Egyik nagy kedvenc reggelim az Eggs Benedict, ez a jobb éttermekben általában reggeliként felszolgált fogás egy félbevágott English muffinból áll, melyre pirított bacont vagy sonkát tesznek, s erre kerül egy posírozott tojás, majd az egészet leöntik hollandi mártással. Amit én készítettem ma reggel, azt - ha nagyon akkurátusak akarunk lenni - Eggs Atlantic-nak vagy Eggs Hemingway-nek hívják, mivel a sonkát / bacon-t füstölt lazaccal helyettesítettem.
A hangzatos névhez hangzatos történet is tartozik, amiből az is kiderül, miért idétlen dolog Benedek tojásnak hívni ezt az ételt, ahogy ezzel néhány étlapon vagy online receptben találkozhatunk. A The New Yorker egy 1942-ben megjelent számában közölt interjúban egy nyugdíjas Wall Street-i bróker, bizonyos Lemuel Benedict arról mesélt, hogy még 1894-ben egy reggel iszonyú másnaposan besétált a Waldorf Hotelbe, hogy egy ütős reggelivel enyhítse az előző este kellemetlen utóhatásait. Pontosan tudta, mit szeretne enni: vajjal megkent pirítóst kért posírozott tojással és pirított bacon-nel, hozzá pedig hollandi mártást. A hotel éttermében dolgozó Oscar Tschirky-nek - aki amúgy egy szakácskönyvet is írt - annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy kis módosítással (a bacon-t sonkára, a pirítóst pedig English muffinra cserélte) felvette az étlapra, az ötletadó tiszteletére Eggs Benedict néven.
Hozzávalók az Eggs Atlantichoz
- 1 tojás
- 1 félbevágott English muffin
- 2 szelet füstölt lazac
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 ek ecet
- (opcionális) 5-6 szál spárga
- 4 ek hollandi mártás
Az English muffin félbevágott oldalát vajjal megkenjük, majd serpenyőben megpirítjuk. A tojást ecetes, sós, zubogó vízbe csúsztatjuk egy nagyobb kanálról, és óvatosan visszahajtogatjuk a szétfutó széleit, 2-3 percig főzzük. A füstölt lazacot a muffinra tesszük, erre jöhet a posírozott tojás, majd az egészet leöntjük hollandi mártással. Ennek leírása itt található, ennél jobbat nem is lehetne találni. Ha spárgát is teszünk mellé, akkor eközben sós vízben 4 percig főzzük és a spárgaszárakra helyezzük az előbbiekben felsoroltakat (természetesen még a hollandi mártás hozzáadása előtt).
Na mit szól hozzá?