Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.05.27. 10:30 sbotond

A "Fald fel Amerikát!" nyomában I. Amerika legjobb oldalasa

A hely, ahol az oldalas megdicsőül és a mennybe megy, Memphisben található, egy eldugott kis mellékutca alagsori helyiségében. Evőeszközt nem adnak, a Charles Vergo's Rendezvous-ban a vendégek kézzel esnek neki a hatalmas húsoknak. Ez a kis piroskockás terítős étterem a város, de egyben Tennesse, sőt egész Amerika büszkesége, s politikai nézetektől függetlenül több elnök is, például Bill Clinton és George W. Bush innen rendelt egyenesen az Air Force One-ra ebédet, de fontos vendégeket is ide hoztak vacsorázni, például a japán miniszterelnököt az alábbi kép tanúsága szerint.

Az alapító Charles Vergo, egy görög bevándorló, aki a környék barbeque hagyományait elegyítette az otthonról hozott, mediterrán fűszerezés tudományával, s ebből a tipikusan amerikai történetből megszületett a legfinomabb oldalas. 1948 óta működik folyamatosan a Charles Vergo's Rendezvous étterem, ekkor találta meg Charlie kis szendvicsezője alagsorában az a kemencét, amelyben - szigorúan kizárólag fatüzeléssel működtetve - máig 14 órán át sülnek lassú tűzön a csodás oldalasok.

Felsorolni is sok lenne, hány díjat, elismerést kaptak, és hány lista élén szerepelnek, például az Esquire magazin minden idők TOP 5 legjobb BBQ helyei közé sorolta, a CNN GO 10 legjobb amerikai ételek listáján pedig az első helyen szerepelt. A Man vs. Food - nálunk “Fald fel Amerikát” c. látható - műsor kétszer is forgatott is. Így nem volt kérdés, hogy a Memphisben töltött egyetlen estén hol fogunk vacsorázni. Tényleg félreeső helyen van az étterem, nem is könnyen találtunk oda. Ami segített, hogy sokan mások is erre igyekeztek: ketten meghallották, ahogy magyarul beszélgetve a hely nevét emlegetjük, és nevetve odaszóltak, hogy ne kövessük őket, majd rohamléptekkel tényleg igyekeztek eltűnni előlünk. Amikor odaértünk, kiderült, miért: 30-45 percet kellett várni az asztalra, de ez a várakozás sem telt rosszul: az alagsor feletti helyiségben kialakított bárban jó hangulat és egy jókedvű, barátságos csapos fogadott.

A bárhoz hasonlóan az alagsorban is rengetegen ültek, a pincérek oldalasokkal és egyéb hatalmas húsokkal megpakolt tálcákkal rohangáltak. Kíváncsi voltam a híres kemencére, de egy tábla jelezte, meddig lehet bemenni a konyhához vezető folyosón.

Azonban szerencsére az egyik szakács látva az érdeklődésem, beljebb hívott, és megmutatták a kemencét, sőt még ki is nyitották, így láthattam a rengeteg, éppen lassan sülő oldalast.

Aztán végre az asztalhoz ültünk, és rövid várakozás után meg is érkezett a fűszerkéreggel borított, hatalmas oldalas. Mostanáig nem voltam oda a disznónak ezért a részéért, mert vagy túl zsíros volt, vagy túl ízetlen, itt azonban ez megváltozott: a lassú sütési idő alatt a felesleges zsírnak nyoma vész, s a tüzelőanyagként szolgáló tölgyfa csodás füstös ízt ad az ételnek.

Az étteremben fontosnak tartják, hogy náluk a hús nem tocsog mindenféle BBQ-szószban, ezt helyettesíti a száraz fűszerborítás. Egy kis mártogatós és káposztasaláta jár hozzá, köretre viszont nincs szükség ekkora mennyiségnél. A tökéletes élményhez pedig tényleg hozzátartozik a kézzel evés, és könnyebben is kezelhető így a méretes húsdarab. Nem véletlen, hogy a vendégeknek dupla adag szalvéta jár a vacsorához.

 


2 komment

Címkék: amerika disznó etteremteszt fald fel amerikát


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr534548324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.27. 17:38:59

az szándékos, hogy az írásban egyszer sem szerepel az étterem neve?? én ugyan tudom, hogy a "Charles Vergos' Rendezvous"-ról van szó, de szerintem vannak nem tudják és akiket esetleg érdekelhet...:)

sbotond 2012.05.27. 18:14:39

@Bombadil Toma: Bocs, ez tök jogos, tudjuk be a jeglagnek, de máris javítom. És köszi :)
süti beállítások módosítása