A sütőtökszezon beköszöntével a már gyerekkorom óta ismert tepsiben édeskésre sütött, illetve az éttermekben oly népszerű krémleves változatok után másképp is ki akartam próbálni ezt a jópofa zöldséget, hiszen rengetegféleképp fel lehet dolgozni. Az alsó képen látható, hogy egy szép darab halloween tököt szereztem be egy kéksajttal feldúsított, kakukkfűvel fűszerezett quiche elkészítéséhez (a macska nem a hozzávalók egyike, csak úgy odafeküdt, mert ilyet még nem látott). Az ízesítéssel csínján kell bánni, mert a sajt és a kakukkfű is könnyen elnyomhatja a tök ízét.
Hozzávalók
- 20 dk liszt
- 100 g vaj
- 1 tk só
- 1 dl víz
- 60 dkg sütőtök
- 2 dl tej
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 1 ek frissen aprított kakukkfű
- durvára tört dió, só, bors
- 10 dkg kéksajt
Először készítsük el a tésztát, a lisztet öntsük egy tálba a sóval együtt, dolgozzuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a vizet, keverjük el. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, amíg a tökkel dolgozunk. A sütőtökből vágjunk egy kb. 60 dkg-os darabot, ezt kockázzuk fel kisebb darabokra, majd úgy 200 fokon süssük meg (akkor jó, ha a kockák felső része már kezd égett színt kapni). Ha kész, hagyjuk kihűlni, és szedjük le a héjakat a darabkákról. Botmixerrel pépesítsük, közben a tejet is öntsük hozzá. A tojásokat verjük fel, és adjuk hozzá, ezután jöhet bele az alaposan felaprított kakukkfű és só, bors. A tésztát nyújtsuk ki, fektessük a sütőtálba, és egy nehezékkel lenyomva tegyük a sütőbe úgy 5 percre, majd a nehezéket eltávolítva süssük további 5 percig. Ha kissé kihűlt, öntsük bele a sütőtökös masszát, a tetejére szórjuk a durvára tört diót, és dobáljunk rá morzsolt kéksajtdarabkákat. 200 fokon kb. 45 perc alatt süssük készre.
Na mit szól hozzá?