Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.10.26. 09:32 sbotond

Őszi áfonyás pite

Először az amerikai filmekben láttam olyan pitét, amelynek szépen font tésztaszalagok díszítették a tetejét. Már akkor nagyon tetszett ez az elrendezés, de itthon azóta sem találkoztam vele, sőt maga a fonás technikája is rejtély volt. Nemrég viszont hozzájutottam Martha Stewart pités könyvéhez: több száz oldalon át csak pitereceptek, édes és sós egyaránt, lenyűgöző! Ebben természetesen több ilyen jellegű pitét találtam, sőt a fonás titkára is fény derült. Nem is váratott magára sokáig az első saját sütés, amelyhez – az évszakhoz igazodva – áfonyás tölteléket választottam, így készült el ez az igazi őszi sütemény. Nagy a kísértés, hogy a nehezen beszerezhető áfonyát áfonyalekvárral helyettesítsük, de erről mindenkit lebeszélnék. A recept lényege épp az, hogy a friss gyümölcs a piténk tetején sül-fő lekvárszerű masszává – néhány szem egészben, a többi szétfőve. Persze ha már vége a szezonnak, a fagyasztott verzió is szóba jöhet.

Hozzávalók az alaptésztához
350 g liszt
1 tk só
2 tk cukor
1 dl jeges víz
200 g vaj

További hozzávalók
fél kiló áfonya
1 kk őrölt fahéj
1 ek citromlé
1 tojás sárgája
5 ek cukor

A tésztához a lisztet a sóval, cukorral elkeverjük, majd kézzel belegyúrjuk a vajat. Óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a jeges vizet, annyit, hogy használható állagú tésztát kapjunk. Két részre osztva fóliába csomagoljuk, és minimum egy órán át a hűtőben pihenni hagyjuk.

A tésztából pihentetés után két korongot nyújtunk, a kerek sütőformánk méretében. Az egyik korongot a kivajazott formába illesztjük. Egy nagyobb edényben összekeverjük az áfonyát (fagyasztott verzió esetén felhasználás előtt a gyümölcsöt alaposan csöpögtessük le), 4 evőkanál cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Az áfonyabogyókat ne törjük össze, persze néhány szem biztosan szétmegy majd, de akkor lesz szép a pite, ha egy része egészben marad. A keveréket pakoljuk a sütőformába helyezett tésztára. A másik tésztakorongot 2-3 centis csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat megkenjük a felvert tojássárgájával, majd meghintjük kevés cukorral, és a gyümölcsös keverékre pakoljuk (a fonás technikájáról a közeljövőben fel fogok tölteni egy videót).

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a pitét 30 percig sütjük, hogy egy kis színt kapon. Ezután lejjebb vesszük a hőt 180 fokra, és így sütjük tovább 50 percig. A sütőből kivéve várjuk meg, míg teljesen kihűl és megszilárdul, mielőtt felvágjuk. Ez legalább három órát jelent. Egy bögre tejjel finom és mindenképp a legszínesebb őszi reggeli.


Szólj hozzá!

Címkék: amerika tojás pite tészta áfonya


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr183330582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása