Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2009.11.15. 22:19 sbotond

Márton napi libavacsora: vaslapon sült libamell lencseágyon

A Márton nap, sőt inkább hét az egyik legfontosabb gasztronómiai ünnep, ilyenkor kerül az asztalra egyik kedvenc húsfélém, a liba mindenféle formában. Előkerülnek az olyan téli alapanyagok, mint a lencse és - bár ez már nem kapcsolódik az ünnephez - a sütőtöknek is még ilyenkor van szezonja. Arról nem is beszélve, hogy kibonthatunk egy palack újbort is, ami viszont tényleg szinte csak november tájékán kapható. Az én kedvencem a Vylyan Pincészet Bogyólé nevet viselő újbora, melynek a nevével csak akkor tudtam megbarátkozni, amikor először belekortyoltam (az elnevezés a francia Beaujolais sajátos - döntse el mindenki, ötletes vagy erőltetett - magyarítása).

Az ünnepi hét alkalmából igyekszem minél többször libát enni: töltött libanyak, ludaskása, liba vadasan, sólet füstölt libával, libaleves és még sorolhatnám. Tegnap elsétáltam a Vásárcsarnokba, és vettem két szép libamellet, bár még nem tudtam, mi lesz belőle. Szedermártással már korábban készítettem libamelles fogást, de úgy éreztem, a Márton naphoz valahogy nem passzol az édes mártással körített hús, ide valami nehéz, ütős, igazi téli étel kell. Úgyhogy inkább a lencse mellett döntöttem. Hagymával és répával, a libamellből kisült zsíron elkészítve. A végeredmény pont olyan lett, mint ahogy terveztem: a hús zamatos és finom, középen rózsaszín, a zsíros bőr tepertővé pirítva, a lencsének pedig pikáns ízt kölcsönzött a libazsír.
 

Hozzávalók
egy bőrös libamell
25 dkg lencse
egy vöröshagyma
egy közepes sárgarépa
2 ek tejföl
só, bors
 
A libamell bőrét sűrűn bevagdossuk, vigyázva arra, hogy a húst ne sértsük meg. Vastag öntöttvas serpenyőben, bőrös oldalára fektetve alaposan megsütjük, majd átfordítva a húsos oldalára max. egy percig sütjük. Sütés közben a megsült oldalakat durva sóval és frissen őrölt borssal szórjuk be. Előmelegített sütőbe tesszük (180 fok) tíz percre. A zsír egy részét a serpenyőből kiöntjük, a maradékon a hagymát és a répát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét (én konzervet használtam, akkor nem kell beáztatással és főzéssel bajlódni). Sózzuk, borsozzuk, és amikor kész, keverjük hozzá a tejfölt.
 
A kész libamellet a sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A lencsét tányérra szedjük, a libamellszeleteket a tetejére rendezzük.
 

 


1 komment

Címkék: lencse márton nap liba libamell


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr31527662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása