Húsvétra készülve az Essencia Főzőiskola "Húsvét a pékműhelyben" kurzusán vettünk részt, ahol Tukacs Roland díjnyertes pékmester irányításával készítettünk el három húsvéti péksüteményt, és egy csomó hasznos trükköt is tanultunk. A recepteket ez alkalommal nem írom le, mivel erre nem vagyok felhatalmazva, úgyhogy ezek ipari titkok maradnak. De igazából nem is lenne sok értelme, hiszen a kurzus fő értékét az élő instrukciók adták elkészítés közben. Akit komolyabban érdekel a pékmunka, annak ajánlom, hogy vegyen részt egy hasonló kurzuson az Essenciában, nagyon megéri!
Következzen tehát egy képes beszámoló a húsvéti pékestéről, amely egy medvehagymás, mustáros, sonkás kosárka elkészítésével indult, itt épp a tésztát gyúrom ehhez.
Itt már egy másik, édes tésztára kerül töltelék, ebből diós és mákos briósok lettek.
A töltött részt feltekertem, és levágtam, ebből tekertem aztán csigát a brióshoz.
A kész briósokat tojással megkentük
Megszórtuk mandulaszeletekkel.
Miután megsült, vaníliás tejjel átkentük.
Közben a tésztakosárkákon is dolgoztunk: csillagformában kiszaggatva mustáros krémet szórtunk rá, keménytojásdarabokkal megpakoltuk, majd megszórtuk medvehagymával.
A sütőből kivéve pirított sonkaszeletekkel díszítettük.
Itt pedig már a medvehagymás kalácson dolgoztunk.
A hozzávalók összegyúrása után kelesztettük a tésztát.
A fonásnál annyira kellett koncentrálni, hogy a fotózás is elmaradt, de a végeredmény - mint alább látható - nagyon szép lett.
Na mit szól hozzá?