Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.01.22. 18:51 sbotond

Paprikáscsirke: típushibák és aranyszabályok

Visszanézve az eddigi bejegyzéseket nem sok csirkés receptet találni. Ha már nekiállok sütni, főzni, inkább mást húst szoktam választani, mert a csirke egyszerűen kicsit unalmasabb, mint például a marha, a bárány, a vadhúsok vagy akár a disznó. A paprikáscsirke viszont az egyik nagy kedvencem gyerekkorom óta, szerintem ez ennek a szárnyasnak az egyik legjobb felhasználási módja. Mint minden jól ismert, unásig ismételt étel esetén, itt is sok típushibával találkozhatunk éttermekben és rokoni ebédeken, úgyhogy egyszer érdemes kipróbálni úgy elkészítve, hogy nagyon ügyelünk minden apró részletre. A típushibák, melyeket jobb elkerülni:

1. Ketreces csirkéből készül az étel. A sima bolti csirke a leggyakrabban ketreces tartású. Azon túl, hogy ezeket az állatokat gyakorlatilag egész életükben kínozták, a húsuk nem alkalmas egy ilyen étel elkészítésére: a paprikáscsirke akkor lesz zamatos, ha annyi ideig főzzük, amíg a csirke mindenhol átveszi a paprikás szaft és a zöldségek ízét. Viszont ezek a szivacsos húsú ketreces csirkecombok ennyi főzéstől egyszerűen szétesnek. Nagyon fontos tehát, hogy kapirgálós tanyasi csirkét válasszunk, amelynek a húsa bírja a főzést, és nem mennek szét a fazékban.

2. Túl híg a szaft. Ezzel a hibával a házi készítésű paprikáscsirkék esetén találkoztam, és a levesszerű, szinte átlátszó lében fekvő csirkecombok bizony elég kiábrándító látványt nyújtanak. A paprikáscsirkében az egyik legjobb dolog a jó sűrű szaft, ehhez pedig kell a csirke mellé némi paradicsom és paprika is a fazékba, méghozzá teljesen szétfőzve.

3. Liszttel sűrítik be a szaftot. Ez pedig az éttermek gyakorlata, de a régi Horváth Ilona szakácskönyvben is ezzel fejezik be a receptet. Az eredmény egy nyúlós, természetellenes, beráncosodó massza. Felejtsük el a lisztes sűrítést, a 2. pontban leírt zöldségekkel garantáltan sűrű szaftot kapunk!

De nézzük, hogy készül az én paprikáscsirkém! Fazékban olajon üvegesre pirítunk egy nagyobb fej, apróra vágott vöröshagymát, erre rádobjuk a csirkedarabokat (combokat és esetleg mellet - csonttal együtt), és nagyobb lángon megpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Öntünk hozzá még egy kis olajat, majd hozzákeverünk két kanál pirospaprikát. Kb. 2 dl vízzel felöntjük, beledobunk két paradicsomot és egy kisebb TV-paprikát kockákra vágva, meg egy kis gerezd fokhagymát. Lassú tűzön, ráérősen főzzük.

Közben elkészítjük a nokedlit, ezt én most csináltam először (paprikáscsirkét CSAK nokedlivel eszünk, anélkül nincs értelme). Két főre 25 dkg liszthez adunk egy nagyobb tojást felverve, 1 ek olajat, kb. fél deci tejet, sót és annyi vizet, hogy kezelhető állagú legyen. Nokedliszaggatóval forrásban levő vízbe szaggatjuk, ha a víz tetejére feljön, szedjük ki egy tálba, és kevés olajjal keverjük el.

Ha tényleg maradéktalanul tökéletes ebédet szeretnénk, a paprikáscsirke és a nokedli mellé adjunk tejfölös uborkasalátát.


50 komment · 1 trackback

Címkék: csirke paprika aranyszabalyok


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr682605540

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kígyóuborka - Külsős poszt (Márnyuszi et al.) 2011.01.22. 23:11:05

A kígyóuborka, mint a színe is mutatja, zöldség. A kígyóuborka, a közönséges generatív típusú partenokarp, sötétzöld színű salátás uborka, és a zöld szőlőtőke kígyó (Oxybelis fulgidus) keresztezéséből jött létre. Magas C-vitamin tartalmú, igen kedvelt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.22. 22:09:56

A paprika-paradicsom-kombóval nagyon egyetértek - úgy jó, ha ettől sűrű a szaft :-) Én csak annyiban csinálom másként, hogy a hagymát (lehet az két fej is) az elején együtt pirítom az apróra vágott 3-4 gerezd fokhagymával, aztán megy bele az apróra vágott 1 nagy paprika, majd vagy 2 paradicsom, és amikor már mindez megpirult, jöhet rá a pirospaprika, csipetnyi erős pista és az egyéb fűszerek (például egy kis petrezselyem egészen meg tudja bolondítani), majd a csirke és némi víz, de annyi, hogy ne legyen túl híg a szaft. Asszem, a jövő héten főzök is egyet.
Apropó, mi a véleményed arról, ha a vörösboros marhapörköltbe 2-3 szem szegfűszeget is belefőz az ember? Én pl. így szoktam - de ez már egy másik történet :-)

nofish 2011.01.22. 22:23:05

Azzal mondjon valaki újat hogy hogyan lehet a legkevésbé gusztustalanul elmosni a nokedlis cuccot? Tudom, minél gyorsabban a használat után, de várok bármilyen tanácsot ezügyben, mert általában csak ez tart vissza a főzésétől, különben éjjel-nappal ezt enném. :)

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.01.22. 22:26:10

szerintem... ez két különböző étel. mármint a csirkepörkölt, amit te itt leírtál és az általam paprikás csirkének nevezett étel, amikor egy paprikás alapt főzünk, ahogy @Michael Knight: is írja és "helyből" tejfölözzük (és sűrítjük liszttel). mindkettő finom, de más.

sbotond 2011.01.22. 22:31:49

@GiaMarie ha bográcsban csinálom nyáron, akkor persze szalonnából olvasztok zsírt, de ilyenkor télen, a konyhában készítve jó így, nem hiányzik a zsír.

@nofish a nokedlis cuccot használat után rögtön bevágom a mosogatóba, be kell rögtön áztatni. Aztán a többit elvégzi a mosogatógép.

@AvgDvl biztosíthatlak, hogy nem keseredik meg sem a paradicsom, sem a parika. Viszont tényleg szétfő, de ez is a dolga.

sbotond 2011.01.22. 22:33:47

@Michael Knight: a szegfűszeget marhapörköltbe még nem próbáltam, de érdekesen hangzik.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.22. 22:35:56

@Bogarmester: De csak a vörösborosba, és csakis a vörösbor miatt, és 3 szegfűszegnél tényleg nem többet. :-)

nofish 2011.01.22. 22:43:33

@Bogarmester: thx, de mosogatógépre egyrészt még nem fussa', másrészt meg el se férne. :) múltkor megkértem az uram, hogy ugyan jöjjön már segíteni, ha szólok. szóltam, jött a válasz "mindjárt"... mire kijött, már 10 perce sikáltam és a kaja is készen volt, tehát a humán mosogatógép se vált be :)

autoregolante 2011.01.22. 23:14:19

Én is a rengeteg hagymát tartom a legfontosabbnak, hogy sűrű legyen a szaft, persze a paradicsom és paprika is jól jön, bár ezeket én mértékkel használom, máskülönben lecsó ízű lesz a pöri. Persze az se rossz, de az már egy másik "történet"... :)

@nofish: nokedli - az edényeket hideg vízbe kell beáztatni, ill. hozzákezdeni az elmosáshoz. Nekem bejön, nagyon hamar le lehet mosni a maradékot, bár a szivacsot igen megviseli a dolog így is, úgy is. :)
Ha melegvízzel próbálkozol, menthetetlenül rákeményedik a cucc az edényre. A katonaságnál állítólag szívesen szivatták ezzel az újoncokat.

