Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2014.12.11. 17:35 sbotond

Sólet és gumicukor - kóser sétán jártunk

Rendhagyó módon most egy vendégposzt következik Kollár Annától:

A kóser szót szinte mindenki ismeri, és gyakran használjuk "ez nekem nem kóser" szófordulatot is. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Erre kaptak választ azok, akik részt vettek az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által szervezett Kóser Sétán.

Az első állomáson Oberlander Báruch Rabbinál jártunk, aki elmondta, hogy a kóserság egyrészt vallási fogalom, másrészt üzleti. Vallási, mert a Tóra által előírt szabályokat tartja be, és üzleti, mert kósersági igazolást nem lehet bárhonnan szerezni.

A kóserság alapvető szabályai közé tartozik, hogy csak bizonyos húsokat fogyaszthatunk ( pl. azon emlősökét, melyeknek hasított a patájuk és kérődznek is), valamint az állatokat speciálisan levágva, teljesen kivéreztetve kell feldolgozni. Továbbá tejes és hús tartalmú ételeket nem fogyaszthatunk együtt, de még csak nem is készíthetjük őket ugyanazokban az edényekben. Oberlander Rabbi felesége, Batcheva Báruch, mesélt nekünk erről, akinek konyhájában külön konyharész van a húsos ételek elkészítésére és külön a tejes ételek elkészítésére. A sem tejes, sem húsos ételeket „Párve”-nak azaz semlegesnek nevezzük, ezek bármivel fogyaszthatók.

A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, liszt és cukor pedig akkor számítanak kósernek, ha mentesek mindenféle élőlénytől, amelyek az emberi szem számára is láthatóak. Batcheva Báruch meg is mutatta nekünk a káposzta előkészítését. A külső levelek azonnal a kukában landoltak, a belsőket pedig egyesével vizsgálta át, fény alatt. A kósernek talált leveleket ezután 15 percig áztatta sós vízben, majd bő vízzel újra átmosta őket.
Ez persze a brokkolinál és a karfiolnál a legtrükkösebb, így ezeket a zöldségeket a zsidók nem igazán fogyasztják. Léteznek kóser zöldségtermelők, akik teljesen elzárt üvegházakban termelnek zöldségeket, ahová nem juthat be semmilyen élőlény.

Ezután átmentünk Budapest egyetlen rituális fürdőjébe a Kazinczy utcai Mikvébe. A Mikve elsősorban a nők tisztító fürdője, azonban itt található egy kis helyiség ahol, ahol a zsidók az újonnan vásárolt edényeiket kóseroltathatják ki. A kikóserolás alapkövetelménye, hogy az új edényt természetes vízben kell megmártani. Ehhez nem feltétlenül szükséges a Mikve, megtehetjük magunk is, akár a Dunában. Érdekes, hogy New Yorkban már vannak olyan edényboltok, ahol gyűjtik az esővizet, így közvetlenül a vásárlás után ki lehet kóserolni az edényeket. Természetesen ettől az edény tiszta nem, csak kóser lesz.

A séta következő állomásán a Carmel glatt kóser étteremben hagyományos maceszgombócos húslevest kóstoltunk, amelyet sólet követett tormás céklával. Ebéd közben rengeteg érdekességet megtudhattunk. Például, hogy rabbi felügyelete mellett úgynevezett metsző (Sakter) az előzetes megrendeléseknek megfelelő mennyiségben vágja le az állatokat egy vágóhídon, így juthatnak a budapesti zsidók legegyszerűbben kóser húshoz.

Arra is kitértünk, hogy a modern kor már nagyobb szabadságot enged a kóser konyhában, hiszen a szója vagy rizstej és a növényi eredetű "sajtok" lehetővé teszik az eredetileg tej és hús együttes felhasználásával készülő ételek elkészítését is. A kóser étkezést minden Zsidó saját lelkiismerete szerint tartja be, azonban az világossá vált, hogy ez Budapesten is épp annyira megvalósítható, mint bárhol máshol. A lehetőségek pedig folyamatosan bővülnek.

Az étteremből a Dohány utca 36. szám alatti Obleth Kóser Boltba mentünk át, ahol megbizonyosodtunk róla, hogy csak a képzelet szabhat határt a kóser ételek sokféleségének. Instant levestől a Haribo gumicukorig bármit megtalálhatunk. Természetesen a kóser ételekkel lényegesen több munka van, ezért az élelmiszerek ára is átlagban 30%-ban drágább.

Aki érdeklődik a téma iránt, 2015-ben minden hónap második vasárnapján 11 órától részt vehet ezen a programon. A sétákon a budapesti kóser vendéglátóhelyeket látogathatják végig az érdeklődők, és kóstolóval egybekötött betekintést nyerhetnek a kóserság rejtelmeibe. Találkozópont a Wesselényi és a Dohány utca sarkán lesz, jelentkezni pedig a koserseta@zsido.com e-mail címen lehet.

(x)


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr56975399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása