Csak tíz perced van reggelit készíteni? Akkor se érd be egy szikkadt vajaskenyérrel. Meglepően rövid idő alatt is össze lehet dobni látványos és kiadós ételeket, ami különösen jó indítást jelent egy zsúfolt hétköznapon. A spárgaszezon utolsó pillanatait is ki kell használni, így most is ez volt az egyik hozzávaló. A tojások pedig segítenek abban, hogy akár délután kettőig kihúzd anélkül, hogy meglepne az a kellemetlen farkaséhség. Mindez még kiegészíthető sült baconnel, de a mostani nagy hőségben az már annyira nem esett volna jól. Természetesen a reggeli elengedhetetlen hozzávalója még egy csésze finom kávé is.
Hozzávalók
8 szál spárga
2 tojás
1 szelet barnakenyér
1 paradicsom
vaj
bacon (opcionális)
só, bors
A spárgát 4-5 percig gőzöljük (én vettem nemrég egy nagyobb szűrőt, abban tudom a zubogó víz fölé helyezni), majd egy tányérra téve vajjal alaposan megkenjük, amíg forró. A tojásokat lágyra főzzük, a kenyeret megpirítjuk. Eközben egy vasserpenyőben a paradicsomot félbevágva hirtelen, nagy lángon megpirítjuk. A kenyeret megkenjük vajjal, rápakoljuk a spárgákat, majd erre jöhetnek a lágytojások, ezeket meg is kell nyomkodni, hogy a sárgájuk szépen ráfolyjon a kenyérre. Ha a kávé is kész, már tálalhatjuk is.
Persze hétvégén nem érem be pár szál spárgával és két tojással, olyankor jöhet az angol reggeli, de hétközben legalább egy hasonló tányér összedobására mindig szakítok időt.
Na mit szól hozzá?