Taurusz 2011.01.22. 23:14:34

@nofish: A trükk az, hogy nem mosni kell, hanem egy kis lisztes le lehet takarítani a masszát róla. Aztán már tényleg lehet mosni, csak egy minimális munka van vele.

autoregolante 2011.01.22. 23:17:14

@Lenkenéni: ja igen, és a jó minőségű őrölt pirospaprika is nagyon fontos, hogy ízletes, sűrű szaftot kapjunk.
A boltiak között sajnos alig lehet kapni ilyet, mert általában tök színtelenek és ha sokat tesz bele az ember (mert muszáj), akkor pocsék lesz az étel íze.

autoregolante 2011.01.22. 23:17:52

@Taurusz: na ilyet még nem is hallottam, egyszer kipróbálom.

autoregolante 2011.01.22. 23:19:27

@Bogarmester: pörköltbe még nem, de marhahúslevesbe már tettem, az nagyon finom lett tőle. (szegfűszeg)

2011.01.22. 23:20:09

Hát lisztet én is szoktam tenni bele, meg tejfölt. A liszt tényleg kicsit opcionális azt hiszem... és a paprika nem szokott rendesen szétfőni, nem tudom, miért. Talán ahogy mondod, igen hamar megfő a csirke.
Nokedlivel sosem próbáltam. Nem lenne türelmem hozzá, annyira nem is szeretem. Én puliszkával szoktam enni. Persze csak ilyen híg román fajtát készítek (legalábbis én onnét ismerem) mert csak darát találok, rendes puliszkalisztet nem...

viktorhu 2011.01.22. 23:32:26

Ennél az ételnél nem gond az olaj, mert a csirkecombból aztán úgyis sül ki zsír elég rendesen. Én nem is nagyon szoktam vízzel felönteni, szép lassú tűzön főzöm lefedve, és a saját levében szépen megfő, és akkor aztán tényleg sűrű leve lesz, amibe a legvégén tejfölt keverek.

killercsiga 2011.01.22. 23:34:58

nekem mindegy, hogy pörköltnek vagy paprikásnak hívjuk, nálam egy a lényeg:
-tejfölt bele semmiképp!
a csillogó ragacsos (csirke természetesen bőrében főzve) piros lé ocsmány narancsszín hányássá változik tőle
de persze van aki úgy szeretié és ez nem olyan nagy baj: például tőlem élhet olyan is aki vbk-t iszik

Friedmann Juci 2011.01.22. 23:36:35

@killercsiga: két különböző étel:)
a csirkepörkölt tejföl nélküli, a paprikáscsirke tejfölös.

rabida 2011.01.22. 23:38:38

@Friedmann Juci: te láttad, hogy épp mit akarok írni?:)

rabida 2011.01.22. 23:42:43

@viktorhu: én az olajat szépen lassan eltüntettem a konyhámból, megy a szemétdombra, oda, ahol már a haverjai is vannak. Margarin, 1.5%-os tej, frissföl, félkész mirelit kaják, gyorséttermi izék:)

autoregolante 2011.01.22. 23:46:22

én se szoktam bele tenni tejfölt. Aki azzal szereti, neki külön odaadom, ha akarja tegye rá.

Azt mondjuk nem értem, hogy miért csak combját és mellét említ a cikk? Én egy egész csirkét belevágok - naná, hogy eleve szaftos lesz.

viktorhu 2011.01.22. 23:51:18

@rabida: a margarin meg a frissföl az tényleg műdolog, de a növényolajjal nem tudom, mi baj lenne.

cicásnagyi 2011.01.22. 23:57:52

Pörkölt készítéséhez mindíg zsírt használok, sajnos az olaj nem hozza ki az étel valódi ízét. Csirkepörkölthöz libazsírt, sertéshez, marhához mangalica zsírt. Sűrű szaftja a sok hagymától és a pirospaprikától lesz, amit szintén nem kell sajnálni tőle (jó minőségűt persze), paprikával, paradicsommal felturbózni és mehet bele a csirkehús apraja nagyja (fontos az ízhatáshoz az aprólék része is!). Fűszerezéséhez a bors mellett még majorannát szoktam beletenni. Kevés vízzel engedem fel, és ha elfövi pótolom.
Nokedlis edények mosogatását pedig csakis hidegvízzel, pillanatok alatt tisztára mosható.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.22. 23:58:17

@viktorhu: Az, hogy a tápláléklánc csúcsát meghódítva az Ember nem aljasodhat le az ostoba kérődzők szintjére. Mi lesz a következő? A planktonolaj?????

mondanam akkor en 2011.01.23. 01:44:33

Egy nagy voroshagyma meg egy gerezd fokhagyma minel aprobbra metelve, forro zsiron vagy oliva olajon, de semmifelekeppen sem margarinon, amig uveges lesz. Ekkor ket db filezett,kockakra vagott csirkemell , tanyasi, kapirgalo csirkebol.Kevergetni amig nem rozsaszinu hanem feher a hus.Most 1 db apro kockakra vagdalt TV paprika, ketto db nagy hamozott, aprora vagdalt erett paradicsom,ket evokanal minosegi edesnemes orolt paprika, keves so ,bors, meg annyi viz hogy elfedje. Kozepes langon, idonkent kevergetni,potolni az elforrt vizet. 45 perc utan belehabarni 2 dl tejfolt. Meg 5 percig rotyogtatni majd nokedlival vagy sos vizben fott orsotesztaval tanyerra. Hozza tejfolos uborka salata. Eddig meg senki nem panaszkodott. Pedig enyemek a vilag legfinnyasabb gyerekei meg volt a vendegek kozott Michelin csillagos etteremben dolgozo szakacs is.

mizie 2011.01.23. 02:18:29

Tökéletes paprikáscsirke leírás, még a tejfölös ubisali is stimmel. Ellenben kövezzetek meg de én jobban szeretem tésztával.

vizsla_barat 2011.01.23. 02:51:08

fokhagyma? hm.

nem tudom,ti hogy csinaltok nokedlit,en fogom a vajdlingot es a szelen egy evokanallal beleszaggatom a forro vizbe,igy jo emberes meretu nokedlik lesznek es a talat elmosni is gyerekjatek.

Allium sativa 2011.01.23. 07:57:53

Azzal teljesen egyetértek, hogy jobb a kapirgálos csirkéből a pörkölt. De az Greenpeaces, vagy Négy Mancsos megközelítés, hogy " ezeket az állatokat gyakorlatilag egész életükben kínozták " erősen kiütötte a biztosítékokat. És még ott van a cikkből sütő túltengő, észosztó öntudat mértéke.
Szerintem most még egy kicsit több alázat kellene a fakanál megfogásához, és egy egy kis terepgyakorlat Mari néninél egy hatszáz lelkes faluban.
Utána sok sikert a gasztroblogoláshoz!

fehéregér 2011.01.23. 08:21:35

@Allium sativa: Ha valakinek manapság azzal van baja, hogy léteznek szervezetek és egyének, akik fontosnak tartják, hogy ne kínzott és sanyargatott állatot együnk, az mégis melyik században él? Ráadásul "észosztó öntudat"? Mi van?

paráznabillegető 2011.01.23. 08:29:18

szerintem is: zsír! de abból is leginkább a saját kotyvasztás, ami az előzőleg megmaradt sütésekből összegyűjtött zsíradékok elegye a köcsögben.
aztán én a paprikást csirkeszárnyból szeretem. a comb is jó, meg a mell is, de a szárnya, az az igazi!
a paradicsomot piros arannyal ellensúlyozom.
és a végén természetesen tejföl. a liszt nem fontos, de nem zavar, ha van benne.
köretnek meg... régen ettem kenyérrel, az is jó volt, meg a tészta és a tarhonya is jó, de a nokedli az igazi! csak ne lenne macerás...

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2011.01.23. 08:47:49

Képzeld: van, aki csak ketreces csirkéhez jut hozzá!
Képzeld: van, aki nem engedheti meg magának, hogy télen paprikát és paradicsomot vegyen (mégis sűrű a szaftja).
És végül, képzeld: van, aki számára nokedli nélkül, mondjuk tarhonyával is VAN értelme a paprikás csirkének.
Üdv

funfun 2011.01.23. 08:50:58

@mondanam akkor en: olivaolaj? Paprikás csirkébe? És csak filézett csirkemellből? És a csirkemellet 45 percig főzni? Mindehhez sós vízben főtt orsótészta? Nagymamád is így szokta? Lehet, hogy jó, amit főzöl, de ez szerintem nem paprikás csirke.

szvsz 2011.01.23. 08:54:20

@funfun: vagy csak mindig más csinálta a nokedlit. Én sem tudok rizset főzni.

Anyád a baráthal 2011.01.23. 09:12:16

A paprikás csirke és a csirkepörkölt gyakorlatilag ugyanaz. Nem a tejföltől vagy a tejfölös habarástól lesz más ugyanis.

Szigorúan véve csirkéből nem lehet pörköltet csinálni. Ezt ugyanis az különbözteti meg a paprikástól, hogy a húst (a párolás előtt) erősen megpörkölöd nagy lángon a tűz felett. Ezt a csirke egyrészt nem bírja, másrészt a párolás végére nem lenne megfelelő az állaga.

Igazi pörköltet csak marhából, disznóból lehet készíteni. Sőt marhából csak a pörkölt jó, disznóból lehet paprikást is, de az is jobb pörköltnek.

Szaft és víz:
Annak van igaza, aki víz nélkül, sok hagymával csinálja. Így lesz igazi szaftja. A paradicsom és TV paprika opcionális, de szerintem jó bele. A piros paprikát a csirke előtt, mielőtt az levet ereszt érdemes feloldani a zsiradékban, ami jobb, ha nem olaj. (De az csak kis bűn :)

A nokedli nálam is kötelező, tejet nem de tejfölt szoktam bele rakni. Utána olajozni bűn. Ha hideg vízben lehűtöd, nem fog összeragadni.

Valaki említette a petrezselymet. Semmiképpen nem raknám bele az elején, mert felszívja a zsiradékot, szétfő, és nem lesz friss íze. Nem tartozik az alaprecepthez, mert más lesz az íze, de érdekes variáció. Én inkább a nokedlibe tenném. Látványos lesz a színe, és frissebb íze lesz a petrezselyemnek, mint a szétfőzöttnek.

kovacsguszti68 2011.01.23. 09:26:15

@AvgDvl: egyetértek. a szaft a hagymától lesz sűrű, de azért arra is figyelni kell, hogy a sok hagyma édessé is teszi a szaftot, ha nem fűszerezzük eléggé.Ettől függetlenül a paprika és a paradicsom is kell az ételbe. Javaslatom: 1 kg csirkehúshoz kb 25-30 dkg hagyma, 1 nagy paradicsom és 1 nagy paprika.
És olajat a legvégső esetben: a jó házizsír az alapja a jó paprikáscsirkének, és a pirospaprikát is a megfonnyasztott hagymára dobjuk, a csirkét nem kell pirítani.
A nokedli valóban elhagyhatatlan kellék, és akkor az igazi, amikor kicsit keményebbre keverve, deszkáról szaggatva készítik.

hurmazs 2011.01.23. 09:54:28

Akkor most elmondom a nagy titkot:a nokedlis cumókat
HIDEG vízzel kell elmosogatni,meleg víztől rögtön ráfől

zoxó 2011.01.23. 10:01:08

@nofish: meg kell várni, amíg megszárad (ez általában igaz minden tésztás edényre), s akkor kidörzsölni belőle. Majdnem maradéktalanul kijön.

nofish 2011.01.23. 10:57:11

igen a hideg víz az alap, azt tudom. a liszttel kidörzsölni meg a száradni hagyni és levakarni-módszert majd kipróbálom, köszi :)

más: aki nem engedheti meg magának a paprikát-paradicsomot, vagy nem szereti, az egy jó nyomásnyi ketchupot vagy egy kis konzerv sürített paradicsomot rakjon a kajába, attól is szépen krémesedik, sűrűsödik a szaft. (nem csak paprikás csirkéhez, hanem minden pirospaprikával készülő szaftos ételhez jó)

Anyád a baráthal 2011.01.23. 11:13:33

@nofish: A ketchup-ban ecet és cukor van. Paprikásba az a legnagyobb vétek. Sűrített paradicsommal nincs baj, csak igen nagy adag kaját kell csinálni, hogy egy kis dobozos megoldás se legyen sok bele.

Anyád a baráthal 2011.01.23. 11:15:06

@kalapocska: Ilyet sem hallottam még, hogy rántással készítene valaki ilyen ételt. Szerintem valamit összekevertél, nem?

AvgDvl 2011.01.23. 13:10:46

Egyszer bográcsban csináltunk egy brutális csirkepaprikást.
Mielőtt belekerültek volna a combok botmixerrel leturmixoltam az alapszaftot.
Na, az volt az etalon.

nofish 2011.01.23. 15:20:02

@Anyád a baráthal: még sose volt panasz a kajákra :) ízlések és pofonok...

Anyád a baráthal 2011.01.23. 15:41:32

@nofish: Én is eszem néha ketchup-ot, de ha paprikásba azt raksz, akkor az már nem paprikás, csak valami származék. Ez nem kritika, csak megállapítás.

Hasonlóan ahhoz, ahogy nevezhetik a csehek, osztrákok, németek és akárkik gulash-nak, gulasch-nak vagy bárrminek is azt a tokány/pörkölt-szerű valamit amit felszolgálnak, attól az még nem lesz gulyás.

aha.hu 2011.09.11. 16:34:49

Szerintem nagyon jól néz ki a képen a pöri ,és nekem sokat segített a leírás is ! nem is értem h miért oltottak itt ennyien ! Kedves honfitársak ha kicsit inkább biztatnánk egymást ahelyett h folyamatosan ócsárolnánk a másikat talán máshol tartana ez az ország. És a vélemény különbséget is lehet úgy mondani h a másik tanuljon belőle, megtartva az alapvető tisztelet szabályait .
Én örülök hogy rátaláltam erre a blogra ! :)

És minden kísérletezőnek,kezdőnek -hozzám hasonlóan -kitartást és bátorságot kívánok!!!

mirx 2012.04.09. 19:19:26

A pörkölt és a paprikás között EGYETLEN óriási különbség van, hogy a pörkölt rövid lén készül. Azaz folyamatos pótlással, folyton zsírjára pirítva a húst.
A paprikás a hosszú lé.
Minden más (olaj, zsír, stb) csak sallang, a különbség ez.

Intizar 2012.10.30. 16:16:46

Jól hangzik, de a kebel nem oda való, hanem hirtelensültnek, fokhagymás-sajtos akármicskének, ehhöz hasonlónak. Attól lesz a szaft igazán guszta, vastag, ha sok a hagyma, ofkorsz rajta marad a pipin a bőr, és szárny, nyak, efféle is kerül bele. Az kocsonyásít!

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2012.12.03. 05:27:08

Még egy trükköt tennék csak hozzá: a hagymát az ilyen ételekben a végén szokás egyneműsíteni, amit úgy csinálunk, hogy a főzés végén (habarás vagy hasonló előtt) nagy lángon rottyantunk az étken egyet 2-3 percig. Ez alatt a szaft krémesedik.

Intizar 2012.12.03. 16:03:22

A mi tökfej galuskaszaggatónkat leáztatni se lehet, mert azonnal boldogan megrozsdál. Kizárólag a haladéktalan, hidegvizes mosást tűri.

Zb74 2014.02.20. 12:57:26

@ripők: Nem lesz, van! Krillolajról nem hallottál?

vitaminbolt.eu/termek/krill_-_omega_3_100_tisztasagu_krill_olaj__60db.html

A krill nevű apró rák a makroplanktonok közé tartozik.

Picujka 2014.11.16. 11:14:44

Szerintem jó cikk, nekem sokat segített. :-)

József Tóta 2020.12.03. 15:35:22

@nofish: Én azonnal forró vízzel leöblítem a nokedlis eszközöket, mert utána nagyon keserves az elmosásuk.
süti beállítások módosítása