Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2013.03.09. 10:43 sbotond

Szarvassült vörösboros szósszal és sáfrányos polentával

A következő fogásban van valami ünnepi elegancia: ha egy ilyen egyben sült húst a vendégeink szeme láttára szeletelünk fel, aztán a tányérokra helyezett sáfrányos polentakorongokra téve a vörösboros szósszal megöntözzük, majd a sonka- és répachipsekkel díszítjük, a hatás garantáltan nem marad el. Mindenképpen javasolt kötözni a húst, ellenkező esetben nagyon lapos lesz a sültünk, ráadásul egy szépen kötözött pecsenyét a vendégek előtt megszabadítva a madzagoktól igazán profi benyomást kelthetünk. Nem is olyan nehéz megtanulni, mint amilyennek elsőre tűnik. Egy főzőtanfolyamon mutatták nekem először ezt a technikát, de az már több éve volt, úgyhogy ezt végül youtube-os segítséggel sikerült tökéletesen megkötözni.

szarvassult.jpg

Hozzávalók

500 g szarvascomb
olívaolaj
kakukkfű
300 g sárgarépa, fehérrépa és zellergumó apróra vágva
2 paradicsom
1 krumpli
2,5 dl vörösbor
1 l marha alaplé

Polenta
100 g kukoricadara
3 dl marha alaplé
3 dl tej
2 ek olívaolaj
oregánó
szárított paradicsom
1/2 tk sárány
100 g sütőtök

sárgarépa
vékonyra vágott füstöltsonka
olaj

A húst a hűtőből kivéve az alábbi képen látható módon összekötözzük, a zsinegek alá kakukkfűágakat fűzünk be, és így hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.

szarvaskotozve.jpg

Egy öntöttvasedényben, olívaolajon minden oldalról hirtelen megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és félretesszük. Ugyanebben az edényben a gyökérzöldségeket gyorsan megpirítjuk, majd a húslevest és a vörösbort hozzáöntjük. A húst egy rácson 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A hús közepébe szúrjunk maghőmérőt, és addig hagyjuk a sütőben, amíg eléri a 60 fokos maghőmérsékletet. Ekkor a sütőt vegyük le 60 fokra, s így pihentessük a húst. Közben a zöldségeket a fazékban puhára főzzük, majd szósszá passzírozzuk és leszűrjük.

A polentához a tejet, a húslevest és az olívaolajat fazékban felmelegítjük, a polentát hozzákeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 30 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Néhány perccel a főzési idő letelte előtt a sáfrányt 2 ek forróvízben feloldjuk, majd a polentához keverjük. A lereszelt sütőtököt néhány percig olajon pirítjuk, majd a polentához keverjük.

A díszítésnek szánt répát és sonkát hajszálvékonyra vágva forró olajba dobjuk és megsütjük, akkor jó, ha olyan, mint a chips.

Tálaláshoz a polentából kör alakú szaggatóval vágjunk ki egy korongot, tegyük a tányérra, erre tegyünk 2-3 szelet húst, szedjünk rá a szószból, majd díszítsük répa- és sonkachips-szel.


Szólj hozzá!

Címkék: sült szarvas vad polenta


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr565123517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása