Régóta vágytam már olyan tésztaszaggató eszközre, amellyel az éttermekből ismert nagyméretű ravioli készíthető házilag, de a hazai boltokban sosem találkoztam vele. Amikor júniusban Toszkánában jártunk, San Gimignanóban egy kis boltban viszont végre találtam kereket is, szögletest is, úgyhogy gyorsan meg is vettem mind a kettőt. Korábban már kipróbáltam a kisebb, kézzel hajtogatott raviolit is (Gordon Ramsay útmutatásait követve), de ez az egyszerű, de nagyobb forma sokkal látványosabb és finomabb is. A kerek szaggató felavatásakor diós-mentás ricottát készítettem tölteléknek, mellé pedig rókagombás, fehérboros, tejszínes szósz került.
Hozzávalók
20 dkg rókagomba
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
friss bazsalikom
egy csomag ricotta
fél csokor menta
két ek tört dióbél
30 dkg liszt
3 tojás
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
extraszűz olívaolaj
só, bors
Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen idő az ízeknek összeérni: a mentaleveleket apróra vágjuk, majd a dióval együtt a ricottához keverjük. Annyi olívaolajat adagolunk hozzá fokozatosan, hogy krémes állagú masszát kapjunk.
A házitésztát az alább bemutatott módon készítjük el. Ha kész, takarjuk le fóliával, nehogy kiszáradjon a raviolik szaggatása, formázása és összeillesztése előtt. Igyekezzünk azonos méretű tésztalapokat készíteni, ez nagyban megkönnyíti majd a dolgunkat a raviolik elkészítésekor.
A szaggatót finoman a tésztára nyomkodva kijelöljük a korongokat. Ezekre helyezünk egy-egy kanállal a töltelékből, majd az egészet beborítjuk egy második tésztalappal. A szaggatóval határozott mozdulatokkal kivágjuk a korongokat, a töltelékekkel a közepükben. Tányérba tesszük őket és liszttel megszórjuk.
A szósz készítéséhez a hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd a rókagombát rádobjuk, rövid ideig pirítjuk. Felöntjük a borral, egy részét elpároljuk, majd jöhet bele a tejszín és a bazsalikom fele, továbbá só és bors. Kis lángon néhány percig még kevergetjük, vigyázva, hogy már ne forrjon fel. A tésztát 4 perc alatt készre főzzük, elkeverjük a szósszal, majd a maradék bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Na mit szól hozzá?