát üvegesre dinsztelünk, majd ehhez adjuk a káposztacsíkokat, cukorral megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük. Ha kicsit összeesett, fél pohár vizet öntünk alá, fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk az ecetet és az aszaltszilvát, elkeverjük. Egy másik lábosban a kockára vágott szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, ezen a másik felaprított hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg beáztatott lencsét, zöldséglével felöntjük, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük, majd a tejfölt hozzákeverjük. 

A kacsamellet sütés után 3-4 percig pihentetjük, utána felszeleteljük, tányérra szedjük a lencsét, erre pakoljuk a hússzeleteket, mellé szedünk a káposztából is.


11 komment

Címkék: lencse kacsamell lilakáposzta


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr974943401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ssjani 2012.12.02. 23:30:05

Aaa-szalt-szííl-váás!

FF 2012.12.02. 23:51:40

Hűha, ebbe a kajába szinte túl sok jó jutott. :D Kacsasült, szilva, káposzta, szalonna, lencse... Nospát! :)

Son of White Horse 2012.12.03. 07:54:58

Aszalt szííííívááááásss!

bohuš 2012.12.03. 07:58:28

Laci bácsi meg a főzés... "Vaníliasodót készíteni nagyon egyszerű: vegyünk egy vaníliapudingot..." Mondjuk nekem csak egy sima sokk volt, nem csináltam ilyen finomat, hogy feloldjam :-)

Annamarias 2012.12.03. 09:06:49

Ez remeknek tűnik! A sütőben betakarjuk a kacsát?

sbotond 2012.12.03. 09:22:34

@Annamarias: Ne, mert akkor megpuhulna a ropogós, finom bőre. Alacsony hőmérsékleten (120) fok készül, a belseje inkább fő, mint sül, úgyhogy nem kell letakarni.

Annamarias 2012.12.03. 20:57:48

Köszönöm a tanácsot, megfogadom, kipróbálom!:)

Annamarias 2012.12.19. 14:34:37

Diszkréten szeretnek tanácsot kérni, csülök sütéshez...

sbotond 2012.12.22. 19:21:42

@Annamarias:
A csülök húsos részét sóval, borssal, római köménnyel, majoránnával és cayenne borssal bedörzsöljük, ügyelve arra, hogy a bőrét ne érje só. A bőrét beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a zsírjába már ne vágjunk bele. Így tegyük a hűtőbe egy napra, hogy a fűszereknek elég ideje legyen átjárni az egész húst. További szükséges hozzávalók a kenegetéshez egy darab erdélyi szalonna és egy doboz sör. Ha eljött a nagy nap, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tegyük be egy tepsibe a csülköt, ha akad még néhány hagyma, répa a hűtőben, azt is nyugodtan dobjuk mellé. A szalonnát tegyük egy tálkába, és öntsük rá a sört. A malacot 20 percenként kenegessük végig a sörbe mártott szalonnával, különös tekintettel a bőrére. Úgy két óra múlva, ha szép pirosra sült, kész is, vegyük ki, és 5 percig még hagyjuk pihenni, mielőtt nekilátunk.

Annamarias 2012.12.23. 08:57:20

Köszönöm szépen! ...és Boldog ünnepeket!:)