Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.06.20. 12:45 sbotond

Gyors vacsorák III. Zöldspárgás rizottó

Elsősorban akkor alkalmas gyors, zökkenőmentes vacsorának, ha már van gyakorlatunk a rizottókészítésben. Elsőként inkább hétvégén, nyugodt körülmények között próbálkozzunk vele, én sajnos még anno nem így tettem, és elég csúnyán végződött az aznapi vacsora (a félresikerült kaja a wc-ben landolt, a rizottókeverő fakanál törötten a kukában, és inkább nem is vacsoráztam semmit). Persze ez nem azt jelenti, hogy nagy ördöngősség volna, csak másodszorra már sokkal könnyebb. A szezonnak megfelelően a spárga ez alkalommal sem maradhatott el a hozzávalók közül, olyan rövid ideig lehet hozzájutni frissen, érdemes kihasználni! Ez a másik kettőnél kalóriadúsabb fogás a rizs miatt, de erre azon az estén, amikor ezt elkészítettem, szükségem is volt (hogy miért, az kiderül a bejegyzés végén).



Hozzávalók
20 dkg Carnaroli rizs
1 csomag spárga
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
reszelt parmezán


A spárgát a végénél egyenként eltörjük, így szabadulunk meg a fás részétől. A letört részek nem rögtön a kukában landolnak, én beletettem a forralandó alaplébe, így átadja az ízét, az sem vész kárba. A spárgát kb. 3 cm-es darabokra vágjuk fel. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és a vajon pirítsuk meg. A rizst hozzáadjuk és üvegesre pirítjuk. Az alaplevet felforrósítjuk (amíg nem forró az alaplevünk, nem is kezdjük el a munkát a rizzsel). Felöntjük annyi forró alaplével, amennyi épphogy ellepi, és folyamatosan keverjük. Ha a hozzáadott alaplé elfő, illetve a rizs felszívja, újabb kanállal adunk hozzá. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs al dente keménységűre fő, nekem kb ez annyi idő, míg az összes alaplé elfogy, nagyjából 20 perc. A spárgadarabokat a rizottókészítés második felében adjuk a keverékhez, kivéve a spárgafejeket, melyeket csak a befejezés előtt 3 perccel szoktam beletenni, a fehérborral együtt (olvastam olyan receptet, ahol az elején teszik bele a bort, olyat is, ahol a végén, mindkettőt kipróbáltam, és egyértelműen az utóbbi vált be jobban - így a bor kellemes íze még érezhető marad az ételben). Ha elkészült, összekeverjük a parmezánnal, lefedve még 2 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk, a spárgafejekkel díszíthetjük a tányért.

Végezetül elárulom, miért is volt szükségem május 29-én a szokásosnál kalóriadúsabb vacsorára: másnap volt a 10 km-es rakpartfutás, és egy filmben láttam (na jó, ott maratonra készülődtek így), hogy előző este szénhidrátdús vacsora ajánlott. Ezért esett a választásom a rizottóra, és a dolog bejött, sokkal jobb időt sikerült futnom, mint általában, és nem fogytam ki az energiából, még az esős idő ellenére sem. A futás viszonylag egyenletesen ment az előző esti rizottónak (meg a pulzusmérőnek) hála, ahogy ez az alábbi grafikonról is leolvasható (a végén csak elfelejtettem kikapcsolni az ipodot, ezért esik le a görbe, ami a cél utáni sétát jelzi), így 52 perc alatt sikerült megtenni a 10 km-es távot.


Szólj hozzá!

Címkék: spárga rizottó gyors vacsora


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr561196837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása