Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.09.18. 09:08 sbotond

Könyvajánló: Alain Ducasse konyhaművészete - Húsételek

Napjaink egyre bővülő szakácskönyvkínálatából is messze kiemelkedik ez a válogatás a szakácspápaként is emlegetett Alain Ducasse receptjeiből. Rendkívüli alapossággal járja körül a különböző húsfajtákból készíthető ételeket a báránytól és a kecskegidától kezdve a szalonkán, őzön, galambon és nyúlon át a sertésig, marháig, borjúig és baromfiig. A könyv szerkesztését mind a szövegeket, mind a képeket tekintve szikár minimalizmus jellemzi: a receptek leírása csak a legszükségesebbre szorítkozik, a fotók kivétel nélkül azonos szögből, felülnézetből készültek. Ez a letisztultság kifejezetten jólesik a mostanában oly divatos szakácskönyvek hosszas szóvirágokkal felvezetett receptjei és egészoldalas, túldíszített ételfotói után.

alaind-husetelek.jpg

A könyv laikusok számára is érthetően mutatja be az ételek elkészítését, de az biztos, hogy nem kezdőknek való. Sok receptet többször is el kellett olvasnom, amíg összeállt a fejemben a kép, hogyan is lehet ennek nekiállni. Az sem könnyíti meg a hobbiszakácsok dolgát, hogy több receptnél a kiskanálnyi adagban feltálalt szósz elkészítése és hozzávalóinak listája önmagában hosszabb, mint a húsé és a köreté együttvéve. Az alapanyagok terén is komoly nehézségekbe ütközhetünk, de ez már tényleg a mi bajunk a hazai boltok szűkös és gyakran silány minőségű választékával. Az például jelzésértékű lehet nekünk, hogy az itthon leggyakrabban kapható húsfélék egyáltalán nem szerepelnek a könyvben felsorolt receptek hozzávalói között.

Ha viszont a fenti nehézségéket legyőzzük, és többé-kevésbé sikerül a leírás alapján elkészíteni egy ételt, rendkívüli élményben lehet részünk. A hétvégén főztem először a könyvből, és még az amatőr megvalósítás, illetve a hézagos hozzávalók ellenére is visszakaptam valamit abból a szakértelemből, amivel Alain Ducasse ezt a könyvet összeállította, és ami egyben összesen 19 Michelin csillagot hozott az éttermeinek.

AlainDucasse2_t653.jpg

Jó hír még, hogy gépesítés terén nincs szükségünk túl sok extrára, néhány étel elkészítéséhez szükség van ugyan sous vide készülékre, de az ilyen receptek aránya sokkal kisebb, mint amire számítottam.

Ajánlom tehát mindenkinek ezt a kiadványt, aki már kicsit ráunt a tömegek ízlésére, illetve lehetőségeire szabott szakácskönyvekre, és valami új kihívásra vágyik. Annak is érdekes lehet továbbá átlapozni, aki kíváncsi arra, mi lehet az egyik legnagyobb ma élő séf titka.


Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló alain ducasse


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr64784750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása