Ez tehát az első étel, amit az új tésztagéppel készítettem, a recept Ramsay Vasárnapi ebédek könyvéből származik (ez most a kedvenc szakácskönyvem, szerintem végig fogom főzni az egészet). Így télen nehéz friss erdei gombához jutni, most csak fagyasztott vargányát tudtam venni. A recept lényege, hogy ha minden alapanyag friss és jó minőségű, akkor épp az egyszerűség, a többféle fűszer mellőzése miatt lesz, pusztán a jóféle összetevőktől nagyon finom a végeredmény. Éppen ezért újra el fogom készíteni tavasszal, friss gombából, mert úgy az igazi. Vicces volt amúgy a Nagycsarnokban a gombaárus néne, nem volt nála, csak csiperke, az meg nekem nem kellett úgyhogy azt mondta: "ne csinálja erdei gombából, azzal csak elcsapja a hasát, nem jó az, szétfő, bezzeg ez a jó kemény csiperke, méghozzá nem akármilyen, ez mezei csiperke, ilyen csak nálam van! Na figyeljen, lemérek fél kilót, teszek hozzá még egy marékkal, és így is csak fél kilót fizet; 2500 ft és rendben vagyunk. Várjon, hová megy? 1500-ért is viheti!" Ha gombát nem is, barkát viszont vettem a mellette levő árusnál, itt díszeleg egy vázában. Nem tudom, mennyire változik a gombaárusok köre ott a Nagycsarnok hátsó részében, de legutóbb egy normálisabb árusnál vettem még az ősszel nagyon szép erdei gombákat, remélem visszatér tavasszal.
Hozzávalók
Tészta
275 g 00-s olasz liszt
só
2 egész tojás
3 tojássárgája
1 ek olívaolaj (a tésztába)
Feltét
500 g erdei gomba
2 salottahagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
2 ek. olívaolaj (a gombához)
petrezselyem, aprítva
1 ek snidling, aprítva
rukolalevél (ez most nekem nem volt)
A tésztához valókat összedolgozzuk, alaposan átgyúrjuk, majd folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük egy órára. A tésztagombócot két részben a gépes bejegyzésben leírtak szerint feldolgozzuk (sodrófával kinyújtjuk valamennyire, majd a gépben egyre kisebbre állítva a nyílást, vékonyra nyújtjuk, végül kis száradás után a szeletelőn is átengedjük). A hagymát és a fokhagymát az olajon megbarnítjuk, ezután jöhet hozzá a gomba. Ha már megpirult, megszórjuk petrezselyemzölddel, snidlinggel. A tésztát zubogó sós vízben másfél percig főzzük, majd egy serpenyőben összeforgatjuk a gombával, ekkor jöhet rá még egy kis olívaolaj és némi parmezánreszelék.
Na mit szól hozzá?