Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2013.04.18. 18:31 sbotond

Halat a halpiacról

Sokáig úgy voltam vele, hogy ilyen messze a tengertől nem érdemes tengeri halakkal foglalkozni: a fagyasztott hal egyszerűen nem jó, inkább elkerülöm. Van azonban egy ma már széles körben ismert, kiváló beszerzési lehetőség, ahol friss tengeri halhoz juthatunk, ez pedig a Budaörsi Halpiac. Igazából egy kisebb bolt várja a vásárlókat, nem egy olyan óriási piac, mint amire a nevéből gondolnánk, de a kis helyiségben nagyon szép választék található, és az áru minősége is kifogástalan. Aki nem szeret otthon a hallal bíbelődni, ott helyben is megebédelhet, egy hangulatos kis sütöde működik a bolt előtt. Szombaton persze hosszú sorra érdemes számítani. Ha az ember gasztroblogot ír, akkor persze nem éri be a helyben sütött hallal, úgyhogy vettem egy szép darab branzinót vagyis tengeri sügért.

hal1.jpg

Csakhogy ezt nem úgy árulják, mint a szupermarketben a pisztrángot: nincs kibelezve, ezt is otthon kell elvégezni. Szépen előkészítettem a konyhapultot, nagy adag nejlonnal letakartam mindent a halpucolásra gondolva. Erre szükség is volt, mert a belezés nem ment olyan profin, ahogy azt elképzeltem, nem sikerült egy kis metszéssel eltávolítani a hal hasüregében található csomagot. Az lett a vége, hogy kézzel addig rángattam, meg túrtam, amíg el nem tűnt minden nem odavaló dolog. Ronda munka volt, de a lényeg, hogy a végeredmény jó lett.

hal3.jpg

Ezek után rozmaringág és citrom került a hal hasüregébe, kívülről beborítottam sóval, és 180 fokos sütőbe dugtam 45 percre. Miután elkészült, kinyitottam mellé egy üveg finom fehérbort.

hal2.jpg

Amilyen egyszerű ez az elkészítés és fűszerezés, olyan csodás az íze! A hal friss húsa érvényesül, a fűszerek inkább csak felerősítik ezt. Korábban már írtam hasonló élményről, csak akkor nem branzinót, hanem oratát kóstoltam.


2 komment

Címkék: hal tengeri hal sókéreg branzino


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr535233580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.22. 09:32:20

Az miért "előny" hogy nem úgy van a hal mint a szupermarketekben, hogy ki van belezve. A budaörsi halpiacon ezt nem csinálja meg a hentes ?
Szerintem igen.
Spanyolban akármelyik kis abc-ben, a tenger mellett, árulnak friss halat és a hentes ingyen bármilyen előkészítő munkát megcsinál a vásárlóknak, belezés, pucolás, szeletelés.

ko123la 2013.04.22. 09:45:18

Confirm, itt is szívesen megcsinálják, még a tengeri apróhalnál is, ami egy kicsit macerásabb.