Egyértelműen ez a tökéletes, univerzális reggeli egy ráérős napon: mindegy, hogy túrázásra készülsz vagy csak szeretnél túlélni egy borzasztó másnaposságot, az english breakfast mindenre jó. Már az elkészítése is öröm, nem lehet elrontani, csak nyugodtan figyeld, ahogy a hozzávalók szépen összesülnek a serpenyőben. Nagyon sokféle változata ismert (kimerítő szakirodalom olvasható minderről itt), az én kedvenc összeállításom a következő:
egy pár sütnivaló kolbász
- bacon
- gomba
- paradicsom (egy nagyobb vagy pár kisebb egész és egy konzerv hámozott)
- vörösbab
- röszti
- tojás
A hámozott paradicsomot egy kisebb lábosba öntjük, alaposan szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a vörösbabot (a levét öntsük le, ne tegyük bele), és egész kis lángon melegítjük (ne kezdjen bugyogni). A rösztit érdemes sütésre készen tartani a fagyasztóban, vagy venni egy adag bolti mirelitcsomagot (reggelire teljesen jó), a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és kb. negyedóra alatt készre sütjük. Eközben a serpenyőbe kevés olajat öntünk, a kolbászt beirdalva a baconnel együtt nagy lángon sütjük, közben hozzáadjuk a gombát és a félbevágott paradicsomot is, s a legvégén hozzáütjük a tojást. Szedünk némi paradicsomos babot a tányérra, majd a serpenyő tartalmát is mellépakoljuk. Fekete tea és narancslé illik hozzá, kávé nem annyira.
Utána egy-másfél óráig ne tervezzünk programot! Nincs jobb egy ilyen reggeli után, mint teljesen leszedált állapotban, üres tekintettel kibámulni az ablakon.
Na mit szól hozzá?