Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.11.29. 09:30 sbotond

Libacomb párolt lilakáposztával

Bevallom őszintén, most sütöttem életemben először libacombot: a karácsonyi vacsora összeállításán gondolkozva jöttem rá, hogy ebben semmi tapasztalatom nincsen, úgyhogy muszáj volt még előzetesen kipróbálni. Többféle leírást (online forrásokat és a szakácskönyv- meg magazingyűjteményemet egyaránt) végigböngészve az alábbi technika mellett döntöttem. A kétfázisos elkészítésről pedig még évekkel ezelőtt Bede Róberttől hallottam először, amikor meghívást kaptunk tőle egy vacsorára Dunakeszire, és sok érdekességet mesélt arról, hogyan lehet az éttermekben az olyan, amúgy hosszabb időt igénylő ételeket is gyorsan, de kifogástalan minőségben a vendég asztalára tenni, mint például a sült libacomb.

Az eredmény nagyon meggyőző volt, leggyakrabban ugyanis két típushibával szoktam találkozni, így viszont mindkettőt sikerült elkerülni: az egyik véglet, amikor a comb bőre nem lesz kellőképp ropogós, és az egész hús túlságosan zsíros marad; a másik pedig, amikor a hús szálasra szikkad, a bőr pedig amint hozzáérünk a villával, késsel, száraz, ízetlen darabokra törik. Mindez elkerülhető, ha követjük a következő lépéseket!

  1. A libacomb bőrét tisztítsuk meg, szükség esetén távolítsuk el a megmaradt pihéket, tolltokokat. Egy sütőedénybe pakoljunk darabolt zellert, vöröshagymát, sárga- és fehérrépát és néhány szál friss kakukkfüvet. A libacombot serpenyőben pár perc alatt előpirítjuk, majd a zöldségágyra helyezzük, és az egész tálat alaposan betakarjuk alufóliával. Érdemes a hús méretéhez illő tálat választani, hogy a zöldségek gőze intenzíven átjárja a sültet. A sütőt melegítsük elő 140 fokra.
  2. Az előmelegített sütőben három és fél órán át süssük 140 fokon a húst, majd vegyük ki. Ha azonnal szeretnénk elkészíteni, melegítsük tovább 220 fokra a sütőt, majd helyezzük vissza a tálat, immár alufólia nélkül. Ha később szeretnénk elkészíteni a húst, akkor várjuk meg, míg kihűl, majd hűtőben 2-3 napig még tárolható a végső sütés előtt.
  3. Az alacsony hőmérsékleten elősütött libacombot 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre, az utolsó negyedórában érdemes bekapcsolni a felső pirítást is. Sütőtől és a libacombtól is függ a pontos sütési idő, a lényeg, hogy a bőre piros és ropogós legyen, ezt mindenképp érdemes megvárni!

Az alapos sütés ellenére is kifejezetten zsíros étel, így jól csúszik hozzá egy testesebb vörösbor. Köretként nem tudnék jobbat ajánlani hozzá, mint a libacombból kisült zsíron párolt lilakáposztát. Ehhez egy vöröshagymát aprítsunk fel, a zsíron dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a vékony csíkokra vágott lilakáposztát, és egy kisebb, apró kockákra vágott, hámozott almát, majd sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy teáskanál cukrot is. Öntsünk alá kevés vizet, és pároljuk puhára fedő alatt, majd a fedőt levéve főzzük el a felesleges levet.


Szólj hozzá!

Címkék: lilakáposzta liba libacomb


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr363419906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása