Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2013.01.10. 08:00 sbotond

Sütőtökkrémleves pancettával és pirított fenyőmaggal

A sütőtök  harsány színének és kiváló sűrítő tulajdonságának köszönhetően az egyik leghálásabb alapanyag egy jó krémleves készítéséhez. Arra viszont ügyelni kell, hogy a többi zöldséghez képest sokkal nagyobb szerepe van a megfelelő kiegészítők megválasztásának, ha valóban jó ízű levest szeretnénk kapni. Ha nem sütjük elő sütőben, és ha csak simán sót, borsot használunk hozzá - ami például elég fűszer lehet egy brokkolikrémleveshez - akkor nekem az első néhány kanál után hamar elegem lesz belőle. Ebben a receptben egyrészt a mézes-rozmaringos pác, majd a sütőben pirítás, másrészt a fehérbor és a csirkealaplé adott olyan ízeket a sütőtökhöz, amelyektől a végeredmény kifejezetten érdekes lett, és érdemes volt akár kétszer is szedni belőle.

sutotokkremleves-w.jpg

Hozzávalók
50 g kockára vágott pancetta
50 g pirított fenyőmag
1 sonkatök meghámozva, felkockázva
1 vöröshagyma, felaprítva
2 fokhagymagerezd
2 ek méz
3-4 ág friss rozmaring
1 l csirkealaplé
1,5 dl fehérbor
1 dl tejszín
1 citrom leve
1 ek tökmagolaj
6-8 friss zsályalevél
1 ek vaj

A sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát összekeverjük, majd egy nagy tepsiben szétterítjük. Megszórjuk a felaprított rozmaringlevelekkel, és egyenletesen eloszlatjuk a tetején a mézet. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük félórára. Közben pirítsuk meg serpenyőben a fenyőmagot. Ha a sütőben a tök már szépen megpirult, kivesszük, és turmixgépbe szedjük, hozzáadjuk a csirkealaplevet, a tejszínt, a citromlevet és a fehérbort, majd mindezt simára turmixoljuk. Az egészet fazékba öntjük és felforraljuk. A még forró sütőben a pancettát ropogósra sütjük. A zsályaleveleket vajon megpirítjuk. A levest tányérokba szedjük, zsályalevéllel, fenyőmagokkal, pancettával és néhány csepp tökmagolajjal díszítjük.


1 komment

Címkék: leves sütőtök zsálya fenyőmag pancetta krémleves


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr685009171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid username 2013.01.10. 13:50:41

a mérleg! a mérleg hol marad?