Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.11.15. 09:00 sbotond

Ököruszályleves sok Madeirával

Egyre rövidebbek és hidegebbek már a nappalok, amiben az a jó, hogy nekiállhatunk ráérősen olyan tartalmas leveseket főzni, mint ez a most következő, marhafarok felhasználásával készülő, egytálételnek is beillő fogás. Ne tévesszen meg senkit a név, hiába készül ököruszályból, ez nem egy áttetsző húsleves lesz, hanem sokkal inkább sűrű, sötétbordó színű, részben a sok Madeira bornak, részben a trükkös elkészítésnek köszönhetően. Hagyományos német receptről van szó, amire egyik kedvenc újságomban, az Essen&Trinken jubileumi (most negyvenéves a lap) számában bukkantam rá. A főzés lassú tűzön és a bor együttesen fantasztikus ízeket hoz elő a húsból, akár ebédre, akár vacsorára kiváló választás így késő ősszel. Az elkészítésre viszont valóban érdemes több időt szánni, legjobb még előző este elkezdeni, és másnap ebéd előtt befejezni.

okoruszaly.jpg

Hozzávalók
4 fej hagyma
20 dkg sárgarépa
30 dkg zellergyökér
150 g petrezselyemgyökér
80 g póréhagyma (a vastagabbik fajta)
50 g füstölt sonka
6-8 ek olaj
1,5 kg ökörfarok, 3 cm-es darabokra vágva
1 doboz passzírozott paradicsom
1,5 dl Madeira
3 dl vörösbor
2 babérlevél
3 ág rozmaring
1 tk egészbors
1 tk borókabogyó
30 g vaj
20 g liszt
1 chilipaprika

A hagymát finomra vágjuk, a répát, a petrezselyemgyökeret és a zellert megpucoljuk, felkockázzuk. A póréhagymát és a sonkát szintén apróra vágjuk. 3-4 ek olajat egy jó nagy lábasban felhevítünk, ezen nagy lángon az ökörfarokdarabok minden oldalát átpirítjuk, egyszerre csak annyit dobjunk a fazékba, hogy tényleg színt tudjon kapni minden oldalán a hús. Sóval, borssal fűszerezzük, majd kivesszük. A maradék olajat is a fazékba öntjük, felhevítjük, a felkockázott zöldségeket és a sonkát beledobjuk, 4-5 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsompürét, fél percig még azt is nagy lángon főzzük, majd a Madeirával az egészet lehűtjük, aztán hagyjuk felmelegedni. Ekkor adjuk hozzá a vörösbort is, és nagy lángon főzzük tovább. Az előpirított húsokat beledobjuk, és másfél liter hideg vízzel felöntjük. A lé tetején kiváló habot szűrővel leszedjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük csak az alsó fűtőrész használatával, majd a fazekat lefedve beletesszük úgy másfél órára. Ezután adjuk hozzá a babérlevelet, a rozmaringot, az egészborsot és a borókabogyókat, a húsokat átforgatjuk, majd fedő nélkül további 30 percre visszatesszük a fazekat a sütőbe. A húst ezután kivesszük a levesből, és külön hagyjuk lehűlni. A levest átszűrjük, a zsírt eltávolítjuk róla (ezt a legkönnyebb úgy megoldani, ha eltesszük leszűrve, és amikor a hűtőben lehűlt, akkor szedjük le a tetejéről. A húst leszedjük a csontokról (ez ilyenkor már könnyen menni fog, hiszen jó alaposan megfőtt). A levest és a húst külön tesszük el éjszakára a hűtőbe.

Másnap a vajat egy fazékban felhevítjük, a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük, és addig melegítjük, amíg aranybarna színt nem kap. Ekkor a hideg levessel azonnal felöntjük, és fedő nélkül 25 percig főzzük, közben gyakran keverjük meg. Sóval, borssal fűszerezzük, ízlés szerint a chilipaprikából is adhatunk hozzá (azzal azért óvatosan, ne vegye el az egyéb fűszerek finomabb ízét a markáns csípőspaprika). Végül beletesszük a húst is, és amint felmelegedett, rögtön tálalhatjuk.


7 komment

Címkék: leves marha madeira ököruszály


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr94906761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 19:21:54

Az nem a piros festék íze e,amivel megfestették azt az ökröt e?

radnaughty 2012.11.15. 22:05:17

mi az isten sárgászölden nedvedző, kénköves, lankadtan és kókadtan kigyózó, leprás, oszladozó hagymaszagú, drámaian vastag fasza az a madeira? mert tudtommal egy sziget.

Llychllyn 2012.11.15. 22:47:14

@radnaughty: még csak nem is egy, hanem több, ha jól tudom.

De bor is, szerintem senki nem tenne a levesbe félreértésből másfél deci szigetet.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2012.12.23. 08:47:23

@sbotond: Helló!

Ennél a résznél kicsit elbizonytalanodtam:
"Ekkor adjuk hozzá a vörösbort is, és nagy lángon főzzük tovább. Az előpirított húsokat beledobjuk, és másfél liter hideg vízzel felöntjük."

Itt mennyi időnek kellene eltelnie? A sütőbe kerülés előtt a húst alaposan meg kellene főzni?

sbotond 2012.12.23. 11:58:43

@Valaki Innen: Nem, a hús a sütőben fő meg a fazékban, a másfél+félóra alatt, vagyis ez egy sütőben főzött leves.
süti beállítások módosítása